Connect with us

Social

Doi avocaţi şi un poliţist, reţinuţi de CNA. Avocaţii ar fi pretins 20 000 de euro

Publicat

pe

Doi avocaţi şi un ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliţie  Buiucani au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi CNA pentru trafic de influenţă. Cei doi avocaţi sunt bănuiţi de pretinderea a 20 000 de euro de la un condamnat şi un poliţist.

Într-un caz este vorba despre soluţionarea unui dosar penal, aflat pe rolul instanţei de judecată, pentru care unul dintre avocaţi ar fi pretins 13 000 de euro. Cel de-al doilea caz a fost descoperit în procesul de documentare a primei infracţiuni.

Procurorii şi ofiţerii CNA au constatat că avocatul, aflat în vizor, împreună cu un alt avocat cer de la un ofiţer de urmărire penală 7000 de euro pentru a-l ajuta să acceadă la studii la Institutul Naţional de Justiţie, iar ulterior să fie angajat ca procuror.

În procesul de investigare a faptelor, s-a constatat că avocaţii ar fi luat banii însă fără a duce până la capăt promisiunile. Acţiunile avocaţilor şi poliţistului au fost documentate de CNA şi procurori, drept urmare aceştia fiind reţinuţi şi plasaţi în izolator pentru 72 de ore.

Pe marginea faptelor descrise, au fost deschise două dosare penale, în temeiul art. 326 cod penal – trafic de influenţă care, ulterior, au fost conexate într-o singură cauză. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă până la  7 ani de închisoare sau amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale.

Cauza se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Săptămâna apei curate ”Apa – izvorul vieții” la Chișinău: Fântânile și izvoarele vor fi verificate, curățate și amenajate

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a anunţat astăzi că, în perioada 25 mai – 8 iunie, în capitală se va desfășura Săptămâna apei curate ”Apa – izvorul vieții”.

Astfel, autoritățile administrației publice locale din Chișinău vor realiza acțiuni privind ameliorarea stării surselor și îmbunătățirea calității apei potabile: inventarierea, amenajarea, curățarea și dezinfectarea fântânilor și izvoarelor.

O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar, Ruslan Codreanu.

Conform prevederilor documentului, primăriile orașelor, comunelor și satelor din componența municipiului, în comun cu Centrul de Sănătate Publică din Chișinău vor organiza controale de laborator a calității apei din fântâni și izvoare și în funcție de rezultate, vor realiza acțiuni de îmbunătățirea acestor indicatori sau vor interzice utilizarea apei din sursele respective.

De asemenea, vor fi organizate activități de sensibilizare a populației vizavi de sursele de apă potabilă.

Fântânile și izvoarele de uz comun, precum și fântânile arteziene din parcuri și alte spații publice vor fi reparate și amenajate. În plus, vor fi desemnați responsabili de fiecare sursă publică de apă, din partea administrației publice locale, a agenților economici sau persoanelor fizice.

La acțiunile de salubrizare, amenajare și curățare a surselor de apă potabilă vor fi antrenați și agenții economici, organizațiile obștești, precum și elevii de la școlile din municipiu.

La fiecare fântână sau izvor vor fi amplasate panouri informative despre calitatea apei potabile de la sursa respectivă.

Citește mai departe

Social

Un câine al Poliției de Frontieră a „pus la pământ” un ucrainean care a încercat să fugă de oamenii legii

Publicat

pe

De către

Un câine al Poliției de Frontieră a „pus la pământ” un ucrainean, care a încercat să fugă de oamenii legii, în timp ce aceștia descoperiseră că bărbatul este căutat de autoritățile de drept din R. Moldova pentru mai multe infracțiuni.

Incidentul a avut loc astăzi, în punctul de trecere comun Briceni-Rossoșani.

Astfel, pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei de stat, pe sensul de intrare în R. Moldova s-a prezentat cetăţeanul Ucrainei, Leonid de 55 de ani. Acesta a înmânat polițiștilor de frontieră paşaportul ucrainean de tip intern.

În urma înregistrării datelor în Sistemul Informaţional al Poliţiei de Frontieră, pe numele bărbatului a apărut un consemn exact, acesta fiind căutat de autoritățile de drept din R. Moldova. Conform procedurilor legale s-a purces la informarea persoanei vizate și reținerea acesteia în corespundere cu indicațiile primite.

În timpul discuției cu cetățeanul, acesta a opus rezistență angajatului Poliției de Frontieră și a încercat să părăsească teritoriul punctului de trecere, fugind în direcția statului vecin.

Bărbatul a fost somat de polițiștii de frontieră să oprească, pentru a nu fi nevoiți să aplice arma din dotare sau câinele, aflat în acel moment în serviciu. Toate avertizările au fost evitate și pe urma ucraineanului a fost lăsat patrupedul Grom.

În scurt timp, inspectorul chinolog Artur Domnișor și Grom au reținut fugarul.

Cetățeanul ucrainean a fost preluat de Inspectoratul Național de Investigații al IGP pentru continuarea cercetărilor de rigoare și luarea măsurilor legale ce se impun.

Citește mai departe

Social

Ministerul Apărării din Moldova şi cel al Apărării Naţionale din România evaluează politicile de management al resurselor umane

Publicat

pe

De către

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova şi Ministerului Apărării Naţionale din România evaluează politicile de management al resurselor umane şi învăţământ militar.

Potrivit şefului Direcţiei politici de dezvoltare a resurselor umane şi învăţământ militar, colonel Alexandru Roman,  în cadrul activităţii, care se desfăşoară în perioada 22-24 mai, la Chişinău, participanţii discută despre modalităţile de trecere de la serviciul militar în termen la serviciul militar prin contract, implementarea în cadrul Armatei Române a Rezoluţiei 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea şi Securitatea, experienţe şi exemple de bune practici, implementarea Sistemelor Informaţionale de evidenţă şi management a resurselor umane, optimizarea procesului de învăţământ, procesului de învăţământ continuu, precum şi sistemul instruirii lingvistice a personalului.

Colonelul a specificat că părţile analizează, de asemenea, problemele şi căile la elaborarea şi implementare a Ghidului carierii militare, procesul de selectare a militarilor la studii/cursuri şi misiuni internaţionale şi metodologia de evaluare a militarilor.

Secretarul de Stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învăţământ militar şi planificare a resurselor, Vladimir Iliev, a menţionat interesul Ministerului Apărării pentru preluarea bunelor practici și experienței avansate a țărilor membre UE și NATO în domeniul politicilor de management al resurselor umane şi învăţământului militar şi a mulţumit României pentru sprijinul continuu oferit, în acest sens, ţării noastre.

Secretarul de Stat Iliev a adăugat că activitatea respectivă va contribui la realizarea reformei de profesionalizare iniţiate de instituţia de apărare a Republicii Moldova, care înseamnă o armată mai bine pregătită, cu militari profesionişti şi dotare modernă.

În perioada aflării la Chişinău, delegaţia română a vizitat Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” şi a donat un set de manuale şi material didactic pentru studenţii militari, masteranzii şi doctoranzii instituţiei.

De notat că activitatea face parte din Planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării din Republica Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România pentru anul 2018.

Citește mai departe