Doi agenti economici se invinuiesc reciproc de provocarea mirosului neplacut in Balti

Doi agenti economici din Balti nu reusesc de ani de zile sa decida care este principalul vinovat in ceea ce priveste prezenta mirosului neplacut din localitate. Astfel, problema continua sa ramana nesolutionata, iar baltenii se confrunta periodic cu aerul intoxicat cu gaze eliminate de la platformele de namol si statia de epurare a Regia „Apa-Canal”, precum si de la campurile de filtrare ale Societatii „Combinatul de Produse Alimentare”.
Inginerul-sef al Regiei Apa-Canal din Balti, Eduard Boico, a comunicat pentru DECA-press ca analizele efectuate acum opt ani, au aratat ca doar 5% din aerul intoxicat cu gaze rau mirositoare provine de la platformele de namol si statia de epurare a intreprinderii municipale pe care o reprezinta, iar pentru restul se face vinovat Combinatul de Produse Alimentare. „Am solicitat efectuarea cercetarilor de laborator, dar in acest an nu am realizat nimic, pentru ca nu dispunem de resursele necesare”, a mai spus Eduard Boico.
Pe de alta parte, inginerul-sef al SA „Combinatul de Produse Alimentare” din Balti, Nicolae Spijavka, sustine ca declaratiile responsabilului de la Regia „Apa-Canal” nu corespund realitatii deoarece nu sunt documentate. „Campurile noastre de filtrare si platformele de namol se afla la doi kilometri de oras, acestea avand suprafata de 27 de hectare. Suprafetele Regiei „Apa-Canal” sunt de 25 de hectare. Teritoriile noastre sunt despartite doar de un dig cu latimea de 2-3 metri. In acest fel, curentii aduc in oras 50% din mirosul neplacut de la platformele noastre si 50% de la platformele Regiei.”, spune Spijavka.
Potrivit sefului Agentiei Ecologice din Balti, Ion Gavdiuc, mirosul neplacut in localitate se datoreaza amoniacului, anhidridei sulfuroase si mercaptanelor – gaze cu miros neplacut formate in timpul fermentarii apelor reziduale. „In decursul unui an se elimina in aerul atmosferic din localitate circa 1100 tone de gaze, acestea afectand sanatatea populatiei, in special a persoanelor cu probleme respiratorii”, explica Ion Gavdiuc.
Administratia agentilor economici, care se fac vinovati de situatia creata, invoca probleme financiare in ceea ce priveste tergiversarea executarii Planului de Actiuni ecologice, adoptat de consilierii locali acum trei ani. Potrivit documentului, urmau sa fie alocate pana la 800 muu USD pentru aplicarea tehnologiilor performante de filtrare a lichidelor reziduale. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.