Dodon reacţionează: Dacă CC va încerca să excludă Președinția din numirea miniștrilor, ea se va autodiscredita

Dacă CC va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor, ea se va autodiscredita definitiv. Astfel a reacţionat preşedintele Igor Dodon la decizia de astăzi a Guvernului de a sesiza Curtea Constituțională pentru a clarifica acțiunile care pot fi întreprinse în cazul în care președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

“Dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. Și va fi ea însăși pasibilă de răspundere la timpul potrivit“,a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, preşedintele Dodon a anunţat că a transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care a refuzat să accepte repetat  candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării.

Eu, ca șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale. Orice încercare de a o învesti fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal. Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale“, a adăugat oficialul.

Pe 12 septembrie Eugen Sturza, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, a fost propus în funcţia de ministru al Apărării. Candidatura acestuia a fost respinsă însă de preşedintele Igor Dodon, care a invocat faptul că este “nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă”.

Astăzi, Guvernul a aprobat o decizie prin care a sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova. Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

În context, Curtea Constituțională s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue.

Astfel, Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința președintelui țării.

Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.