Doctor candidat la premiul Nobel: „Lucrez 7 zile pe săptămână și urc pe scări până la etajul 10”

Zeci de savanți din domeniul medicinii nucleare și imagistică au venit la Chișinău. Cel mai vestit dintre ei ne-a oferit un scurt interviu.

În perioada 31 mai – 2 iunie 2018, la Chișinău a avut loc Congresul IV al Medicilor Imagiști și Radiologi din Republica Moldova cu participare internațională.

În cadrul acestui congres, au fost prezentate realizările în domeniul radiologiei, imagisticii și medicinii nucleare. Câteva prezentări ale realizărilor din acest domeniu au fost făcute de profesorul american de origine iraniană, Abass Alavi, care activează în cadrul Universității din Pennsylvania, SUA.

Profesorul Alavi a fost primul cercetător științific care a studiat metoda PET (tomografia cu emisie de pozitroni), aplicată pe corpul uman în anul 1976. Pentru aceasta, el a folosit substanța 18 F-Fluorodeoxyglucose (FDG) sau, cum i se mai zice, glucoza radioactivă.

Această substanță se administrează pacientului, după care acesta este supus investigației cu ajutorul tomografului, care permite localizarea tumorilor canceroase la etape incipiente.

Profesorul Abass Alavi este laureatul al mai multor premii pentru realizările sale în medicina nucleară, mai mult, câțiva ani în urmă a fost propus pentru nominalizare la Premiul Nobel.

– Ați povestit despre experiența de utilizare a FDG în corpul uman. Cine au fost acei voluntari care și-au oferit corpul în numele științei?

– Acei voluntari erau studenții mei medici. Erau practic familia mea, lucram împreună la cercetări. În anii ‘70, toate testele se făceau pe animale și nu era foarte clar dacă efectul experimentelor asupra animalelor era compatibil cu efectul asupra oamenilor.

– Fiindcă vorbim despre corpul uman – poate fi cancerul tratat definitiv?

– Nu. Cancerul nu poate fi tratat definitiv, fiindcă atacă în multe direcții concomitent. Medicamentele pot trata 80% din celule canceroase, dar 20% vor continua să se dezvolte.

Dacă tumoarea s-a răspândit în organism, investigația PET o poate localiza și în așa caz tratamentul are șanse mai mari. Medicamentele fără investigații inovative doar reduc suferința.

Recent în Moldova a fost adus aparatul PET/CT, care se folosește pentru diagnosticarea primară a cancerului.

Îmbătrânirea nu poate fi oprită, dar poate fi întârziată

– Doctore Alavi, faceți parte dintr-o organizație care studiază procesul de îmbătrânire a corpului uman. Are șanse omenirea să trăiască mai mult de 150 ani?

– Păi, eu am 80 ani, lucrez 7 zile pe săptămână, 14 ore pe zi. Nu fac sport, mănânc sănătos, nu merg cu ascensorul, urc scările până la etajul 10. Cred că pentru a avea o durată mai mare a vieții, trebuie să-ți alegi părinții. Totul ține de genetică. Câteva generații dintr-o familie pot suferi de aceeași maladie.

Nu putem face nimic cu asta. Putem doar minimiza riscurile de îmbătrânire prin alimentație moderată și sănătoasă, mișcare corectă și eliminarea stresului. Asta se întâmplă doar dacă faci ceea ce-ți place.

Pericolul de la Cernobîl este supraestimat

– În calitate de cercetător științific în domeniul radiologiei, ce ne puteți spune despre faptul că noi, aici în Moldova, locuim în zona de răspândire a norilor radioactivi de la Cernobîl, Ucraina?

– Nu mai există niciun pericol. Radioactivitatea se răspândește în valuri. Primul val a durat câteva zile și a avut cel mai mare nivel de radioactivitate. El a cauzat multe mutații, cancer, multe boli. Apoi valurile de radioactivitate au urmat în descreștere. După 30 ani nu mai există niciun pericol.

Vă mulțumesc pentru interviu!

În noiembrie 2016, în Cernobîl a fost montat un scut nou asupra reactorului Nr.4, care prezenta crăpături și avea emiteri de energie radioactive.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.