Connect with us

Social

Doctor candidat la premiul Nobel: „Lucrez 7 zile pe săptămână și urc pe scări până la etajul 10”

Publicat

pe

Zeci de savanți din domeniul medicinii nucleare și imagistică au venit la Chișinău. Cel mai vestit dintre ei ne-a oferit un scurt interviu.

În perioada 31 mai – 2 iunie 2018, la Chișinău a avut loc Congresul IV al Medicilor Imagiști și Radiologi din Republica Moldova cu participare internațională.

În cadrul acestui congres, au fost prezentate realizările în domeniul radiologiei, imagisticii și medicinii nucleare. Câteva prezentări ale realizărilor din acest domeniu au fost făcute de profesorul american de origine iraniană, Abass Alavi, care activează în cadrul Universității din Pennsylvania, SUA.

Profesorul Alavi a fost primul cercetător științific care a studiat metoda PET (tomografia cu emisie de pozitroni), aplicată pe corpul uman în anul 1976. Pentru aceasta, el a folosit substanța 18 F-Fluorodeoxyglucose (FDG) sau, cum i se mai zice, glucoza radioactivă.

Această substanță se administrează pacientului, după care acesta este supus investigației cu ajutorul tomografului, care permite localizarea tumorilor canceroase la etape incipiente.

Profesorul Abass Alavi este laureatul al mai multor premii pentru realizările sale în medicina nucleară, mai mult, câțiva ani în urmă a fost propus pentru nominalizare la Premiul Nobel.

– Ați povestit despre experiența de utilizare a FDG în corpul uman. Cine au fost acei voluntari care și-au oferit corpul în numele științei?

– Acei voluntari erau studenții mei medici. Erau practic familia mea, lucram împreună la cercetări. În anii ‘70, toate testele se făceau pe animale și nu era foarte clar dacă efectul experimentelor asupra animalelor era compatibil cu efectul asupra oamenilor.

– Fiindcă vorbim despre corpul uman – poate fi cancerul tratat definitiv?

– Nu. Cancerul nu poate fi tratat definitiv, fiindcă atacă în multe direcții concomitent. Medicamentele pot trata 80% din celule canceroase, dar 20% vor continua să se dezvolte.

Dacă tumoarea s-a răspândit în organism, investigația PET o poate localiza și în așa caz tratamentul are șanse mai mari. Medicamentele fără investigații inovative doar reduc suferința.

Recent în Moldova a fost adus aparatul PET/CT, care se folosește pentru diagnosticarea primară a cancerului.

Îmbătrânirea nu poate fi oprită, dar poate fi întârziată

– Doctore Alavi, faceți parte dintr-o organizație care studiază procesul de îmbătrânire a corpului uman. Are șanse omenirea să trăiască mai mult de 150 ani?

– Păi, eu am 80 ani, lucrez 7 zile pe săptămână, 14 ore pe zi. Nu fac sport, mănânc sănătos, nu merg cu ascensorul, urc scările până la etajul 10. Cred că pentru a avea o durată mai mare a vieții, trebuie să-ți alegi părinții. Totul ține de genetică. Câteva generații dintr-o familie pot suferi de aceeași maladie.

Nu putem face nimic cu asta. Putem doar minimiza riscurile de îmbătrânire prin alimentație moderată și sănătoasă, mișcare corectă și eliminarea stresului. Asta se întâmplă doar dacă faci ceea ce-ți place.

Pericolul de la Cernobîl este supraestimat

– În calitate de cercetător științific în domeniul radiologiei, ce ne puteți spune despre faptul că noi, aici în Moldova, locuim în zona de răspândire a norilor radioactivi de la Cernobîl, Ucraina?

– Nu mai există niciun pericol. Radioactivitatea se răspândește în valuri. Primul val a durat câteva zile și a avut cel mai mare nivel de radioactivitate. El a cauzat multe mutații, cancer, multe boli. Apoi valurile de radioactivitate au urmat în descreștere. După 30 ani nu mai există niciun pericol.

Vă mulțumesc pentru interviu!

În noiembrie 2016, în Cernobîl a fost montat un scut nou asupra reactorului Nr.4, care prezenta crăpături și avea emiteri de energie radioactive.

Social

Un moldovean care aducea o rulotă din Germania, a rămas fără ea la hotar. La ce șiretlic a recurs

Publicat

pe

De către

Un moldovean de 40 de ani în loc să-și perfecteze documentele de înmatriculare pentru o rulotă, după ce le -a pierdut pe cele originale, a încercat să treacă mijlocul de transport în baza unui act străin. Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni i-a dejucat șmecheria, rulota fiind reținută, iar pe numele cetățeanului au fost pornite cercetări.

Cazul a avut loc în dimineața de duminică, 23 septembrie, când pentru pentru trecerea frontierei de stat s-a prezentat un microbuz cu remorcă, pe care era transportată o rulotă, înmatriculată în Germania.

În timpul controlului de frontieră, șoferul a prezentat mai multe documente pentru mijloacele de transport. Ca urmare a verificărilor în baza de date, polițiștii de frontieră au constatat că pe numărul certificatului de înmatriculare al rulotei era înregistrat alt vehicul.

Ulterior, șoferul a confirmat că documentul nu aparține rulotei prezente în punctul de trecere, pe cele originale le pierduse în Germania, de unde aducea vehiculul. Ba mai mult, bărbatul a recunoscut că și-a încercat norocul, sperând că angajații Poliției de Frontieră nu vor observa șiretlicul.

Pe faptul dat, polițiștii de frontieră continuă cercetările în vederea elucidării cazului sub toate aspectele legale. Cetățeanului moldovean i-a fost autorizată intrarea în țară, însă a fost deposedat de rulotă, care va rămâne pe teritoriul PTF Leușeni până la luarea unei decizii în acest sens.

Citește mai departe

Social

O femeie de 75 de ani din Briceni a căzut într-o fântână din apropierea casei

Publicat

pe

De către

O femeie de 75 de ani din Briceni a căzut, în după amiaza zilei de 23 septembrie, într-o fântână din apropierea casei. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 13:15.

Ajunși la fața locului, pompierii au stabilit că, femeia se afla la o adâncime de aproximativ 4 metri.

În mai puțin de 30 minute, angajații IGSU au reușit să scoată pe bătrâna la suprafață. Aceasta nu a avut de suferit, iar echipajul Serviciului asistență medicală urgentă i-a acordat primul ajutor medical, fără a fi transportată la spital.

În ultimele 24 de ore, potrivit datelor IGSU, salvatorii și pompierii au intervenit în 32 situații de risc.

Citește mai departe

Social

Un bărbat și o femeie din Fălești, reținuți de CNA. Ar fi promis mușamalizarea unui dosar penal contra 17 500 euro

Publicat

pe

De către

Un bărbat și o femeie, originari din Fălești, au ajuns pe mâna ofițerilor și procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut și primit 17 500 de euro mită pentru a mușamaliza un dosar.

Potrivit datelor anchetei, cei doi ar fi pretins că au influență asupra magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău și că-i pot determina să emită o decizie neprivativă de libertate pe o cauză penală pornită pe escrocherie. Aceștia ar fi acționat în complicitate cu persoane neidentificate la această etapă a documentării.

Astfel, cei 17 500 de euro estorcați au fost transmiși sub controlul CNA în trei tranșe, ultima fiind de 15 000 de euro. Prin urmare, banii au fost găsiți în locuința închiriată de unul dintre suspecți, în timpul perchezițiilor.

În prezent, bărbatul și femeia se află în custodia CNA pentru 72 de ore. În privința lor urmează a fi decisă aplicarea măsurii preventive. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de pînă la 200 000 de lei.

La moment, se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea identificării întregului cerc de suspecți.

Până la pronunțarea unei decizii definitive, orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Urmărirea penală este conducă de Procuratura Anticorupție.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com