Connect with us

Politică

Doar 28 din cele 51 de acțiuni prevăzute în Foaia de parcurs a reformelor prioritare au fost realizate

Publicat

pe

Circa jumătate din acțiunile prevăzute de Foaia de parcurs a reformelor prioritare a Guvernului și Parlamentului pentru perioada  iulie – 31 decembrie 2017 au fost realizate: din cele 51 de acțiuni, doar 28 au fost realizate. Totodată, 10 din acțiunile realizate au fost apreciate drept „realizate cu rezerve”, iar 22 de acțiuni, sau 43% din total, au fost inițiate, dar nefinalizate.

Raportul de monitorizare, realizat deCentrul „Expert-Grup”, Asociația „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a fost prezentat astăzi, 1 februarie.

Potrivit acestuia, cel mai înalt nivel de realizare este estimat pentru domeniul „Guvernanță în sectorul financiar-bancar”. Astfel, din cele 8 acțiuni prevăzute în domeniul “Guvernanță în sectorul financiar-bancar”, 6 acțiuni au fost realizate fără rezerve, 1 – realizată cu rezerve și 1 – inițiată dar nefinalizată. Un nivel atât de sporit de implementare este rezultatul orientării pro-active a instituțiilor din acest sector (în special BNM), inclusiv în contextul angajamentelor asumate prin Memorandumul cu FMI.

La polul opus, domeniul „Justiție și combaterea corupției” a înregistrat cele mai modeste progrese, 9 acțiuni din cele 10 planificate fiind inițiate dar nefinalizate. Cauzele țin de capacitățile instituționale reduse, voința politică slabă și termeni de implementare prea ambițioși.

Poate fi remarcat și domeniul „Reforma administrației publice”, unde din cele 6 acțiuni planificate, 5 au fost realizate, însă cu rezerve. Principala cauză este că reforma respectivă, deși este implementată cu ritm relativ sporit, nu are la bază analize funcționale și date empirice, fiind astfel percepută mai curând ca o reformă politică.

În linii generale, experții și-au exprimat îngrijorarea față de recurgerea la foi de parcurs în calitate de documente de planificare și instrumente de impulsionare a reformelor.

Îngrijorarea este că Foaia de parcurs nu dispune de indicatori de performanță și nu prevede alocarea resurselor financiare pentru implementarea acesteia.

În plus, documentul prevede acțiuni urgente, care necesită a fi implementate pe termen scurt, fără a face referințe la strategiile de dezvoltare la nivel de sector deja adoptate, fapt ce poate submina implementarea acestora.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PAS cere anularea alegerilor din Jora de Mijloc: Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut în instanță anularea alegerilor din comuna Jora de Mijloc din Orhei, unde primar a devenit reprezentatul Partidului Șor. În contestația depusă, formațiunea invocă faptul că Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

„Încălcarea de bază se referă la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Șor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii”, a declarat liderul PAS Maia Sandu. 

Totodată, potrivit ei, în ziua alegerilor, ar fi avut loc coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, iar dronele au survolat cerul Jorei de Mijloc, precum și alte încălcări grave.

„Nu putem sta deoparte și urmări cum Plahotniuc îi permite pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni, în detrimentul voinței locuitorilor comunei Jora de Mijloc, inclusiv al membrilor și simpatizanților Partidului Democrat. Faptul că lui Plahotniuc nu-i pasă de cetățeni era un lucru cunoscut, acum vedem că Plahotniuc nu dă doi bani nici pe membrii și simpatizanții PD-ului”, a adăugat liderul PAS Maia Sandu.

Precizăm că vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, a câștigat la scrutinul din 20 mai mandatul de primar în comuna Jora de Mijloc.

Citește mai departe

Politică

PDM nu va comunica public opţiunea privind turul II din Chișinău: Nu avem favoriţi

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat din Moldova nu va comunica public opţiunea partidului privind turul II din Chișinău, dar speră că la 3 iunie cetăţenii se vor mobiliza şi  vor participa activ la vot, a declarat la un briefing vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari.

„În ceea ce priveşte turul II al alegerilor din capitală. Acesta a fost discutat astăzi în cadrul partidului. Doar că de această dată, nu vom comunica public opţiunea PDM. Pentru că nu dorim ca alţii să comunice în numele nostru şi într-o manieră schimonosită aşa cum se întâmplă cel mai des sau întotdeauna şi nu vrem ca membrii noştri de partid să înţeleagă acest mesaj greşit. De această dată, comunicarea cu membrii noştri de partid se va face direct, prin intermediul organizaţiilor teritoriale”, a spus vicepreședintele PDM.

El a spus că PDM nu a avut favoriţi nici la Bălţi şi nici la Chişinău şi nu are favoriţi în turul II la Chişinău, dar și-a exprimat speranța că în turul doi va fi o prezență mai bună la vot, astfel încât noul primar să aibă o legitimitate cât mai consistentă, nu cea dată de doar o treime dintre votanți.

Cu referire la rezultatele primului tur de scrutin în cele două municipii – Chișinău și Bălți, unde PDM nu a avut candidați, Vlad Cebotari a evidențiat că, în special în capitală, scrutinul electoral a scos în evidență situații care merită atenție, „fiindcă ele transmit mesaje clare clasei politice și celor rămași în cursă.

Vlad Cebotari a opinat că a fost un rezultat previzibil.

”Am făcut mai multe apeluri să fie identificat un candidat de dreapta unic, dar constatăm că luptele politice și-au adus rezultatul. Cel mai îngrijorător este numărul extrem de mic de cetățeni care s-au prezentat la urne. Vedem că oamenii devin din ce în ce mai pasivi la alegeri. Neparticiparea lor la acest exercițiu este o pedeapsă pe care a primit-o clasa politică”, a punctat vicepreședintele PDM .

Citește mai departe

Politică

PPEM își exprimă sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II al alegerilor din Chișinău

Publicat

pe

De către

Partidul Popular European din Moldova își exprimă sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II al alegerilor locale din Chișinău . Anunțul a fost făcut de președintele Iurie Leancă, în urma ședinței Biroului Permanent al formațiunii. 

Liderul PPEM a menționat că decizia formațiunii pe care o conduce reprezintă o continuitate a poziției sale de la începutul campaniei electorale, atunci când a decis să nu înainteze un candidat la funcția de primar al capitalei, pentru a nu fragmenta și mai tare dreapta pro-europeană.

„Pentru a evita preluarea conducerii capitalei de forțe ostile parcursului european al Republicii Moldova și urmare a deciziei Biroului Permanent al PPEM de astăzi, alături de primarii și consilierii din mun. Chișinău, exprim sprijinul echipei noastre pentru candidatul Andrei Năstase”, a specificat Iurie Leancă într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Un apel la maturitate politică și responsabilitate a făcut și vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care a venit cu îndemnul ca partidele pro-europene să înceteze luptele fratricide și să-și concentreze energia spre conlucrare și o competiție onestă de idei pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Sper ca domnul Andrei Năstase să înțeleagă importanța acestui dialog. Consider că pasul în sprijinul candidatului pro-european trebuie să genereze un pas reciproc îndreptat spre conlucrarea și consolidarea tuturor forțelor pro-europene. Doar așa vom învinge pe 3 iunie în Chișinău și ulterior în toamna acestui an în toată Republica Moldova“, a spusValeriu Ghilețchi.

Amintim că în turul II de scrutin, pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, vor concura candidații PSRM și PPDA.

Citește mai departe