Doar 12,8 la suta din fondurile alocate stiintei sunt destinate cercetarilor in agricultura

Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) solicita Academiei de Stiinta a Moldovei (ASM) sa elaboreze, in colaborare cu alte institutii, masuri pentru promovarea procesului de transfer tehnologic in sectorul agroalimentar al Republicii Moldova.

Presedintele ASM, Gheorghe Duca, a declarat, in cadrul Conferintei internationale „Transferul de tehnologii in agricultura si industria alimentara”, ca absoluta majoritate a lucratorilor intreprinderilor agricole, al caror numar a sporit in ultimii cinci ani de 3,5 ori, constituind in prezent peste 283 mii gospodarii taranesti, au un grad scazut de pregatire in domeniile economic, agronomic, zootehnic, juridic etc. Totodata, persista insuficiente considerabile in sistemul transferului tehnologic, in implementarea tehnologiilor moderne si a realizarilor stiintei. „in consecinta, volumul productiei agricole globale in Republica Moldova a scazut de aproape doua ori comparativ cu nivelul anilor 1989–1991. Productivitatea muncii in agricultura este de 3,6 ori mai joasa de cit in industrie. Mediul natural din arealul rural este intr-o degradare continua din cauza utilizarii nerationale a resurselor naturale, inclusiv a terenurilor agricole, folosirii in agricultura a tehnologiilor nocive din punct de vederea ecologic, poluarii apei si a aerului. Continua, in ritm accelerat, procesul de degradare a solurilor, ceea ce diminueaza considerabil oportunitatile de dezvoltare a agriculturii”, a informat Duca.

Presedintele ASM a mentionat ca lipsa indelungata a investitiilor a provocat o degradare considerabila a fondurilor fixe ale multor intreprinderi din industria agloalimentara. Totodata, utilizarea echipamentului si tehnologiei invechite conduce la consumul excesiv de materie prima, resurse energetice, ceea ce reduce productivitatea si competitivitatea. Specialistii considera ca inapoierea economica a regiunilor este cauzata in mare parte de dezvoltarea insuficienta a industriei agroalimenatre, fapt ce impiedica nu doar dezvoltarea economica, ci si dezvoltarea sociala a regiunilor.

Duca mai spus ca, in scopul sporirii competitivitatii intreprinderilor agroindustriale, urmeaza a fi intreprinse masuri de implementare a standardelor internationale atit in procesul de producere, cit si de distribuire si comercializare. De asemenea, este necesara formarea unei baze legislative necesare pentru sustinerea financiara, fiscala si vamala si dezvoltarea abilitatilor manageriale prin programe locale si internationale de instruire a managerilor.

La rindul sau, ministrul adjunct al AIA, Anatolie Spivacenko, a spus ca, in prezent, o atentie sporita trebuie acordata crearii soiurilor si hibrizilor rezistenti la ger, seceta si toleranti la boli si daunatori. Pentru sectorul zootehnic si cel veterinar se cere elaborarea metodelor stiintifice de restabilire, pastrare si utilizare rationala a genofondului de animale si pasari, care, in perioada reformarii agriculturii, practic, a fost pierdut.

Potrivit lui Spivacenko, finantarea cercetarilor pentru asigurarea stiintifica a sectoarelor agriculturii si industriei alimentare a constituit, in medie, pe anii 1995–2004 doar 18,9 la suta din mijloacele financiare totale alocate pentru sustinerea stiintei autohtone, iar in anul curent acest indice constituie doar 12,8 la suta. in acelasi timp, cele 20 institutii de profil agrar din cadrul comenzii de stat au creat in anii 2001–2004 65 soiuri si hibrizi noi de culturi agricole si au contribuit la omologarea pentru cultivare in Republica Moldova a peste 50 soiuri, au creat diferite grupuri de selectie, rase si tipuri de animale si pasari. Producatorilor agricoli li s-au propus aproximativ 250 tehnologii, recomandari, procese tehnologice si alta productie stiintifica.

Pentru anul curent, din Bugetul de Stat sunt planificate investitii in valoare de aproximativ 60 milioane lei pentru dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare. Statul acorda, de asemenea, sprijin financiar pomicultorilor, in marime de 50 la suta din costul lucrarilor de fondare a livezilor noi, iar viticultorilor – cite 25 mii lei pentru fiecare hectar plantat cu vii.
Potrivit datelor MAIA, in agricultura activeaza 43 la suta din populatia economic activa. Sectorul agricol asigura 37 la suta din Produsul Inter Brut. in structura exportului, productia agricola si alimentara constituie aproximativ 65-70 la suta. // Ludmila Moraru

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.