Doar 12% dintre moldoveni declară că au revenit acasă de la muncă de peste hotare și nu intenționează să plece înapoi

12% dintre moldoveni declară că au revenit acasă de la muncă de peste hotare și nu intenționează să plece înapoi în viitorul apropiat, potrivit sondajului realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul în luna iulie 2018  – People Watch: Calitatea vieții și migrația.

Acest indicator este similar cu cel din 2017, însă au avut loc schimbări importante pe diverse grupe de vârstă.

Astfel, a scăzut numărul celor reveniți acasă și deciși să nu plece în viitorul apropiat din grupa de vârstă 18-44 de ani. Totodată, a crescut de două ori numărul celor deciși să rămână acasă, după ce au revenit de la munca de peste hotare, din grupa de vârstă 45-59 ani.

Autorii sondajului susțin că este prematur să vorbim despre începutul fenomenul de reîntoarcerii acasă, însă cu certitudine este nevoie de un studiu aprofundat, care să răspundă la întrebările: cine sunt cei care au revenit, intenția lor de a rămâne acasă este temporară, sau definitivă, care este motivul revenirii, ce intenționează să facă în Republica Moldova.

Exemplul altor țări arată că persoanele revenite acasă sunt forța motrice a dezvoltării Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Răspunsul la aceste întrebări va ajuta autoritățile în formularea politicilor de încurajare și reintegrare a persoanelor care au decis să revină acasă.

Iar exemplul RePatriot din România este un exemplu clasic că reîntoarcerea și reintegrarea economică prin Antreprenoriat al migranților poate fi realizată și prin inițiative private, pe care autoritățile au toate mecanismele de a le încuraja apariția și dezvoltare lor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.