Connect with us

Politică

Directorul Organizației Mondiale a Comerțului Roberto Azevêdo va efectua în premieră o vizită oficială în R.Moldova

Publicat

pe

Directorul General al Organizației Mondiale a Comerțului Roberto Azevêdo va efectua, în premieră, o vizită oficială în Republica Moldova pe parcursul anului curent. Vizita înaltului oficial va avea loc la invitația ministrului de Externe Tudor Ulianovschi, care astăzi a prezentat angajamentele asumate de către Republica Moldova în sistemul mondial de comerț.

În cadrul discuției, directorul general a mulțumit ministrului Tudor Ulianovschi pentru implicarea sa activă în procesul de facilitare a negocierilor pentru Declarația Ministerială de la Buenos Aires din decembrie 2017, solicitând implicarea în continuare a Ministrului în avansarea dialogului cu statele în curs de dezvoltare și cele slab dezvoltate la capitolul comerțului electronic și a întreprinderilor mici și mijlocii.

Ministrul Tudor Ulianovschi a subliniat angajamentul țării noastre în implementarea Acordului OMC privind Facilitarea Comerțului și a Planului Național de Acțiuni pentru Facilitarea Comerțului, adoptat de Guvernul Republicii Moldova în decembrie 2017.

În acest sens, ministrul a apreciat deschiderea Organizației Mondiale a Comerțului pentru acordarea asistenței tehnice țării noastre în vederea instruirii funcționarilor publici din Republica Moldova, precum și pentru facilitarea dialogului între Republica Moldova și principalii parteneri de dezvoltare ai sistemului mondial de comerț pentru obținerea asistenței financiare în procesul de implementare a celor 91 de măsuri adoptate în Planul Național de Acțiuni în domeniul facilitării controalelor la frontieră și crearea sistemului integrat privind cerințele la import-export, asigurarea activității punctelor de informare, sporirea transparenței în procedurile interne, consolidarea sistemelor informaționale.

Cu ocazia începutului primăverii, directorul general al sistemului mondial de comerț a purtat cu mândrie Mărțișorul, simbol al primăverii inclus în patrimoniul UNESCO, care a fost oferit de către Ministrul Ulianovschi la finalul întrevederii avute la Geneva.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe