Din această toamnă, şedinţele CSM ar putea fi difuzate online

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intenţionează să achiziţioneze un sistem modern de înregistrare audio-video care va permite difuzarea online a şedinţelor CSM. În prezent, acestea sunt înregistrate doar în format audio.

Pe pagina web www.csm.md există rubrica „Şedinţe online”, însă acum ea nu este funcţională, deoarece şedinţele nu sunt transmise în format video, la fel nu este activă nici arhiva înregistrărilor. Chiar dacă Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a introdus încă din anul 2012 obligaţia ca şedinţele CSM să fie înregistrate prin utilizarea mijloacelor video şi audio, iar procesele-verbale ale şedinţelor să fie plasate pe pagina web a Consiliului, acest lucru nu se întâmplă.

Echipament neutilizat timp de un an

În 2013, prin Programul Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID) de Consolidare a Instituţiilor de Drept din Moldova (ROLISP), a fost achiziţionat echipamentul necesar înregistrării audio-video şi transmiterii în direct a şedinţelor CSM, însă acesta a fost utilizat doar un an, în sediul vechi al CSM de pe strada Mihail Kogălniceanu din Chişinău. După ce instituţia în anul 2014 şi-a schimbat sediul pe strada Mihai Eminescu, echipamentul de înregistrare nu a mai fost reinstalat, revenindu-se la modalitatea precedentă de înregistrare la dictafon şi transcrierea ulterioară într-un proces-verbal. Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), regretă că CSM nu a continuat practica de înregistrare video a şedinţelor. „Când şedinţele erau înregistrate, jurnaliştii aveau imagini calitative pe care ulterior le utilizau în reportajele lor. Totodată, nu apăreau întrebări suplimentare referitoare la subiectele discutate în şedinţă. Recomandăm CSM să asigure înregistrarea video şi transmisiunea în direct a şedinţelor pe pagina web”, a declarat Ion Guzun la evenimentul de lansare a studiului „Organizarea ședințelor și transparența Consiliului Superior al Magistraturii – provocări și perspective”, desfăşurat la 10 iunie curent.

CSM vrea tehnică performantă

Dorina Lambarschi, consultat principal la Direcţia justiţie şi organizare a CSM, afirmă că din această toamnă înregistrarea audio şi video a şedinţelor ar putea fi reluată: „În curând vom demara procesul de achiziţionare a aparatajului respectiv şi sper să reuşim instalarea tehnicii de înregistrare până la toamnă”. În bugetul CSM nu au fost prevăzute surse financiare pentru procurarea echipamentului, însă D. Lambarschi spune că banii vor fi redirecţionaţi din economiile la procurarea pieselor de mobilier. În ce priveşte echipamentul existent, achiziţionat prin Programul USAID ROLISP şi instalat la sediul vechi, reprezentanta Direcţiei justiţie şi organizare CSM a precizat că acesta va fi utilizat în sala unde vor avea loc şedinţele Colegiilor (în organigrama CSM sunt trei colegii: Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor, Colegiul disciplinar şi Inspecţia judiciară).

Potrivit anunţului de intenţie privind achiziţionarea unui sistem de înregistrare audio şi video a şedinţelor, publicat de CSM, echipamentul urmează a fi instalat în sala de şedinţe a Consiliului şi în sala de conferinţe. Totodată, sistemul trebuie să asigure transmisiunea şedinţelor în direct pe pagina electronică www.csm.md prin metode, care nu ar afecta traficul Internet (conectarea a cel puţin 500 de utilizatori concomitent).

Sporirea gradului de transparenţă a activităţii CSM este parte a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016. În Pilonul întâi al Strategiei (Sistemul judecătoresc) este menţionată aplicarea mai largă şi mai eficientă a tehnologiilor informaţionale, atât în cadrul procesului de înfăptuire a justiţiei, cât şi pentru administrarea sistemului judecătoresc.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.