Connect with us

Social

Diana Al Faraj, reproductolog: „Căpitane, suntem gata pentru călătoria de nouă luni!”

Publicat

pe

Diana Al Faraj este căpitanul corabiei-minune, unde copiii sunt ajutați să vină pe lume și să ajungă în siguranță la destinație – în familiile care îi așteaptă cu nerăbdare. Este medic reproductolog și a trăit bucuria momentului alături de peste 700 de cupluri, deveniți părinți prin reproducere umană asistată. Munca ei balansează între pozitiv și negativ… pe testul de sarcină, iar fiecare reușită e un motiv de bucurie. Își amintește și astăzi acea zi când a spus pentru prima dată unei familii: „Da, veți deveni părinți!”

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Procedura de Fertilizare In Vitro este una foarte stresantă. Ea solicită multă muncă, iar problema fiecărui cuplu o tratăm în mod individual. Fiecare nereușită este o tragedie pentru potențialii părinți, dar și pentru noi, echipa medicală. Succesul vine neașteptat, iar tensiunea dispare când este confirmată sarcina. Am fost foarte fericită când recent un cuplu mi-a trimis un sms cu textul: „Căpitane, suntem gata pentru călătoria de nouă luni!”. Este semn că am reușit și de această dată.”

Diana Al Faraj este fascinată de știința care îi permite să-i ajute pe copii să vină pe lume. Are și ea doi băieți, fapt pentru care îi este recunoscătoare destinului, pentru că i-a oferit oportunitatea de a deveni mamă. Unul dintre ei a ales la fel ca ea – medicina. A petrecut multe nopți albe pentru a studia medicina, o știință a cărei cunoaștere solicită eforturi titanice. A învățat cu pasiune și continuă să o facă, pentru că rezultatul muncii sale crește numărul de familii numeroase și fericite. În fiecare zi susține un nou examen. Luptă continuu cu infertilitatea și combate prejudecăți sociale. Misiunea sa nu e deloc ușoară în Moldova, unde neputința de a face copii continuă să fie o rușine, și nu o problemă ordinară medicală.

 „Șansele femeilor de a rămâne însărcinate scad în timp. E devastator să vezi neîncrederea cu care vin cuplurile la cabinet și cât le este de greu să ceară ajutor când au probleme de fertilitate. Noi încercăm să le insuflăm optimism celor care ne pășesc pragul, chiar de la prima vizită. Le oferim gratuit prima consultație și decidem împreună tratamentul potrivit. Trebuie să existe încredere reciprocă, altfel nu merg lucrurile în Fertilizarea in Vitro, care deocamdată este tot ce are mai bun medicina, ca să îi ajute pe copii să vină pe lume.”

Asta au înțeles-o și multe cupluri din alte țări precum România, Italia, Irlanda și altele (peste 10% din pacienți), care i-au trecut pragul în ultimii ani, iar astăzi își pot ține în brațe copiii. Rata de reușită la nivelul clinicilor internaționale, de până la 58% pentru pacientele cu vârsta între 25-35 de ani, este rezultatul muncii de echipă în laboratorul ultraperformant, care pune la dispoziție echipamente și tehnologii moderne.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Pacienții internaționali aleg Medpark nu pentru costurile procedurilor, care sunt mai mici decât în alte țări, dar pentru rata înaltă de succes. Puteți să întrebați orice cuplu și toți o să vă confirme că nu există preț, atunci când un copil este dorit să vină pe lume. Să creezi miracole în laborator este o muncă de echipă. Poți să ai cunoștințe vaste în domeniu, dar fără o echipa pe care te poți baza este imposibil să lucrezi în domeniul reproductologiei.”

Consultă GRATUIT medicul reproductolog Medpark.

Pentru programări: +373 22 40 00 40.

Social

Peste 100 de tractoare, achiziționate în cadrul proiectului 2KR, transmise fermierilor moldoveni

Publicat

pe

De către

Peste 100 de tractoare, achiziționate în cadrul proiectului 2KR, au fost transmise astăzi fermierilor moldoveni. Cele 106 tractoare au fost procurate din contul tranșei a zecea a grantului oferit de Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a soiurilor în Republica Moldova” (2KR).

Până în prezent, peste 4000 de agricultori și-au achiziționat tehnica necesară în cadrul acestui proiect, în condiții avantajoase: plată în rate, dobânda zero, fără garanție bancară sau gaj și cu posibilitatea de extindere a termenului de onorare a plăților.

„În plus, au fost create premise pentru ca oamenii să lucreze acasă. În această perioadă au fost create peste 30 de mii de locuri de muncă”, a spus premierul Pavel Filip, prezent la ceremonia de transmitere.

Totodată, Pavel Filip a menționat că, în epoca informațională, este necesară și o schimbare în agricultură. Astfel, premierul a venit cu un îndemn către fermieri.

 „Vom face agricultură performantă atunci când vom utiliza tehnică modernă, atunci când vom veni cu tehnologii noi. Această posibilitate pe care ne-o oferă Guvernul Japoniei trebuie utilizată din plin”, a spus oficialul.

Pavel Filip a mai spus că pe piața Japoniei se comercializează vin moldovenesc, acesta fiind considerat un vin de calitate.

 „În același timp, eu cred că există încă multe rezerve și potențial. Știu că aceste tractoare au fost adaptate special pentru munca în vii și livezi.  Dacă avem aici fermieri care le vor folosi în vii și mai apoi vor produce vin, aveți ocazia să găsiți tot astăzi și piață de desfacere”, a mai spus premierul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a relevat relațiile de prietenie dintre cele două țări. Oficialul a spus că Japonia va continua să susțină dezvoltarea Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă și proiectele cu impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

În total, în cadrul proiectului 2 KR au fost acordate granturi în valoare de 24,5 milioane de dolari. Acestea sunt oferite sub formă de tehnică agricolă, până în prezent fiind procurate aproape 9000 de unități.

Citește mai departe

Social

Peste 32 000 țigarete, ce urmau să ajungă ilegal în țări europene, depistate într-o singură zi de vameși și polițiști de frontieră

Publicat

pe

De către

Peste 32 000 de țigarete au fost depistate duminică,6 mai, de către echipele mixte de control, formate din vameși și polițiști de frontieră. Produsele din tutun au fost reținute în vederea confiscării, iar contravenienților le-au fost aplicate amenzi de până la 4 500 lei.

Primul caz a fost raportat de către vameșii de la Leușeni, după ce, imaginile prelevate de scaner au indicat prezența unor obiecte suspecte în podeaua unui BMW X5.

În urma demontării acesteia, au fost descoperite 20 000 de țigarete marca ”Marlboro”, marcate cu timbru de acciz la RM. Conform procedurii, șoferul a fost amendat, iar autoturismul – indisponibilizat.

Celelalte două tentative au fost consemnate pe aeroportul din Chișinău, în cadrul inspectării bagajelor pasagerilor curselor spre Dublin și Londra.

Urmare a reacției câinelui de serviciu al Vămii a fost luată decizia verificării a două dintre bagaje, unde au fost găsite câte 6 200 de țigarete de diverse mărci.

În ambele cazuri, valizele erau înregistrate pe numele a doi conaționali, care au fost identificați și sancționați conform legislației în vigoare.

Citește mai departe

Social

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează o nouă ediție a Orășelului European

Publicat

pe

De către

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează pe 12 – 13 mai o nouă ediție a Orășelului European, unde vizitatorii vor avea posibilitatea de a se bucura de cultura și bucătăria europeană și nu numai, prin intermediul prezenței Ambasadelor Statelor Membre ale UE și a țărilor partenere.

În acest an, Orășelul European invită toți vizitatorii în Grădina Publică “Ștefan cel Mare”, cu începere de la orele 13:00.

În cadrul Orășelului European se vor regăsi corturi cu prezentări ale proiectelor finanțate de UE, unde se va putea afla informații interesante despre asistența acordată de Uniunea Europeana pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.

De asemenea, evenimentul oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de cultura și bucătăria europeană și nu numai, prin intermediul prezenței Ambasadelor Statelor Membre UE și a țărilor partenere.

Tradițional, Orășelul European va găzdui un Festival de Film și Cultură Europeană, care va fi lansat pe 13 mai la orele 13:00.

Pe parcursul zilei, publicul va avea ocazia să participe la o serie de activități menite să ofere o imagine de ansamblu a diversității culturale europene, cu ecranizări de filme europene, spectacole de muzică clasică și jazz, susținute de către Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, formația FunCOOLio (Latvia) și TRIGON (Republica Moldova).

De asemenea, Festivalul de Film și Cultură Europeană va fi organizat în mai multe localități din toată țara, în perioada 13 mai – 3 iunie.

Vizitatorii orășelului vor avea posibilitatea să participe la lecții de limbi străine, să guste din bucătăriile tradiționale europene, precum și să afle informații despre asistența UE.

Citește mai departe