Connect with us

Social

Diana Al Faraj, reproductolog: „Căpitane, suntem gata pentru călătoria de nouă luni!”

Publicat

pe

Diana Al Faraj este căpitanul corabiei-minune, unde copiii sunt ajutați să vină pe lume și să ajungă în siguranță la destinație – în familiile care îi așteaptă cu nerăbdare. Este medic reproductolog și a trăit bucuria momentului alături de peste 700 de cupluri, deveniți părinți prin reproducere umană asistată. Munca ei balansează între pozitiv și negativ… pe testul de sarcină, iar fiecare reușită e un motiv de bucurie. Își amintește și astăzi acea zi când a spus pentru prima dată unei familii: „Da, veți deveni părinți!”

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Procedura de Fertilizare In Vitro este una foarte stresantă. Ea solicită multă muncă, iar problema fiecărui cuplu o tratăm în mod individual. Fiecare nereușită este o tragedie pentru potențialii părinți, dar și pentru noi, echipa medicală. Succesul vine neașteptat, iar tensiunea dispare când este confirmată sarcina. Am fost foarte fericită când recent un cuplu mi-a trimis un sms cu textul: „Căpitane, suntem gata pentru călătoria de nouă luni!”. Este semn că am reușit și de această dată.”

Diana Al Faraj este fascinată de știința care îi permite să-i ajute pe copii să vină pe lume. Are și ea doi băieți, fapt pentru care îi este recunoscătoare destinului, pentru că i-a oferit oportunitatea de a deveni mamă. Unul dintre ei a ales la fel ca ea – medicina. A petrecut multe nopți albe pentru a studia medicina, o știință a cărei cunoaștere solicită eforturi titanice. A învățat cu pasiune și continuă să o facă, pentru că rezultatul muncii sale crește numărul de familii numeroase și fericite. În fiecare zi susține un nou examen. Luptă continuu cu infertilitatea și combate prejudecăți sociale. Misiunea sa nu e deloc ușoară în Moldova, unde neputința de a face copii continuă să fie o rușine, și nu o problemă ordinară medicală.

 „Șansele femeilor de a rămâne însărcinate scad în timp. E devastator să vezi neîncrederea cu care vin cuplurile la cabinet și cât le este de greu să ceară ajutor când au probleme de fertilitate. Noi încercăm să le insuflăm optimism celor care ne pășesc pragul, chiar de la prima vizită. Le oferim gratuit prima consultație și decidem împreună tratamentul potrivit. Trebuie să existe încredere reciprocă, altfel nu merg lucrurile în Fertilizarea in Vitro, care deocamdată este tot ce are mai bun medicina, ca să îi ajute pe copii să vină pe lume.”

Asta au înțeles-o și multe cupluri din alte țări precum România, Italia, Irlanda și altele (peste 10% din pacienți), care i-au trecut pragul în ultimii ani, iar astăzi își pot ține în brațe copiii. Rata de reușită la nivelul clinicilor internaționale, de până la 58% pentru pacientele cu vârsta între 25-35 de ani, este rezultatul muncii de echipă în laboratorul ultraperformant, care pune la dispoziție echipamente și tehnologii moderne.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Pacienții internaționali aleg Medpark nu pentru costurile procedurilor, care sunt mai mici decât în alte țări, dar pentru rata înaltă de succes. Puteți să întrebați orice cuplu și toți o să vă confirme că nu există preț, atunci când un copil este dorit să vină pe lume. Să creezi miracole în laborator este o muncă de echipă. Poți să ai cunoștințe vaste în domeniu, dar fără o echipa pe care te poți baza este imposibil să lucrezi în domeniul reproductologiei.”

Consultă GRATUIT medicul reproductolog Medpark.

Pentru programări: +373 22 40 00 40.

Social

6000 de moldoveni activează în peste 20 companii israeliene. Moldova și Israelul au prelungit acordul privind angajarea temporară

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și Israel vor extinde perioada de valabilitate a Acordului bilateral între Republica Moldova și Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel pentru o perioadă adiţională de cinci ani.

În acest sens, astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea termenului de valabilitate a tratatului până la data de 5 ianuarie 2024, în contextul în care, termenul de valabilitate al tratatului urmează să expire pe 5 ianuarie 2019.

Prelungirea perioadei de valabilitate rezultă din implementarea cu succes a Acordului pe perioada valabilității acestuia.

Astfel, până în prezent, au fost organizate 12 etape de recrutare și angajare a cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Statului Israel, reușindu-se organizarea angajării pe teritoriul Statului Israel a unui număr de 6082 lucrători moldoveni, care activează, în baza unui contract individual de muncă, în peste 20 companii israeliene.

Conform documentului Statul Israel, va contribui la:

– asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil și bine-informat pentru cetățenii Republicii Moldova, care au drept scop desfășurarea unei activități de muncă pe teritoriul Statului Israel (în domeniul construcțiilor);

– contracararea colectării de taxe ilegale pentru plasare în câmpul muncii pe teritoriul Statului Israel;

– promovarea protecției drepturilor la muncă și protecției sociale a lucrătorilor moldoveni pe perioada desfășurării procesului de recrutare, selectare, plecare, sosire, angajare și reîntoarcere.

În context, implementarea unor astfel de Acorduri realizează migrația circulară, care constituie o prioritate a politicii de stat în domeniul migrației de muncă.

Citește mai departe

Social

Ultimele 12 ambulanţe din lotul de 69 de maşini au fost repartizate prin ţară

Publicat

pe

De către

Ultimele 12 ambulanţe din lotul de 69 de maşini au fost repartizate în mai multe localităţi din ţară. O autosanitară a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din raionul Edine, notează Publika.

Noile ambulanţe sunt dotate cu defibrilator, electrocardiograf, dar şi echipament de ultimă generaţie pentru resuscitarea bolnavilor.

“Aceste ambulanţe noi sunt foarte bine echipate, au aparataj performant. Au centru de telemedicină, indirect este cardiograma citită, transmisă la centrul unde se consultă pacientul şi medicul cardiolog stabileşte diagnoza precisă”, a spus Svetlana Sapaniuc, medic pe ambulanţă, Rezina.

Autorităţile centrale au anunţat că până la sfârşitul anului, încă 35 de autosanitare performante vor ajunge la substaţiile din Chişinău. Pentru această achiziţie, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei.

“Aceste ambulanţe sunt aici, sunt în sistemul de sănătate pentru a vă crea dstră condiţii de lucru bune şi calitative. Pacientul este acel pentru care suntem noi astăzi în sistem”, a spus Rodica Scutelnic, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

“Conform contractului, automobilele până la anul nou o să vină în Chişinău şi anul nou colaboratorii din Chişinău o să-l întâlnească în automobile noi. Noi sperăm că până la mijlocul anului viitor mai mult de 60% din transportul sanitar o să fie deja schimbată, reînnoită”, a spus Boris Golovin, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Pentru procurarea lotului de 69 de ambulanţe s-au cheltuit 51 de milioane de lei.

Citește mai departe

Social

Pavel Filip cere demisii în cazul bărbatului decedat în timp ce aștepta ambulanța: Este un caz revoltător

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a cerut în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului demisia vice-directorului de la Asistenţa Medicală de Urgenţă, a unui dispecer şi medic de pe ambulanţă, după ce săptămâna trecută un bărbat a murit în plină stradă, așteptând ambulanța 40 de minute.

De asemenea, premierul a solicitat ca Ministerul Sănătăţii să sesizeze Procuratura Generală ca să investigheze penal acest caz. Pavel Filip a menționat că este un caz revoltător.„Nici nu știu ce e mai grav în acest caz: că e vorba de incompetență sau rea voință sau nepăsare. Eu cred că cest lucru trebuie să fie constatat de procurori”, a spus Pavel Filip.

„Mai revoltător mi s-au părut explicaţiile celor de la urgenţă, care mai mult seamănă a bâlbâială decât a explicaţii. Atât mai mult am văzut tendinţe de a prezenta informaţii false, care uşor au fost combătute pentru că au uitat că există sisteme GPS pe maşini. Nu merge nici explicaţia că nu avem maşini suficiente. Pentru că în acel moment erau 4 maşini libere nemijlocit staţionau la centru şi 10 maşini erau în sectorul centru”, a declarat Pavel Filip.

În opinia premierului, explicaţiile şoferului au fost scrise la indicaţia cuiva pentru că exact „în în acel moment s-a stricat motorul, apoi nu putea accelera pe drum, apoi printr-un miracol motorul s-a reparat singur şi nu mai erau probleme tehnice la această maşină”.

Pavel Filip s-a arătat indignat de atitudinea nepotrivită a medicului, care când a ajuns la loc a declarat „Ce nu ştiţi în ce ţară trăim”. În plus, operatorul trebuia să atribuie cod roşu acestei chemări. fapt care ar permite ca o altă ambulanţă care se afla în zonă şi era pe cod verde trebuia să meargă nemijlocit la acest apel.

În aceste condiții, Pavel Filip a solicitat concedierea pentru încălcarea gravă a obligaţiunilor de muncă a vice-directorului de la Asistenţa Medicală de Urgenţă , a dispecerului de la ambulanţa Chişinău care a primit acest apel pentru că l-a închis şi deschis de multe ori, dar nicidecum nu a purces la trimiterea unei ambulanţe, şi a medicului de pe ambulanţă – pentru nerespectarea protocoalelor medicale.

Bărbatul de 65 de ani a murit vineri, 20 septembrie, în jurul orei 20, în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la el. Potrivit raportului ministerului Sănătății, cazul a fost preluat de Serviciul 112 la ora 20 și 13 minute. Ambulanța a pornit însă abia peste 32 de minute și 10 secunde și a ajuns la pacient în 9 minute și 19 secunde.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com