Dezvaluiri rusesti despre esecul planului “Kozac”

Actualul emisar al presedintelui Putin in Caucaz, Dmitri Kozak, a decis sa raspunda la intrebarile publicatiei “Kommresant”, fiind solicitat sa explice de ce nu a fost semnat, in 2003, “memorandumul Kozak” de reglementare a diferendului transnistrean. Kozak a declarat din start ca nu a vrut sa abordeze in presa acest subiect din “stima fata de parul carunt al lui Voronin si fata de functia acestuia”. “Cu regret, se incearca acum o tratare incorecta a evenimentelor din noiembrie 2003, dar nu cred ca Voronin si anturajul acestuia si-au pierdut memoria. Toti sunt vii si la locuri de conducere. Stim ce a declarat pana acum Vladimir Nicolaevici. A nu se uita, insa, ca exista documente veridice. Iata cel mai important lucru “ probe incontestabile”, a subliniat Kozak.

Potrivit sursei citate, exista doua copii ale memorandumului “ una – din 14 noiembrie, semnata cu doua saptamani inainte de compromiterea planului de reglementare, si a doua – din 24 noiembrie, semnata cu o zi inainte de scandalul iscat in jurul “memorandumului Kozak”. “Pe documente se pastreaza scrisul de mana al lui Voronin privind termenele de aflare a pacificatorilor in Transnistria. (…) Cei de la Tiraspol cereau pastrarea in regiune a contingentului de pacificatori pe un termen de 49 ani. Voronin a semnat primul document exact cum au specificat transnistrenii. Noi consideram ca demilitarizarea ambelor parti in conditiile unui stat unitar poate si trebuie sa se intample mult mai devreme, lui Voronin fiindu-i propus: Incercam sa-i convingem pe transnistreni ca si termenul, si un asemenea contingent in regiune nu este justificat. Voronin a scris cu mana sa un alt termen “ pana in anul 2020. Lucrurile au avut loc la 14 noiembrie. Al doilea document a fost semnat la data de 24, in redactia propusa de el. Iata toata fabula. Ramane intrebarea: “De ce, dupa 12 ore, Voronin a renuntat sa semneze documentul parafat deja, iar peste doi ani, afirma ca lucrurile au stat altfel”. Si de ce sustine ca noi am schimbat ceva in documente… Ar fi cateva explicatii, dar nu este corect sa operez acum cu versiuni. (…) Ma deranjeaza ca, astazi, toti mint de ingheata apele, desi primul semnal alarmant l-am primit inca la mijlocul lunii noiembrie 2003, mai precis, la data de 17”, a specificat Kozak.

In context, el a spus ca Voronin a sunat si l-a rugat sa revina la proiectul de memorandum, sub pretextul ca ar fi inteles “subtilitatile”. “Era vorba de statutul limbii ruse. Voronin a spus ca nu vrea probleme cu opozitia. Am fost nevoiti sa plecam, in regim de urgenta, in Moldova. Dupa o noapte de convorbiri cu cei de la Tiraspol, am ajuns la un compromis “ am modificat nuantele privind statutul limbii ruse in regiune. A fost greu. Cu transnistrenii este complicat de purtat vreun dialog. Oricum, ne-am inteles ca nu va fi vorba de discriminare si despre rezultatele negocierilor l-am anuntat pe Voronin in noaptea de 24 noiembrie”, a mai spus Kozak

Initial, potrivit aceleiasi surse, se planifica semnarea memorandumului de catre Voronin si Smirnov la St. Petersburg, pe un teritoriu “neutru”. ‘Dar Voronin avea alte planuri “ el insista ca Putin sa vina la Chisinau pentru a-i ridica, astfel, propriul rating politic. Voronin l-a rugat mult pe Putin. Si acesta a acceptat… La 24 noiembrie, fiind gata sa plec la Kiev pentru a examina continutul memorandumului si cu Leonid Kucima, am fost contactat telefonic de catre Voronin. Acesta era foarte agitat, zicand ca a fost la el un diplomat strain si atatea i-a spus, atatea a scris… Cred ca atunci a si fost pusa crucea pe memorandum”, a precizat Kozak.

Intrebat daca Voronin a revenit la acest subiect dupa 2003, demnitarul rus a spus ca “asa ceva a fost in vara anului 2004”. “Voronin i-a scris lui Putin, rugandu-l sa revina la problema, cu participarea mea. A recunoscut ca a gresit in toamna 2003. Esenta acelei scrisori consta in urmatoarele: Voronin promitea ca va fi mai consecvent si ruga sa-l primim pe consilierul sau in probleme de politica externa. L-am primit personal pe acesta, care a spus ca Rusia trebuie sa intreprinda ceva ce ar conduce la schimbarea regimului de la Tiraspol. Ce anume trebuie sa intreprinda Rusia, nu am inteles. Am refuzat, declarand ca ceea ce ni se cere este o prerogativa a locuitorilor din Transnistria. Alte mesaje de la Chisinau nu au fost”, a conchis Dmitri Kozak pentru publicatia “Kommersant”. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.