Deținătorii de terenuri agricole vor putea construi pensiuni agroturistice fără a schimba destinația terenului

Proprietarii de terenuri agricole, care practică o activitate agricolă de cel puțin 5 ani, vor putea să amplaseze pe aceste terenuri pensiuni agroturistice fără a schimba destinația terenului și a achita sute de mii de lei pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului.

Detaliile proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Codului funciar au fost comunicate astăzi de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, în cadrul unei conferințe de presă.

Proprietarii de terenuri agricole care practică o activitate legată de creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi, pomi fructiferi, viţă de vie vor putea să amplaseze pe aceste terenuri agricole pensiuni agroturistice, datorită modificărilor și completărilor aduse Codului funciar. În acest sens, ei vor putea economisi circa 170 mii de lei, bani ce ar putea să îi investească pentru confortul turiștilor sau în infrastructură”, a precizat ministrul Vasile Bîtca.

În prezent, pentru amplasarea pe terenurile cu destinaţie agricolă a structurilor de primire turistică de tip pensiuni agroturistice este necesar de schimbat destinația terenului și de achitat pierderi pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor. Cheltuielile pentru excluderea din circuitul agricol a unui ar de teren constituie circa 12 mii de lei.

Totodată, ministrul a subliniat că proiectul de lege prevede termenul de 5 ani de practicare a agriculturii drept o condiție de preîntâmpinare a exercitării acestui drept în scopuri speculative.

În acest context, aprobarea proiectului va spori oportunitățile de ocupare a forţei de muncă în domeniul non-agricol, inclusiv veniturile în mediul rural, precum și va crește capacitatea de afaceri în regiuni.

Precizăm că la 5 octombrie Parlament a votat în primă lectură proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului funciar.

Foto: Adevarul.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.