Despre potența și impotența justiției moldovenești: când și cum i se scoală

Am aflat azi dimineață, din reportajul RISE Moldova, că printre cetățenii străini reținuți de CNA săptămâna trecută se află și un fost consilier al președintelui frances Jacques Chirac, Michel Francois Valette, dar și un candidat la președinția Gabonului, Mike Steeve Jocktane.

Mai mult decât atât, moldoveanca implicată în toată această schemă, Silvia Gorun, le-a spus celor de la RISE că Valette ar avea chiar și relații cu Pentagonul.

Dacă-i drept sau nu, contează acum mai puțin. Ceea ce contează este că organele noastre de forță și justiția noastră pot dacă vor. Înseamnă că CNA și procurorii pot obține informații și dovezi atunci când au nevoie, iar judecătorii pot să colaboreze cu ei fără a obstrucționa investigația, chiar și atunci când e vorba de oameni relativ sus-puși, cu legături.

Sus-puși în străinătate, firește. Când vine vorba de sus-pușii noștri, toată potența investigatorilor și judecătorilor dispare de parcă nici n-a fost vreodată. Rareori, mai dau un semn de vigoare ca acum, când au fost arestate neamurile lui Filat.

Dar, nimeni nu-și face iluzii, această demonstrație de potență e cauzată de o pastilă sub forma unei comenzi de la cel care pare că, zi de zi, controlează tot mai multe în țara asta – Vlad Plahotniuc.

Un mic șantaj ca negocierile pentru noua alianță să meargă lin și eficient, pe placul lui Lupu, care găsește trativele mai constructive ca niciodată. Eu unul am început să mă tem când politicienii noștri deodată încep să se înțeleagă și să se împrietenească, pentru că mai toate alianțele și coalițiile din istoria recentă au fost, de fapt, niște cârdășii: de la VoRoșca PCRM-PPCD până la diferitele variant de ”Alians” de după 2009.

Iar potența sau impotența organelor de drept ale acestui stat oscilează odată cu voința șefilor acestor cârdășii. Mai nou, mai arestăm un polițist pentru o mită de câteva sute de dolari, mai permitem (vai, câtă generozitate) să fie urmărit penal un judecător, așa, să le arătăm europenilor că nu-i moartă de tot.

Și chiar nu-i moartă. Viorel Chetraru, șeful CNA, declama cu foc, roșu la față, aproape dându-și cu pumnul în piept, că raportul Kroll e literatură și, hehe, câte nu știu ăia, dar știe CNA-ul!

Și eu îl cred. Uite cum arestăm șmecheri internaționali, consilieri de-ai lui ditamai Jacques Chirac cu relații la Pentagon și candidați la președinția altor țări. Oameni serioși, cum s-ar zice. Și, dacă trebuie, adică dacă zice Bo$$ul, arestăm și neamuri de politicieni de-ai noștri, și afaceriști care au jefuit țara, scoatem și partide din cursa electorală. Fașim! – cum zicea Valera ”Votează”. O să dăm la bot la toată lumea, cum îl asigura însuși Chetraru pe Filat. Eh, cum se schimbă vremurile.

Numai că Șor, cum a stat în arest la domiciliu, așa și a ieșit și a devenit primar al Orheiului. Cel mai probabil, și neamurile lui Filat vor fi eliberate după crearea noii majorități și numirea guvernului.

Pentru că așa-i justiția noastră. Potență are, numai că și stimulii care o trezesc îs oleacă mai perverși.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.