Despre DIASPORĂ și importanța acesteia pentru Republica Moldova// OPINIE

Ultimele zile văd tot mai multe persoane care minimizează importanța conaționalilor plecați peste hotare cu argumente inclusiv de genul că nu contribuie cu taxe și impozite la bugetul nostru

DECI haideți să facem niște mici calcule:

– În anul 2015 migranții moldoveni au trimis în țară 1,13 miliarde USD (17,6% din PIB)

– Statistica spune că aproape 90% din acești bani merg în consum – în cazul datelor din 2015 cam UN MILIARD USD (cât au furat șmecherii de pe loc din sectorul bancar)

– cam 1/6 din acel Miliard înseamnă TVA, iar dacă mai luăm în calcul și Accizele ajungem ușor la cel puțin 200 milioane USD virați la Buget

Deci, în 2015 minimum 4 miliarde Lei care au mers la Buget înseamnă banii migranților.

În anul 2015 transferurile de bani din afara țării asigurau în medie 17,4% din venitul personal disponibil a unei persoane din RM. Mai mult decât atât, veniturile din remiteri sunt critice pentru oamenii de la sate.

Or, aproape 1/4 din veniturile de aici (23,4%) provin din remitențe.

Totodată, în ultimii 5 ani prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1 au fost finanțate peste 700 de afaceri, multe din ele start up-uri, iar la cele 128 milioane de lei oferite sub formă de grant de stat, au mai fost investiți bani din remiteri într-un cuantum aproape dublu.

Încă odată tot respectul pentru oamenii noștri de peste hotare cărora le pasă de țară!

Stanislav Madan, şef Departament studii de piaţă şi cercetări de la Business Intelligent Services

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.