Desfacerea căsătoriei ar putea fi făcută la notar

Desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, ar putea fi făcută la notar. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat, în ședința de astăzi, proiectul noii legi privind procedura notarială.

Potrivit proiectului, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.

Aceasta, potrivit noilor reglementări, trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.

La momentul înregistrării cererii, notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei.

Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile. La expirarea termenului, notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și, în termen de trei zile, o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.

Totodată, proiectul prevede situațiiile în care notarul ar putea respinge cererea de desfacere a căsătoriei.

Astfel, notarul emite o încheiere de respingere a cererii dacă unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţămîntul liber şi neviciat, cererea nu este semnată de ambii soţi, aceștia refuză să dea declaraţiile prevăzute de lege sau nu prezintă toate actele necesare, soţii se împacă şi îşi retrag cererea.

În cazul respingerii cererii de desfacere a căsătoriei, notarul emite o încheiere în acest sens.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în ședința plenară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.