Desecretizat! Raportul privind situația de pe piața financiară, făcut public de Parlament

Parlamentul a desecretizat marți Raportul comisiei privind elucidarea situației de pe piața valutară şi la cele trei bănci administrate de stat – BEM, Banca Socială şi Unibak. Deşi iniţial a purtat ştampila „Secret de stat”, deputaţii au decis că acest raport să fie făcut public.

Documentul a fost publicat pe site-ul forului legislativ, după ce luni seara preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a publicat pe blogul său personal raportul Kroll.

Astfel, în documentul, care conţine 21 de pagini, se menţionează că situaţia precară a celor trei instituţii bancare a fost generată în mare parte de „managementul celor trei bănci, care a fost unul defectuos, necompetent și iresponsabil şi care s-a angajat în operațiuni riscante”.

„Consiliul băncilor şi organul executiv nu au protejat activele, acordând credite care din start erau compromise”, se arată în raport.

Totodată, deputaţii au constată că BNM şi CNPF dispun de pârghii slabe de aplicare a legii, iar împuternicirile de supraveghere ale celor două instituţii au fost afectate de deciziile instanţelor de judecată.

„Totuşi BNM şi CNFP ar putea întreprinde acţiuni mai decisive în cadrul competenţelor existente, iar schimbul de informaţii între acestea este minim”, se mai arată în document.

Membrii comisiei propun ca Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție să ia „la control special examinarea cauzelor pornite, neadmițând tergiversarea anchetei”.

În raportul comisiei de anchetă, spre deosebire de cel al Kroll, nu figurează numele unor persoane fizice, ci doar al companiilor care au fost implicate în schema care a dus la devalizarea băncilor.

Vedeți mai jos raportul integral:

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.