Connect with us

Politică

Deputații PSRM vor o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor, care să ofere limbii ruse statut de „limbă de comunicare între națiuni”

Publicat

pe

Deputații PSRM vor o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RM, care să ofere limbii ruse statutul de „limbă de comunicare între națiuni”. De asemenea, socialiștii vor ca noua lege să prevadă că limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească.

Potrivit socialiștilor, adoptarea acestei legi este „unicul scenariu posibil pentru asigurarea și fortificarea poporului multinațional moldovenesc”.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că este creat un grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege dat și înregistrarea sa în Parlament.

Inițiativa a fost anunțată după ce ieri Curtea Constituțională a constatat caracterul desuet și inutil al actualei Legi cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

 „Decizia scandaloasă a Curții Constituționale din Moldova, prin care, Legea cu privire funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată ”învechită”, a creat o nouă circumstanță-periculoasă cu privire la pacea civilă  și stabilitatea social-politică din țara noastră”, se arată în declarația PSRM.

Socialiștii au argumentat că proclamarea actualei legi drept „învechite”, rezumă că, în Republica Moldova relațiile interetnice și lingvistice nu sunt reglementate de nici o lege. „La rândul său, acest lucru duce la apariția unui șir de conflicte periculoase cu tentă interetnică, care poate cuprinde întregi regiuni ale țării noastre”, ai mai spus socialiștii.

Reamintim că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pronunţat hotărârea privind statutul limbii de stat în Constituţia ţării. Astfel, limba română a fost declarată limbă de stat, după ce, timp de 19 ani, aceasta a fost „limba moldovenească“.  Curtea Constituţională a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română a devenit limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta era termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

Ieri, Curtea Constituțională a constatat caracterul desuet și inutil al Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Potrivit Înaltei Curți, pe de o parte, nu dispozițiile sale produc efecte, ci dispozițiile legilor speciale ulterioare. Pe de altă parte, comunitatea din Republica Moldova trăiește într-un alt stat, unul nou, de drept, democratic și independent, în care rațiunile de moment ale Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite nu-și mai au rostul.

Curtea a subliniat că efectele declarării desuetudinii unei legi echivalează cu abrogarea acesteia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Președintele PDM Vlad Plahotniuc efectuează o vizită în SUA

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, efectuează în această perioadă o deplasare în Statele Unite ale Americii, unde are programate mai multe întâlniri cu lideri politici, membri ai societății civile și reprezentanți ai mediului universitar american. Vlad Plahotniuc este însoțit de vicepreședinții partidului Andrian Candu și Vlad Cebotari.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, primul moment al vizitei președintelui PDM a fost întâlnirea cu congresmanul de Texas Pete Olson, care este și președintele Grupului parlamentar SUA – Moldova. Evenimentul a avut loc luni, la Houston, în statul Texas.

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să-l revăd pe domnul congresman și este o mândrie pentru mine să-l pot considera prieten. Am discutat subiecte diverse din domeniul economico-social, reformele realizate, dar și o temă foarte importantă pentru Moldova – securitatea energetică. Am discutat de asemenea despre alegerile parlamentare care urmează și despre relațiile moldo-americane în general”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a afirmat în cadrul întrevederii că Republica Moldova lucrează în această perioadă pentru asigurarea alternativei energetice a țării, informându-l pe congresmanul american (care e și membru în Comisia pentru Energie și Comerț a Camerei Reprezentanților) despre construirea gazoductului Ungheni – Chișinău.

„Domnul Olson e un bun cunoscător al temelor energetice și a fost interesat de eforturile Republicii Moldova de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie. Categoric țara noastră are nevoie de alternativa energetică și eforturile continuă foarte serios în această direcție”, a subliniat Vlad Plahotniuc.

Reprezentantul în Congresul SUA, Pete Olson, a ținut să transmită un mesaj în numele celor 800 de mii de oameni din statul Texas pe care îi reprezintă.

„Iubim Moldova. Este o ţară minunată și un aliat pentru noi. Îndemn să muncim împreună și să devenim mai apropiați, așa cum am devenit în ultimul an de zile. Avem o relaţie foarte bună; să o fortificăm și să o facem mai puternică” a spus Pete Olson citat de comunicatul PDM.

Citește mai departe

Politică

Noul primar ales Andrei Năstase, dispus să coopereze cu Guvernul Filip: Altfel nu se poate

Publicat

pe

De către

Noul primar ales Andrei Năstase a declarat că nu vine la Primărie, pentru a-și reprezenta propriul partid sau o alianță, ci pentru a soluționa problemele orășenilor, de aceea va coopera cu Guvernul Filip în beneficiul tuturor  locuitorilor orașului. Totodată, el a spus că va conlucra cu CMC prin prisma legii și în mod instituțional.

Întrebat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova dacă intenționează să mențină un dialog cu Guvernul, Andrei Năstase a spus că „altfel nu se poate” și că „lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate”.

„Altfel nu se poate. Nu vin la Primărie pentru a mă reprezenta pe mine, propriul partid sau o alianță. Vin la Primărie pentru a rezolva problemele orășenilor, locuitorilor suburbiilor. Iată de ce voi avea o comunicare, o relație instituțională cu autoritățile centrale, locale cu CMC. Lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate, indiferent din ce partid facem parte și indiferent cine se află la guvernare.Vor trebui soluții benefice pentru toți locuitorii orașului”, a menționat Andrei Năstase.

Vorbind despre prioritățile imediate, Andrei Năstase a spus că printre aceste se află eliminarea haosului și a corupției și instalarea unei echipe de profesioniști. Potrivit lui, el era conștient că are la dispoziției doar un an de mandat de primar, de aceea și-a formulat programul pe un termen scurt, ca mai apoi să vină în fața alegătorilor și să ceară un mandat complet.

„Prioritățile noastre sunt legate de cele ale orășenilor, de o analiză exhaustivă a tot ceeea ce se întâmplă la nivelul Primăriei și unităților acesteia, a celor peste 60 de întreprinderi municipale, care produc pierderi. Să vedem în ce măsură schemele din domeniul funciar, a celor din domeniul achizițiilor publice afectează orașul, Avem nevoie de transparetizarea Primăriei. Într-un cuvânt eliminarea haosului, a corupției și instalarea unei echipe de profesioniști”, a spus Andrei Năstase.

Întrebat cum are de gând să conlucreze cu CMC, noul primar ales a răspuns: „Prin prisma legii și în mod instituțional”.

Reamintim că în turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, liderul Platformei DA Andrei Năstase l-a învins pe socialistul Ion Ceban, fiind votat de 52,57 % din cei care au ieșit la urne.

Citește mai departe

Politică

„De ce nu ați dorit să candidați la șefia capitalei?” Ce a răspuns Maia Sandu

Publicat

pe

De către

Lidera PAS Maia Sandu a explicat că decizia de a nu candida la alegerile pentru funcția de primar al capitalei, dar de a-l susține pe Andrei Năstase, a fost luată în ideea de a păstra unitatea forțelor anti-oligarhice, autentic pro-europene, în anul când vor avea loc alegerile parlamentare. Potrivit ei, în aceste condiții forțele pro-europene nu și-au putut permite luxul de a merge separat.

Totodată, Maia Sandu a recunoscut că dacă nu erau aceste alegeri parlamentare, cei de la PAS puteau să aibă și o altă altă decizie.

„Noi am ales unitatea. Unitatea forțelor anti-oligarhice autentic pro-europene, pentru că suntem în anul alegerilor parlamentare. Am considerat că este foarte bine să păstrăm această unitate, să susținem candidatul Platformei DA în certitudinea că vom reuși să creăm o unitate”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Trebuie să recunosc că dacă nu aveam aceste alegeri parlamentare, puteam să avem și altă decizie la PAS”, a adăugat ea.

Maia Sandu a menționat că forțele anti-oligarhice au de câștigat o victorie hotărâtoare la parlamentare, victorie mult prea importantă, pentru „ca să facă competiție acum”.

„Decizia noastră a pornit strict de la contextul concret – avem de câștigat o victorie hotărâtoare la parlamentare, victorie mult prea importantă pentru ca să încercăm să facem competiție acum, știind cât de limitate sunt resursele noastre mediatice, cât de mari sunt impedimentele pe care ni le creează această guvernare.e. Nu ne-am putut să ne permitem luxul să mergem separat”, a argumentat lidera PAS.

Întrebată dacă este adevărat că PAS i-a propus istoricului Octavian Țăcu să candideze la funcția de primar, așa cum a scris presa anterior, Maia Sandu a spus că la un moment dat formațiunea pe care o conduce a analizat mai multe opțiuni, inclusiv cea a propunerii unui candidat care să vină din afara celor partide PAS și PPDA – un candidat din societatea civilă.

„Eu am avut o discuție informală cu Octavian Țâcu, dar imediat ce s-a convenit să venim cu un candidat politic, această discuție nu a mai avut relevanță”, a explicat ea.

Maia Sandu a spus că victoria lui Andrei Năstase este o una importantă pentru a încuraja oamenii, pentru cei care vor ca lucrurile să se schimbe, dar care au anumite frici.  Forțele pro-europene pot câștiga alegerile parlamentare, doar dacă se implică oamenii dincolo de partidele politice. E nevoie ca oamenii să perceapă aceste forțe ca pe niște niște concurenți puternici, pentru că dacă le văd ca pe niște forțe slabe, atunci se gândesc că nu are rost să-și riște cariera sau afacerea.

„Acum oamenii știu că sunt șanse de izbândă, regimul, oricât de fioros ar fi, se clatină. A demonstrat că este mai șubred , decât se credea și această victorie trebuie să ne încurajeze pe toți, să ne consolideze, astfel încât să avem șanse mai mari la parlamentare”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit ei, PAS este gata să-l ajute pe Andrei Năstase în activitatea sa pe anumite dimensiuni, în special pe domeniul educației. „Este un sector la care ținem foarte mult”, a specificat ea.

Reamintim că turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău a fost câștigat de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, pentru care au votat 52,57 % de alegători.

Citește mai departe