Demonstraţii, ciocniri şi greve în lume, de Ziua Muncii

Zi tumultuoasă în lume de 1 mai. De ziua lor, muncitorii au ieşit în stradă pentru a cere drepturi sau revendicări salariale.

Asia a fost cea care a dat startul manifestaţiilor, plasate sub semnul austerităţii în Europa şi al celor uitaţi de creşterea economică, precum Bangladesh, unde lucrătorii din domeniul textil muncesc în condiţii precare pentru companii occidentale, comentează France Presse citată de Agerpes.

În Spania, Italia, Grecia, Cipru, dar şi în Franţa unde sindicatele sunt divizate cu privire la răspunsul la criză, respingerea austerităţii şi lupta împotriva şomajului sunt principalele sloganuri ale demonstraţiilor de miercuri din capitalele europene.

În Bangladesh, zeci de mii de manifestanţi au cerut dreptate, după moartea, în urmă cu o săptămână, a peste 400 de lucrători, în urma prăbuşirii unui imobil în care se aflau ateliere de confecţii. 

Aproximativ 55.000 de persoane s-au reunit la Jakarta, potrivit poliţiei, un record pentru ziua de 1 mai de ani de zile, în timp ce în Filipine mai multe mii de persoane s-au reunit pentru revendicări salariale şi o mai bună redistribuire a roadelor creşterii economice.

În Hong Kong, unul centrele financiare majore ale planetei, 5.000 de persoane au defilat din solidaritate cu docherii în grevă, potrivit sindicatelor acestora.

La Istanbul, unde autorităţile au interzis orice adunare din cauza lucrărilor de renovare la o piaţă emblematică, au avut loc ciocniri între poliţia anti-revoltă şi zeci de manifestanţi. Încă de dimineaţă, unităţi ale poliţiei au intrat în acţiune recurgând la tunuri cu apă şi grenade lacrimogene pentru a împiedica reunirea manifestanţilor în cartierul Beşiktaş, la 2 km de Piaţa Taksim. Demonstranţii au răspuns cu pietre şi sloganuri ca "Moarte fascismului", "Trăiască 1 Mai".

În Grecia, feriboturile au rămas la cheu, miercuri, nefiind disponibilă nicio legătură cu insulele din cauza grevei declanşate de sindicatele marinarilor, în timp ce două demonstraţii separate au fost planificate la prânz, în centrul Atenei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.