Delegația transnistreană a întrerupt lucrările ultimei ședințe a Comisiei Unificate de Control din anul 2017

Comisia Unificată de Control s-a întrunit pe 28 decembrie în ora;ul Bender în şedinţă, care a fost prezidată de delegaţia Federației Ruse. Pe ordinea de zi au figurat 3 subiecte.

Este de menţionat, că nici în cadrul acestei şedinţe Comisia Unificată de Control nu a reuşit să aprobe raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit al FMMP privind situaţia în Zona de Securitate din perioada 13 – 19 decembrie 2017, care a fost audiat şi la ședința din 21 decembrie.

Aprobarea acestuia a fost amânată, din cauză că delegația transnistreană a solicitat consultări suplimentare, în contextul acțiunilor din 2 decembrie, când pretinsele structuri de forţă transnistrene au instalat în mod abuziv un așa numit ”post de grăniceri și vameși” pe tronsonul de drum aflat în gestiunea SRL ”Anina”, în preajma satului Hârbovăț, care creează dificultăți pentru libera circulație a persoanelor și bunurilor şi destabilizează situația în Zona de Securitate).

Conducătorul delegației Federației Ruse a atras atenția părților asupra necesității de a se abține de la măsuri unilaterale în ceea ce privește activitatea posturilor, amplasate în Zona de Securitate.

Având în vedere că chestiunea în cauză a mai fost discutată, el a propus ca raportul să fie supus votului. Propunerea a fost, însă, respinsă din start de partea transnistreană.

Pentru a justifica poziția neconstructivă a reprezentanţilor transnistreni, Oleg Beleakov, co-președinte al CUC, a invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumente irelevante, rupte de realitate.

În pofida eforturilor participanţilor la şedinţă de a identifica soluții de compromis pentru depășirea situației create, delegația transnistreană a întrerupt, totuşi, ședința CUC.

La propunerea Conducătorului delegației Federației Ruse ședința a fost amânată pentru data de 11 ianuarie 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare