Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de iarnă a APCE

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se întrunește în prima sesiune din anul 2018, în perioada 22-26 ianuarie curent, la Strasbourg. Din delegația parlamentară a Republicii Moldova fac parte deputații Marian Lupu, șeful delegației naționale, vicepreședintele Legislativului Valeriu Ghilețchi, Valentina Buliga, Vlad Batrîncea și Inna Șupac.

Potrivit agendei, în cadrul sesiunii curente urmează a fi ales președintele Adunării Parlamentare și Comisarul pentru drepturile omului. Tradițional, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland va rosti un discurs oficial. Totodată, alocuțiuni vor avea președintele Armeniei Serzh Sargsyan, președintele Austriei Alexander Van der Bellen și prim-ministrul Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen.

Membrii APCE vor dezbate raportul privind respectarea drepturilor omului în anul 2017 și vor discuta despre eficiența politicilor din domeniul sportului. La fel, vor aborda subiectul protecției și promovării limbilor regionale și ale minorităților naționale.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei  este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei,  dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.  Adunarea este formată din 318 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului și, în general, se întrunește de patru ori pe an pentru sesiuni plenare de o săptămână, la Strasbourg.

Prima sesiune a avut loc în Strasbourg, la 10 august 1949, putând fi considerată cea mai veche adunare parlamentară internațională cu o compoziție pluralistă de membri aleși democratic pe baza unui tratat interguvernamental. Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei în anul 1995.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.