Delegatia parlamentara a Moldovei isi incheie vizita in Ungaria

Delegatia parlamentara a Moldovei, condusa de presedintele Legislativului, Marian Lupu, isi incheie, vineri, vizita n Ungaria. in cadrul vizitei au fost discutate chestiuni privind dezvoltarea colaborarii bilaterale, relatiile in cadrul organismelor internationale si regionale, probleme de integrare europeana, transmite Agentia INFOTAG cu referire la serviciul de presa al Parlamentului.

in cadrul intrevederilor cu Secretarul de Stat pe probleme politice din cadrul MAE al Ungariei, Andras Barsony, si cu Jozsef Veress, Secretar de Stat pentru afaceri politice din cadrul Oficiului pentru afaceri europene al Republicii Ungare, Marian Lupu a subliniat ca Moldova este interesata de preluarea experientei Ungariei in procesul de integrare europeana. Presedintele Parlamentului a subliniat ca tara noastra are nevoie de asistenta tehnica, pentru a identifica mecanismele practice de ajustare a legislatiei nationale la prevederile acquis-ului comunitar si pentru a evita greselile in acest proces.

Presedintele Parlamentului a apreciat inalt receptivitatea si disponibilitatea autoritatilor de la Budapesta de a sustine eforturile Republicii Moldova in procesul de integrare europeana si reglementare a conflictului transnistrean, atit la nivel bilateral, cit si pe plan international, in cadrul OSCE, CE si UE.

Moldova doreste sa obtina trecerea la o alta etapa de cooperare in raport cu Uniunea Europeana, iar actualul cadru juridic nu mai corespunde realitatilor si nici obiectivelor vizate de Politica de Vecinatate a Uniunii Europene. Republica Moldova este incadrata in Politica de vecinatate a UE, iar cadrul juridic ramine determinat de Acordul de Parteneriat si Cooperare, semnat in 1995, care nu mai reflecta realitatile. Instrumentele de asistenta financiara si tehnica, de exemplu, au ramas aceleasi si nu pot fi folosite eficient pentru implementarea Planului de Actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana, a subliniat spicherul moldovean.

Un alt mesaj pe care Chisinaul doreste sa-l promoveze in relatiile cu UE vizeaza aspectul comercial-economic. Presedintele Parlamentului a specificat ca actualul regim comercial, bazat pe sistemul preferintelor generale, este depasit, fiind caracteristic si pentru state asupra carora nu sunt extinse prevederile Politicii de Vecinatate a UE. Republica Moldova doreste sa obtina sistemul de preferinte autonome, extinderea asupra tarii a activitatii Bancii Europene pentru Investitii etc

Presedintele Parlamentului a solicitat Ungariei suport in promovarea acestor deziderate in cadrul Comisiei Europene si Consiliului Europei, subliniind ca aceasta va reprezenta un real stimulent pentru dezvoltarea economica a tarii, dar si un suport politic, de sustinere si incurajare a procesului de integrare europeana.

Oficialii ungari au reiterat ca Budapesta va oferi intreaga sustinere de care are nevoie Moldova pentru realizarea obiectivului strategic anuntat – integrarea europeana. in acest sens, ei au solicitat identificarea unei liste cu domeniile prioritare pentru care Ungaria ar putea acorda asistenta.

Marian Lupu a anuntat ca deja exista un astfel de document, care urmeaza a fi definitivat in cel mai apropiat timp si va fi transmis partii maghiare inainte de vizita la Budapesta a ministrului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, preconizata pentru mijlocul lunii noiembrie. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.