Connect with us

Cultură

“Degetica” Nelly Ciobanu sub povara Premiului I

“Degetica” Nelly Ciobanu sub povara Premiului I

Publicat

pe

Juriul de la "Slavianski bazar" a avut "Incredere" in maiestria interpretei Nelly Ciobanu

Intre 7-10 iulie, la Vitebsk (Bielarus), s-a desfasurat cel de-al IX-lea festival de muzica "Slavianski bazaar". In acest an, la concurs si-au anuntat participarea 20 de interpreti din spatiul CSI, Polonia, Israel, Macedonia, Slovenia, Bosnia, Bulgaria. O invitatie a primit si Nelly Ciobanu, care a participat pentru prima data la aceasta competitie si s-a intors acasa cu Premiul I.

"Cu toate ca R. Moldova nu este o tara slava, am primit cu bucurie invitatia la acest festival international si sunt fericita ca am reusit sa demonstrez organizatorilor ca aici sunt interpreti de calitate. Premiul l-am obtinut pentru cantecul "Incredere", semnat de Liviu Stirbu si Vsevolod Ciornei, pe care l-am prezentat la compartimentul interpretare", spune Nelly.

Si de aceasta data, micuta noastra interpreta si-a demonstrat marile calitati vocale, incantand publicul si presa prezenta la Vitebsk. Ziaristii au dezmierdat-o in toate reportajele lor "Degetica din Moldova". "Am avut o concurenta serioasa si, oricat ar parea de straniu, am avut emotii ca niciodata. In drum spre Bielarus, oriunde ma aflam – in avion sau autobuz -, permanent varsam ceva pe haina, fie apa minerala, ceai sau suc. Nu sunt superstitioasa, dar, de data aceasta, le-am luat pe toate ca semne rele.

Totusi, am castigat, si aceasta pentru ca am urmat sfatul dlui Liviu Stirbu – sa cant asa cum stiu", continua Nelly, aratandu-mi trofeul. Este vorba de o compozitie din sticla colorata, melhior si argint, care reprezinta un mic glob, pe care se afla… Vitebskul in miniatura. Ca simbol al muzicii si al festivalului, in mijlocul bolului de sticla sunt asezate flori de albastrica.

Pe langa concursul propriu-zis, "Slavianski bazaar" intruneste, in fiecare an, vedete de mare calibru din toata lumea. Astfel, Nelly a cantat alaturi de renumita formatie "Bonny M" si de celebra Alla Pugaciova.

Din partea R. Moldova, in recital, a fost invitat naistul Constantin Moscovici, care a cantat la nai cele mai cunoscute piese ale sale. De mentionat ca anul trecut, la acest festival a participat si Natalia Barbu; ea s-a intors de la Vitebsk cu un premiu special, cel al FIDOF, care-i permite participarea la alte competitii internationale. "M-a impresionat grandoarea acestui festival, organizat la cel mai inalt nivel. Au fost elaborate buclete serioase despre participantii si programul festivalului, presa a avut acces peste tot. Ma bucur ca am putut sa-mi revad vechile cunostinte si prietenii pe care mi i-am facut la alte festivaluri, de la Yalta sau Alma-Ata, cum ar fi Tose Troevski din Macedonia. De aceea, nu pot sa nu le multumesc celor, datorita carora a fost posibila plecarea mea: Petru Siskoc, Andrei Cretu, Victor Miculet, Anatol Stati, Sergiu si Ion Ciobanu, Stefan Condrea, Victor Avram".

In aceasta vara, Nelly Ciobanu a mai realizat o performanta: alaturi de fratele ei, Dinu, ea s-a produs in calitate de fotomodel. Timp de cateva ore, Nelly s-a vazut pe inaltele podiumuri de haute-couture, prezentand modele ale magazinului de firma "Calina" din Chisinau. Cele mai reusite "rezultate" ale sedintelor foto vor fi publicate in numarul urmator al revistei "Capitala". Astfel, o vom putea vedea pe Nelly in diferite ipostaze – de la o strengarita, imbracata in corsari si in bluza decoltata, pana la o doamna eleganta intr-o superba rochie de seara. "Fotograful si toti cei prezenti la filmari au recunoscut ca s-a lucrat foarte usor cu noi. Ma bucur ca am avut aceasta ocazie, de a aparea intr-o alta imagine in fata admiratorilor mei. Imi plac culorile alb si negru. Totusi, se pare ca in scena voi renunta la negru in favoarea culorii bleu. Multa lume mi-a zis ca mi s-ar potrivi verdele, fiindca am ochii verzi, dar nu este asa. Chiar deloc nu-mi place aceasta culoare", marturiseste interpreta.

Ceea ce i-a mai ramas din vacanta de vara, Nelly Ciobanu va petrece pe litoralul Marii Negre, cantand. Pentru ca este invitata de onoare a altui festival de muzica, nu mai putin prestigios decat cel de la Vitebsk – "Yalta-2000". // Flux

Citește mai departe

Cultură

Curiozități și ciudățenii din cultura și tradiția fotografică din secolul XIX

Publicat

pe

De către

Odată cu apariția dagherotipiei și a fotografiei în sec. XIX, au apărut și niște obiceiuri – pe atunci mai mult decât acceptate, dar care azi par cel puțin ciudate. Vorbim despre faptul că, acum câteva secole, fotografierea oamenilor decedați era o practică obișnuită.

La început, serviciile fotografilor erau scumpe și mulți dintre cei cu venituri mai modeste nu-și permiteau o fotografie pe parcursul vieții. Însă atunci când cineva din familie se stingea din viață, foloseau acest prilej pentru a face o fotografie în amintirea celui decedat. Totodată, alături de răposat se fotografiau toți, ca să nu mai cheltuie banii pentru alte fotografii.

Aceste fotografii reprezentau niște suvenire sentimentale în amintirea răposatului. Cele mai populare fotografii erau cele ale copiilor decedați și ale nou-născuților, deoarece rata mortalității infantile în vremurile epocii victoriene era destul de înaltă (n.red.: epoca domniei reginei Victoria ale Marii Britanii, 1837-1901). Aceste imagini erau uneori singura amintire pentru membrii familiei. Unde mai pui că era destul de greu să ții copiii vii în fața dagherotipului, care făcea fotografia destul de încet

Enlarge

0_e6089_646ba88b_L
dagherotip cu copii

Apogeul popularității fotografierii defuncților a fost atins la sfârșitul secolului XIX, apoi interesul s-a diminuat, fiind înlocuit cu popularitatea fotografiilor instante. Cu toate acestea, și în secolul XX se putea întâlni această tradiție. Fotografia post-mortem arăta fața răposatului în prim-plan sau corpul în întregime, uneori apărea și în sicriu. De obicei însă, răposatul era fotografiat în așa fel, încât să se creeze iluzia unui somn adânc sau în poza nestingherită a unui om viu.

Enlarge

0_6db0e_30f53ee9_L
Poză de familie alături de răposat

Copiii erau așezați în cărucior, pe scăunele sau pe canapea, înconjurați de jucăriile preferate. O altă tradiție era să se fotografieze toată familia sau rudele apropiate. Aceste fotografii erau făcute atât în casa celui decedat, cât și în atelierul fotografului.
În pozele mai târzii, cei decedați erau deseori fotografiați în sicrie, având alături toată familia, rudele și prietenii care participau la înmormântare. Tradiția de a face asemenea poze se mai păstrează și astăzi în unele țări din Europa de Est și în țările catolice ale Americii Latine.

Pentru fixarea persoanelor decedate, în atelierele de fotografie erau diferite stative și accesorii.

Citește mai departe

Cultură

Revista presei străine / Kenya a legalizat filmele despre LGBT, în Iran au fost omorâți 24 civili, iar Theresa May pune ultimatumuri

Publicat

pe

De către

1.

Un judecător kenyan a suspendat temporar (pe perioada unei săptămâni) interdicția din statul său privind producția filmelor ce „promovează relațiile homosexuale”. Acest lucru s-a întâmplat în favoarea unui film care descrie o relație dintre două lesbiene. Astfel, judecătorul a făcut pelicula eligibilă pentru a fi înscrisă în competiția pentru premiile Oscar pentru producții străine, bucurând producătorii de film, dar mascând în acest fel cenzura din Kenya, transmite Reuters.

Filmul este întitulat „Rafiki” (din Swahili- „Prietene”) și descrie relația dintre două tinere femei, care locuiesc în același cartier din Nairobi. Timp de o săptămână, filmul va putea fi vizionat doar de maturii doritori.

Fragment din filmul „Rafiki” (sursa foto: Reuters)

2.

Cel puțin 24 persoane au fost ucise și peste 50 de persoane sunt rănite după ce bărbați înarmați neidentificați au deschis astăzi focul în timpul unei parade militare din orașul iranian Ahvaz, transmite AFP. Autoritățile iraniene transmit că una dintre victime a fost un jurnalist, iar altele opt au fost militari.

Cei patru atacatori au declanșat actul de terorism, la ora 9 locală, în cadrul unei parade militare organizate pentru a comemora ănceputul conflictului devastator dintre Iran și Irak din perioada 1980-1988.

(sursa foto: AFP)

3.

Theresa May a avertizat că negocierile cu referire la Brexit se află într-un impas și că nu va exista niciun progres înainte ca UE să-și trateze serios propunerile. Ea a acuzat liderii UE că au arătat Regatului Unit o lipsă de respect după ce i-ar fi respins planul fără vreo alternativă sau explicație.

Dacă 29 martie 2019, ziua când a fost stabilită ieșire Regatului Unit din UE, este tot mai aproape, la ce vor duce aceste tentative eșuate de a ajunge la o înțelegere și ce se mai poate întâmpla în procesul Brexit, se întreabă BBC.

Citește mai departe

Cultură

Reuniunea Teatrelor Naționale revine la Chișinău

Publicat

pe

De către

Cea de-a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale se va desfășura în perioada 19 – 30 septembrie, la Chișinău. Programul evenimentului cuprinde 31 de spectacole ale teatrelor din Chișinău, Bălți, București, Cahul, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, inclusiv 11 spectacole radiofonice și un spectacol-concert.

Cea de-a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale se va deschide pe 19 septembrie cu spectacolul ,,Carnavalul” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, jucat de actorii Teatrul Național „Mihai Eminescu”, și se va încheia pe 30 septembrie cu același spectacol, doar că în regia lui Silviu Purcărete, rolurile fiind interpretate de actorii Teatrului Național ,,Radu Stanca” din Sibiu.

De asemenea, la această ediție vor fi montate spectacolele: ,,Scrisoarea” – Teatrul Național ,,I. L. Caragiale” din București; ,,Gaițele” și ,,Cealaltă țară” – Teatrul Național ,,Marin Sorescu”, Craiova; ,,Steaua fără nume” – Teatrul Național Târgul-Mureș; ,,Tzara arde și Dada se piaptănă” – Teatrul Național Cluj-Napoca; ,,Despărțitorul” – Teatrul Muzical-Dramatic ,,B.P. Hașdeu” din Cahul; ,,O noapte furtunoasă” – Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți etc.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Andrei Chistol a mulțumit partenerilor pentru contribuția lor la organizarea acestui eveniment de mare amploare. Totodată, oficialul a îndemnat publicul să participe la Reuniunea Teatrelor Naționale – un adevărat regal teatral.

,,Ne bucură faptul că acest proiect excepțional a devenit o tradiție, pe care publicului din Republica Moldova îl apreciază din ce în ce mai mult, pentru că reuneşte pe aceeași scenă cei mai buni actori și regizori de pe ambele maluri ale Prutului”, a subliniat secretarul de stat.

Evenimentul este organizat de către Teatrul Național „Mihai Eminescu” cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; Ministerului Culturii și Identității Naționale al României; Institutului Cultural Român, și a filialei acestuia la Chișinău.

Programul Reuniunii Teatrelor Naționale poate fi vizionat AICI.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale a avut loc în 2014.

Foto: TNME.md

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com