Connect with us

Cultură

“Degetica” Nelly Ciobanu sub povara Premiului I

“Degetica” Nelly Ciobanu sub povara Premiului I

Publicat

pe

Juriul de la "Slavianski bazar" a avut "Incredere" in maiestria interpretei Nelly Ciobanu

Intre 7-10 iulie, la Vitebsk (Bielarus), s-a desfasurat cel de-al IX-lea festival de muzica "Slavianski bazaar". In acest an, la concurs si-au anuntat participarea 20 de interpreti din spatiul CSI, Polonia, Israel, Macedonia, Slovenia, Bosnia, Bulgaria. O invitatie a primit si Nelly Ciobanu, care a participat pentru prima data la aceasta competitie si s-a intors acasa cu Premiul I.

"Cu toate ca R. Moldova nu este o tara slava, am primit cu bucurie invitatia la acest festival international si sunt fericita ca am reusit sa demonstrez organizatorilor ca aici sunt interpreti de calitate. Premiul l-am obtinut pentru cantecul "Incredere", semnat de Liviu Stirbu si Vsevolod Ciornei, pe care l-am prezentat la compartimentul interpretare", spune Nelly.

Si de aceasta data, micuta noastra interpreta si-a demonstrat marile calitati vocale, incantand publicul si presa prezenta la Vitebsk. Ziaristii au dezmierdat-o in toate reportajele lor "Degetica din Moldova". "Am avut o concurenta serioasa si, oricat ar parea de straniu, am avut emotii ca niciodata. In drum spre Bielarus, oriunde ma aflam – in avion sau autobuz -, permanent varsam ceva pe haina, fie apa minerala, ceai sau suc. Nu sunt superstitioasa, dar, de data aceasta, le-am luat pe toate ca semne rele.

Totusi, am castigat, si aceasta pentru ca am urmat sfatul dlui Liviu Stirbu – sa cant asa cum stiu", continua Nelly, aratandu-mi trofeul. Este vorba de o compozitie din sticla colorata, melhior si argint, care reprezinta un mic glob, pe care se afla… Vitebskul in miniatura. Ca simbol al muzicii si al festivalului, in mijlocul bolului de sticla sunt asezate flori de albastrica.

Pe langa concursul propriu-zis, "Slavianski bazaar" intruneste, in fiecare an, vedete de mare calibru din toata lumea. Astfel, Nelly a cantat alaturi de renumita formatie "Bonny M" si de celebra Alla Pugaciova.

Din partea R. Moldova, in recital, a fost invitat naistul Constantin Moscovici, care a cantat la nai cele mai cunoscute piese ale sale. De mentionat ca anul trecut, la acest festival a participat si Natalia Barbu; ea s-a intors de la Vitebsk cu un premiu special, cel al FIDOF, care-i permite participarea la alte competitii internationale. "M-a impresionat grandoarea acestui festival, organizat la cel mai inalt nivel. Au fost elaborate buclete serioase despre participantii si programul festivalului, presa a avut acces peste tot. Ma bucur ca am putut sa-mi revad vechile cunostinte si prietenii pe care mi i-am facut la alte festivaluri, de la Yalta sau Alma-Ata, cum ar fi Tose Troevski din Macedonia. De aceea, nu pot sa nu le multumesc celor, datorita carora a fost posibila plecarea mea: Petru Siskoc, Andrei Cretu, Victor Miculet, Anatol Stati, Sergiu si Ion Ciobanu, Stefan Condrea, Victor Avram".

In aceasta vara, Nelly Ciobanu a mai realizat o performanta: alaturi de fratele ei, Dinu, ea s-a produs in calitate de fotomodel. Timp de cateva ore, Nelly s-a vazut pe inaltele podiumuri de haute-couture, prezentand modele ale magazinului de firma "Calina" din Chisinau. Cele mai reusite "rezultate" ale sedintelor foto vor fi publicate in numarul urmator al revistei "Capitala". Astfel, o vom putea vedea pe Nelly in diferite ipostaze – de la o strengarita, imbracata in corsari si in bluza decoltata, pana la o doamna eleganta intr-o superba rochie de seara. "Fotograful si toti cei prezenti la filmari au recunoscut ca s-a lucrat foarte usor cu noi. Ma bucur ca am avut aceasta ocazie, de a aparea intr-o alta imagine in fata admiratorilor mei. Imi plac culorile alb si negru. Totusi, se pare ca in scena voi renunta la negru in favoarea culorii bleu. Multa lume mi-a zis ca mi s-ar potrivi verdele, fiindca am ochii verzi, dar nu este asa. Chiar deloc nu-mi place aceasta culoare", marturiseste interpreta.

Ceea ce i-a mai ramas din vacanta de vara, Nelly Ciobanu va petrece pe litoralul Marii Negre, cantand. Pentru ca este invitata de onoare a altui festival de muzica, nu mai putin prestigios decat cel de la Vitebsk – "Yalta-2000". // Flux

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

În Chișinău a fost inaugurat bustul ilustrului om de cultură belarus Francisk Skorina

Publicat

pe

De către

În Chișinău a fost inaugurat bustul ilustrului om de cultură belarus Francisk Skorina. Acesta a fost amplasat în scuarul de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Francisk Skorina a fost unul dintre cei mai mari umaniști belaruși din prima jumătate a secolului al XVI-lea, om de știință, scriitor, traducător, pictor, iluminist, primul tipograf al slavilor de est.

Hotărârea privind instalarea bustului lui Francisk Skorina  a fost aprobată de Guvern în scopul eternizării memoriei acestuia, precum şi cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la tipărirea primei cărți în limba belarusă.

Bustul lui Francisk Skorina a fost executat în Republica Belarus, în baza unui concurs de schițe-concept a monumentului. Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect privind edificarea bustului, pentru executarea și instalarea acestuia, precum și pentru amenajarea terenului aferent au fost acoperite din mijloacele financiare ale Republicii Belarus și din donații.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc și omologul său belarus Iuri Bondar, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Monica Babuc a menționat că instalarea bustului unuia dintre cei mai străluciți oameni de cultură belaruși – cel al lui Francisk Skorina, ne vorbește despre deschiderea poporului nostru către valorile umane universale și năzuința noastră de a prelua modele importante.

Citește mai departe

Cultură

Premiile Muzicale Radio România: Irina Rimeș, Carla’s Dreams și The Motans au ridicat trofee

Publicat

pe

De către

Artișitii moldoveni Irina Rimeș, Carla’s Dreams și The Motans au ridicat trofee luni seara la cea de-a 16-a ediţie a galei Premiile Muzicale Radio România. În cadrul acesteia au fost acordate 16 trofee pentru cele mai bune performanţe înregistrate anul trecut în muzica pop, folk, pop-dance şi pop-rock din România.

Astfel, „Antiexemplu” este piesa care i-a adus trupei Carla’s Dreams cele mai multe aprecieri din partea fanilor. Artiștii moldoveni au luat distincția Big Like Video.

Melodia „Bolnavi amândoi” a Irinei Rimes a fost desemnată piesa anului 2017 în România.

Iar cei de la The Motans au primi titlul pentru cel mai bun artist pop de peste Prut.

Câştigătorii trofeelor celei de-a XVI-a ediţii sunt:

Debutul anului 2017: Ioana Ignat;

Cea mai bună piesă pop: „La refren” – Andra;

Cel mai bun artist pop: The Motans;

Cea mai bună piesă rock: Un sfert de secundă – The Mono Jacks;

Cel mai bun artist rock: Vunk;

Cel mai bun album folk: „[email protected]” – Florin Chilian;

Omul cu chitara: Mircea Vintilă;

Cea mai bună piesă alternative rock: „Dur de-a dura” – Viţa de Vie;

Cel mai bun album pop rock: „Happy Day” – Direcţia 5;

Cel mai bun compozitor: Şerban Cazan;

Big like video: „Antiexemplu” – Carla’s Dreams;

Cea mai bună voce feminină: Andra;

Cea mai bună voce masculină: Cristi Enache;

Piesa anului 2017: „Bolnavi amândoi” – Irina Rimes;

Albumul anului 2017: „Confesiune” – Smiley;

Artistul anului 2017: Smiley.

Premiul de excelenţă – Dida Drăgan.

Citește mai departe

Cultură

Un festival internațional va prezenta la Chișinău peste 40 de spectacole gratis

Publicat

pe

În perioada 30 aprilie – 05 mai, 2018, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice organizează cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” – o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane.

Spectacolele din cadrul festivalului abordează diverse teme, ce vizează politica, relațiile conjugale, crizele familiale, violenţa, războiul, teroarea, iubirea etc., tratate în dramaturgia scriitorilor Eugene Ionesco, William Shakespeare, Samuel Beckett, Brandon Thomas, Vasili Sigarev, Maxim Gorki ş.a. Producţiile teatrale vor fi prezentate în: Teatrul Naţional Eugene Ionesco, Teatrul de Revistă Ginta Latină, Teatrul Naţional Satiricus I. L. Caragiale, Teatrul Republican de Păpuşi Licurici, Teatrul Dramatic Rus de Stat A .P. Cehov, Teatrul Republican Luceafărul, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Centrul de Educaţie şi Cultură prin Artă, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Accesul la toate spectacolele este liber.

Citește mai departe