Deciziile privind accesul liber după ora 24:00 în cămine vor fi luate de senatele universitare

Deciziile privind accesul liber după ora 24:00 în căminele studenţeşti vor fi luate de senatele universitare, a anunţat miercuri ministrul Educației, Corina Fusu. Potrivit ei,  fiecare universitate urmează să stabilească în mod individual, care va fi programul de acces în cămine.

“În căminele instituţiilor de învăţământ general şi cel profesional tehnic, intrarea în cămine va fi reglementată până la ora 24.00, în ceea ce priveşte căminele studenţeşti deciziile vor fi luate de senatele universitare”, a precizat Corina Fusu.

Potrivit ei, Codul Educației prevede autonomia universitară ceea ce presupune dreptul comunității universitare la organizare și autogestiune.

“Senatele presupun conducerea universităţii, există conducerea colectivă, există şi senatele unde sunt reprezentanţi şi studenţii. Astăzi trăim într-o altă epocă în care universitățile împreună cu studenții pot găsi, cu siguranță, o soluție pentru a-și elabora regulamente de vizitare a căminelor”, a precizat ministrul Educației.

La propunerea Ministerului Educaţiei, Guvernul a aprobat Regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţământ de stat.

Documentul a fost aprobat după ce organizațiile de tineret ale partidelor PPDA, PLDM și PAS au colectat circa patru mii de semnături pentru asigurarea accesului liber în căminele studențești și după ora 24.00.

Pentru a încheia această campanie, organizațiile de tineret au anunțat că vor organiza vineri, 24 martie, ora 14.00 un flashmob în fața Guvernului, după care vor depune semnăturile la Ministerul Educației.

De notat că premierul Pavel Filip a subliniat astăzi importanța corelării inițiativei studenţilor cu dreptul la autonomie și normele interne pe care le are fiecare instituție de învățământ în parte. Totodată, Pavel Filip a invitat toate părţile interesate de subiect la un dialog deschis şi constructiv.

„În educație avem alte probleme mult mai grave, de aceea mesajul meu pentru cei care au colectat aceste semnături – era mai simplu să vină să ne spună această solicitare la Guvern și demult puteam rezolva această problemă. Cu această ocazie, vreau să lansez și o invitație, să vină să discutăm și alte probleme din educație care sunt dezbătute public”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip  la şedinţa Guvernului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.