UPDATE / Parlamentul European acceptă dreptul Republicii Moldova de a adera la UE

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au dreptul de a adera la UE, cu respectarea condițiilor pentru statutul de țară membră. Decizia a fost luată joi, de Parlamentul European, care a aprobat și propunerea Consiliului European privind aplicarea prevederilor acordurilor de asociere cu aceste țări, imediat după semnare.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European stipulează fără echivoc dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană, reamintind că acordurile de asociere cu Ucraina și cu alte țări din Parteneriatul Estic nu constituie obiectivul final al relațiilor acestora cu UE și subliniază:

[blockquote style=”1″]În conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Georgia, Moldova şi Ucraina – la fel ca orice alt stat european – au perspective europene și pot cere să devină membre ale Uniunii, cu condiția să adere la principiile democrației, să respecte libertățile fundamentale, drepturile omului și drepturile minorităților și să garanteze statul de drept.[/blockquote]

Europarlamentarii invită Consiliul să semneze acordurile de asociere și acordurile de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE și Republica Moldova și Georgia, exprimându-și în același timp aprobarea în legătură cu propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordurilor de Asociere UE-Moldova și UE-Georgia imediat după semnarea acestora, notează MEDIAFAX.

Eurodeputaţii cer ca aceste acorduri să fie semnate și ratificate în întregime, în cel mai scurt timp posibil, înainte de finalul actualului mandat al Comisiei. În plus, ei solicită să se aloce Republicii Moldova și Georgiei asistența financiară suplimentară necesară.

În ceea ce privește instabilitatea din regiunea transnistreană, membrii Parlamentului European consideră că cererea din 18 martie a Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezintă “un pas periculos și iresponsabil”, reafirmându-și sprijinul deplin pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. În acest sens, toate parțile au fost invitate să reia urgent dialogul, în cadrul formatului 5+2.

După adoptarea rezoluției, premierul Iurie Leancă a declarat că:

[blockquote style=”1″]Este încă un pas spre perspectiva europeană a țării noastre, ceea ce înseamnă că Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidată la aderare. Țara noastră este pregătită să ceară acest drept.[/blockquote]

La începutul lunii aprilie, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, anunța că Republica Moldova își propune să obțină statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană în vara lui 2015, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.