De la viceguvernatorul BNM la manager la Banca Mondială. Povestea moldovencei care a lucrat în 17 țări

SLL_3257A fost, timp de 5 ani, Viceguvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, iar în 1996 decide să se mute la Washington unde i s-a oferit un contract pe 2 ani la Banca Mondială. După 2 ani, Banca Mondială îi oferă un contract pe un termen nelimitat, iar de atunci a deținut mai multe funcții importante în 17 țări ale lumii de pe diferite continente.

Lilia Burunciuc și-a petrecut copilăria la Hîncești, spune că, deși nu revine des acasă, își amintește des de „căsuța și grădina cu copaci fructiferi și flori” din curtea copilăriei.

La moment deține funcția de Manager de Servicii de țară și Politică Operațională în cadrul Băncii Mondiale, dar vorbește cu mult entuziasm despre fiecare țară în care a activat.

„Am lucrat în 17 țări. E dificil de a evidenția una din ele, pentru că fiecare a fost interesantă în modul său. Spre exemplu, experiența în țările din Africa, precum Madagascarul, a fost memorabilă. Madagascar e printre 10 cele mai sărace țări din lume. Primeam o satisfacție deosebită când vedeam că prin intermediul Băncii Mondiale copii puteau să meargă la școală ori mamele puteau să beneficieze de acces la servicii medicale”, spune aceasta.

Modelul de dezvoltare pe care ar trebui să-l urmeze Republica Moldova

Lilia Burunciuc consideră că Republica Moldova trebuie să urmeze exemplul țărilor care au facut o cale rapidă de la un nivel jos de dezvoltare la un nivel mult mai înalt, precum „Tigrii Asiatici.”

Spune că nu există o rețetă gata pregătită și valabilă pentru orice stat pentru o dezvoltare economica rapidă, dar printre ingredientele principale ale succesului sunt:

Îmbrățișarea economiei mondiale – Moldova e o țară cu piață internă mică și se poate dezvolta numai din contul piețelor externe;

O politică macroeconomică stabilă cu inflație joasă și finanțe publice stabile;

Investiții în viitor, chiar dacă acestea cer sacrificii pe termen scurt și mediu – resurse umane și infrastructură;

Un ingredient important este un guvern credibil, eficient și orientat spre viitor. Un guvern care poate asigura un mediu de business favorabil și un sistem juridic eficient

„Deciziile pe care le vor lua moldovenii azi vor determina în ce fel de țară vor trăi copii lor în viitor. Ei pot să prelungească situația de azi și să aștepte pasiv ce le va aduce viitorul ori pot să se pună pe treabă și să creeze o societate pe care alții o vor invidia. Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova o șansă pe care ar fi păcat să o rateze”, spune Lilia Burunciuc.

Moscova IDA

Spune că, deși a călătorit în întreaga lume și a cunoscut din interior cultura și tradițiile multor state, cel mai mult îi este dor de țara natală și de bunătățurile din grădina familiei sale.

„Nicăieri nu am mâncat plăcinte așa de gustoase ca la mama acasă. Și nici fructele și legumele din grădina ei nu pot fi cumpărate cu nimic în lume”, adaugă zâmbind aceasta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.