De la 1 aprilie, autoritatea fiscală din Republica Moldova va fi reorganizată și va activa ca entitate juridică unică – Serviciul Fiscal de Stat. În prezent, sistemul de administrare fiscală este constituit din Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și 35 inspectorate fiscale de stat teritoriale, fiecare având personalitate juridică distinctă.

Conform conceptului de reorganizare, Serviciul Fiscal de Stat va fi un organ unificat cu competență teritorială pe întreg teritoriu al ţării, din care va face parte aparatul central şi 3 regiuni de administrare fiscală (Nord, Sud și Centru) și Direcția generală administrare fiscală municipiul Chişinău.

Este de remarcat faptul că, urmare a reorganizării vor fi reduse 85 funcții de conducere, iar efectivul limită de 1892 de unități nu va fi modificat.

Scopul restructurării autorității fiscale îl constituie sporirea capacității de deservire a contribuabililor, sporirea gradului de conformare benevolă a contribuabililor și maximizarea veniturilor bugetare.

Astfel, autorităţile susţin că formarea unui sistem unitar de administrare fiscală va permite:

    Tratarea univocă a contribuabililor și a legislației fiscale;Standardizarea serviciilor oferite contribuabililor;
    Majorarea flexibilității în procesul managementului resurselor umane;
    Optimizarea resurselor de personal și redirecționarea acestora preponderent în procese de administrare fiscală,
    Concentrarea potențialului de control al Serviciului Fiscal de Stat pe procese operaționale cu cel mai mare risc pentru interesele bugetului public național;
   Diminuarea riscurilor de corupție și protecționism în autoritatea fiscală.