De la 1 aprilie, autoritatea fiscală va fi reorganizată și va activa ca Serviciul Fiscal de Stat

De la 1 aprilie, autoritatea fiscală din Republica Moldova va fi reorganizată și va activa ca entitate juridică unică – Serviciul Fiscal de Stat. În prezent, sistemul de administrare fiscală este constituit din Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și 35 inspectorate fiscale de stat teritoriale, fiecare având personalitate juridică distinctă.

Conform conceptului de reorganizare, Serviciul Fiscal de Stat va fi un organ unificat cu competență teritorială pe întreg teritoriu al ţării, din care va face parte aparatul central şi 3 regiuni de administrare fiscală (Nord, Sud și Centru) și Direcția generală administrare fiscală municipiul Chişinău.

Este de remarcat faptul că, urmare a reorganizării vor fi reduse 85 funcții de conducere, iar efectivul limită de 1892 de unități nu va fi modificat.

Scopul restructurării autorității fiscale îl constituie sporirea capacității de deservire a contribuabililor, sporirea gradului de conformare benevolă a contribuabililor și maximizarea veniturilor bugetare.

Astfel, autorităţile susţin că formarea unui sistem unitar de administrare fiscală va permite:

        Tratarea univocă a contribuabililor și a legislației fiscale;Standardizarea serviciilor oferite contribuabililor;
        Majorarea flexibilității în procesul managementului resurselor umane;
        Optimizarea resurselor de personal și redirecționarea acestora preponderent în procese de administrare fiscală,
        Concentrarea potențialului de control al Serviciului Fiscal de Stat pe procese operaționale cu cel mai mare risc pentru interesele bugetului public național;
      Diminuarea riscurilor de corupție și protecționism în autoritatea fiscală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.