Connect with us

Politică

„De ce nu ați dorit să candidați la șefia capitalei?” Ce a răspuns Maia Sandu

Publicat

pe

Lidera PAS Maia Sandu a explicat că decizia de a nu candida la alegerile pentru funcția de primar al capitalei, dar de a-l susține pe Andrei Năstase, a fost luată în ideea de a păstra unitatea forțelor anti-oligarhice, autentic pro-europene, în anul când vor avea loc alegerile parlamentare. Potrivit ei, în aceste condiții forțele pro-europene nu și-au putut permite luxul de a merge separat.

Totodată, Maia Sandu a recunoscut că dacă nu erau aceste alegeri parlamentare, cei de la PAS puteau să aibă și o altă altă decizie.

„Noi am ales unitatea. Unitatea forțelor anti-oligarhice autentic pro-europene, pentru că suntem în anul alegerilor parlamentare. Am considerat că este foarte bine să păstrăm această unitate, să susținem candidatul Platformei DA în certitudinea că vom reuși să creăm o unitate”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Trebuie să recunosc că dacă nu aveam aceste alegeri parlamentare, puteam să avem și altă decizie la PAS”, a adăugat ea.

Maia Sandu a menționat că forțele anti-oligarhice au de câștigat o victorie hotărâtoare la parlamentare, victorie mult prea importantă, pentru „ca să facă competiție acum”.

„Decizia noastră a pornit strict de la contextul concret – avem de câștigat o victorie hotărâtoare la parlamentare, victorie mult prea importantă pentru ca să încercăm să facem competiție acum, știind cât de limitate sunt resursele noastre mediatice, cât de mari sunt impedimentele pe care ni le creează această guvernare.e. Nu ne-am putut să ne permitem luxul să mergem separat”, a argumentat lidera PAS.

Întrebată dacă este adevărat că PAS i-a propus istoricului Octavian Țăcu să candideze la funcția de primar, așa cum a scris presa anterior, Maia Sandu a spus că la un moment dat formațiunea pe care o conduce a analizat mai multe opțiuni, inclusiv cea a propunerii unui candidat care să vină din afara celor partide PAS și PPDA – un candidat din societatea civilă.

„Eu am avut o discuție informală cu Octavian Țâcu, dar imediat ce s-a convenit să venim cu un candidat politic, această discuție nu a mai avut relevanță”, a explicat ea.

Maia Sandu a spus că victoria lui Andrei Năstase este o una importantă pentru a încuraja oamenii, pentru cei care vor ca lucrurile să se schimbe, dar care au anumite frici.  Forțele pro-europene pot câștiga alegerile parlamentare, doar dacă se implică oamenii dincolo de partidele politice. E nevoie ca oamenii să perceapă aceste forțe ca pe niște niște concurenți puternici, pentru că dacă le văd ca pe niște forțe slabe, atunci se gândesc că nu are rost să-și riște cariera sau afacerea.

„Acum oamenii știu că sunt șanse de izbândă, regimul, oricât de fioros ar fi, se clatină. A demonstrat că este mai șubred , decât se credea și această victorie trebuie să ne încurajeze pe toți, să ne consolideze, astfel încât să avem șanse mai mari la parlamentare”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit ei, PAS este gata să-l ajute pe Andrei Năstase în activitatea sa pe anumite dimensiuni, în special pe domeniul educației. „Este un sector la care ținem foarte mult”, a specificat ea.

Reamintim că turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău a fost câștigat de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, pentru care au votat 52,57 % de alegători.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Academia Diplomatică a Chinei va semna un Memorandum de cooperare cu Institutul Diplomatic, creat de către MAEIE

Publicat

pe

De către

Președintele Academiei Diplomatice de la Beijing Qin Yaqing a acceptat propunerea Ministrului de Externe de la Chișinău Tudor Ulianovschi de a semna în viitorul apropiat un Memorandum de cooperare cu Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Documentul urmează a fi semnat în cadrul vizitei reprezentanților Academiei Diplomatice a Chinei la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al Diplomației de la Chișinău, instituțiile de profil ale Chinei, specializate în formarea cadrelor diplomatice, au apreciat decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene privind crearea, în premieră, la Chișinău a Institutului Diplomatic Național și sunt dispuse să ofere expertiza diplomatică sectorială acumulată pe parcursul anilor în acest domeniu.

Declarația a fost făcută la Beijing de către rectorul Universității pentru Afaceri Externe a Chinei, și, concomitent, președinte al Academiei Diplomatice a Chinei, Qin Yaqing, în cadrul întrevederii avute cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în China, în perioada 17 – 21 septembrie.

Președintele Qin Yaqing a menționat ca Universitatea pentru Afaceri Externe pe care o conduce a fost creată în 1955, iar Academia Diplomatică a Chinei a fost instituită în 2013, iar astăzi oferă cursuri de specializare și instruire profesională diplomaților, funcționarilor publice din cadrul autorităților publice central și locale, precum și viitorilor diplomați, care urmează să fie angajați în serviciul diplomatic chinez.

Ministrul Ulianovschi a menționat că „sporirea capacităţilor funcţionarilor publici, cu precădere a diplomaților, constituie fundamentul pentru promovarea solidă a politicii externe a unui stat, un element indispensabil pentru Republica Moldova, care în cei 27 de ani de independență poate oferi țării diplomați specializați pe diferite domenii, negociatori profesioniști cu posedarea limbilor străine la un nivel înalt, astfel, încât interesele naționale realizate să aducă plus valoare dezvoltării și modernizării țării”.

Citește mai departe

Politică

PL: Între Silvia Radu și Vlad Plahotniuc există un pact „eu ție-tu mie”

Publicat

pe

De către

Anunțarea noului mesaj „Pro-Moldova” al Partidului Democrat și remanierile din Guvern, demonstrează că, reforma Guvernului făcută de PD, fără susținerea PL a eșuat”, declară Partidul Liberal.

Potrivit liberalilor, toate guvernele formate fără reprezentanți ai PL „ au dus la compromiterea democrației și a reformelor, fapt confirmat prin izolarea politică și financiară a partenerilor externi și UE, în primul rând”.

„Aducerea la cârma Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale a Silviei Radu care a distrus funcționalitatea Primăriei și a orașului în întregime, aflându-se ilegal în funcția de primar general și care a dat dovadă de incompetență managerială și abuz în serviciu, ne dovedește că, între S. Radu și V. Plahotniuc există un pact, „eu ție-tu mie”, încă din perioada când deținea șefia la Union Fenosa”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Potrivit liberalilor, situația precară a Guvernului PD e confirmată inclusiv prin sesizarea CEDO în legătură cu expulzarea celor șapte profesori turci, dar și de experții internaționali ce au participat la reuniunea Consiliului Atlantic, din 14 septembrie, la Washington, la care a fost prezent și Andrian Candu.

„Aceasta demonstrează o dată în plus că guvernele sunt la cheremul lui Plahotniuc și nu a majorității parlamentare, că cetățenii și problemele lor n-au fost și nu sunt o prioritate a actualei guvernări, precum declară PD. Interesul guvernării de azi rămâne banul, puterea și concentrarea acesteia, cât mai mult, în mâinile unui singur om”, au mai spus liberalii.

Reamintim că liderul PDM Vlad Plahotniuc a declarat astăzi că Guvernul va avea doi miniștri noi. La propunerea formațiunii, ministrul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Liviu Volconovici, va fi înlocuit cu Nicolae Ciubuc, actualmente director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), iar ministrul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, cu fostul primar interimar Silvia Radu.

Radu a deținut funcția de primar interimar al capitalei din noiembrie 2017 până în aprilie 2018. A candidat la funcția de primar la alegerile locale din Chișinău din luna mai 2018. După scrutin și-a anunțat demisia.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu și senatorul american Ron Johnson au discutat despre securitatea în regiune și soluțiile promovate de R.Moldova

Publicat

pe

De către

Securitatea în regiune, precum și provocările de securitate și soluțiile promovate de autoritățile din Republica Moldova au fost discutate la întrevederea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Senatorul Ron Johnson, șeful subcomitetului pentru Europa și Cooperarea regională de securitate, membru al comisiei Senatului pentru relații externe.

Președintele Parlamentului a mulțumit senatorului Ron Johnson pentru promovarea acceptul de a promova în Senatul SUA o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, Andrian Candu a vorbit despre măsurile legislative adoptate pentru a asigura securitatea informațională a țării și a contracara provocările informaționale. În particular, președintele Parlamentului s-a referit legile elaborate de experți și adoptate de Legislativ care vin să fortifice presa locală, inclusiv prin oferirea unor noi oportunități de dezvoltare.

Andrian Candu a vorbit despre aprobarea legislației necesare pentru executarea lucrărilor de interconexiune la energia electrică și gazoductul Iași-Unghei-Chișinău, precum și aprobarea Strategiei naționale de apărare 2018-2021.

Tot în contextul provocărilor de securitate, președintele Parlamentului a vorbit despre succesul autorităților în gestionarea mai multor proiecte care vin să apropie oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Președintele Parlamentului a mai avut întâlniri cu ambasadorul Wiliam B. Taylor, vicepreședinte al Institutului pentru Pace din Statele Unite, precum și cu oficiali din Departamentul de Stat.

Sursa citată precizează că Andrian Candu se află într-o vizită în Statele Unite în calitate de vicepreședinte al Partidului Democrat, iar cheltuielile legate de această deplasare nu sunt acoperite din bani publici.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com