De ce moldovenii nu folosesc cardul pentru cumpărături și servicii și care e viitorul plăților fără numerar în Republica Moldova/ INTERVIU

Cetățenii Republicii Moldova folosesc într-o mică măsură cardurile, iar dacă dețin un card, preferă să extragă banii de pe el, în detrimentul plăților fără numerar. Este una din concluziile făcute de Aleksandr Yablunovskiy, vicepreședintele MasterCard Ucraina, în cadrul unui interviu oferit de acesta portalului nostru. 

Mai multe detalii despre plățile fără numerar în Republica Moldova, diferența dintre situația de pe piața moldovenească și cea din țările vecine, dar și viitorul plăților fără numerar, citiți în interviul de mai jos. 

Care sunt avantajele cardurilor și de ce ar trebui cetățenii să le folosească mai des, în special în țările aflate în curs de dezvoltare, ca Republica Moldova?

Consumatorul obține un instrument care este mult mai comod și sigur decât banii cash. Niciodată banii pierduți nu vor fi pierduți definitiv, așa cum se întâmplă cu numerarul, dar va fi posibil să-i recuperați. Băncile investesc mult în siguranța cardurilor.

De asemenea, cardurile pot fi folosite în mai multe feluri. De obicei, percepția e că, în general,  cardurile sunt doar pentru plata cumpărăturilor în magazin. În realitate, însă, pot fi realizate și cumpărături online. De exemplu, cu banii cash nu poți face o rezervare la hotel, atunci când ești departe de orașul unde urmează să pleci. Totodată, cardurile sunt utilizate pe larg atunci când plecăm peste hotare, pentru că așa nu pierdem bani la schimbul valutar și nu trebuie să ne facem probleme că nu știm să utilizăm valuta străină. Așa e mai ușor să duci evidența banilor cheltuiți.

Misiunea noastră este: O lume fără numerar. Orice punct comercial din lume nu va fi interesat de valuta pe care o aveți pe card, veți putea să realizați tranzacții oricând și oriunde.

Cardurile sunt cel mai mult  utilizate în țările dezvoltate. Credeți că folosirea plăților electronice și cardurilor este un indicator al dezvoltării economice a unei țări?

Nu putem face o legătură directă dintre nivelul de trai și rata de utilizare a plăților electronice și a cardurilor. De exemplu, unul dintre liderii europeni la folosirea cardurilor este Polonia, care nu este, nici pe departe, cea mai dezvoltată țară din regiune.

Cu siguranță aceste două aspecte sunt dependente unul de altul, dar avem exemple care demonstrează contrariul.

Dacă comparăm situația din Ucraina și Republica Moldova, nivelul de trai fiind asemănător,

5% din suma totală a operațiilor fără numerar pe care le realizează clientul în Moldova sunt pentru plata produselor sau serviciilor, iar în Ucraina acest procent este de 25%. Credem că sunt alte motive pentru care plățile fără numerar nu sunt atât de populare: lipsa de cunoaștere a populației despre cum pot fi utilizate plățile fără numerar și care sunt avantajele lor, dar și neîncrederea oamenilor în sistemul bancar.

Ce ar putea face Guvernul pentru ca plățile fără numerar să devină mai populare? 

Dacă e să vorbim despre rolul Guvernului, există două aspecte. Primul ține de cultura financiară. Al doilea ține de crearea infrastructurii, în special în mediul rural. Problema nu e doar că oamenii scot cash din bancomate, dar și că nu există unități comerciale care să accepte cardul. Nu putem să învinuim oamenii că nu folosesc cardurile pentru că ei, de fapt, nu au unde să le folosească.

Guvernul trebuie să stimuleze trecerea întreprinderilor, în special a celor mici, la primirea plăților prin intermediul cardurilor. Am urmărit acest proces în Ucraina, unde toate unitățile comerciale mari acceptă plata cu cardul, fără excepție. Dar, sigur, există multe unități comerciale, în special în mediul rural, cărora le este convenabil să nu accepte plata cu cardul pentru că ei nu preferă “economia albă”.

În această situație, statul este cointeresat în plățile fără numerar pentru că numerarul prejudiciază bugetul de stat.

Dacă ne referim la bănci, cardul este un produs cheie în business-ul bancar și aceste instituții sunt cointeresate să-l promoveze în primul rând.

Republica Moldova este o țară cu foarte mulți oameni care lucrează peste hotare, care sunt obișnuiți să trimită banii acasă prin inermediul autobuzelor sau prin transferuri bancare care sunt costisitoare. 

Situația din Ucraina este una asemănătoare. Și la noi un număr mare din populație lucrează peste hotare și utilizează metodele fizice de transmiterea banilor către familiile lor, fie prin autobuz sau alte relații personale. Vorbim iarăși despre lipsa încrederii, oamenii nu înțeleg care sunt posibilitățile. Noi avem tehnologia Money Send, care oferă clienților posibilitatea de a transfera bani de pe un card pe altul și vedem că serviciul se bucură de succes din ce în ce mai mult.

De asemenea, dacă clientul lucrează peste hotare, acesta poate să-și deschidă un cont bancar, să conecteze la el un card, iar rudele pot scoate pur și simplu banii de pe el. Poți conecta la un cont bancar un alt card, chiar dacă el nu e pe numele tău.

În regiunea transnistreană locuiesc mulți cetățeni ucraineni, iar mulți dintre ei lucrează  în regiunea Odesa. Totuși, există doar câteva puncte în regiune unde aceștia pot extrage banii de pe cardurile ucrainești. Există careva perspective pentru introducerea sistemului de plată MasterCard în regiune?

Suntem o companie internațională, iar foarte mulți factori depind de acordurile internaționale. De aceea, este greu de răspuns la această întrebare. Noi salutăm dezvoltarea business-ului în orice loc unde este permis. Dacă există posibilitatea de a activa legal, suntem dispuși să activăm pe orice piața. Situația din regiune însă e complicată și ne supunem angajamentelor internaționale.

Care credeți că este perspectiva cardurilor, ținând cont că există bani alternativi, cum ar fi bitcoin?

Noi înțelegem că digitalizarea, toate tehnologiile legate de Internet, sunt viitorul. În același timp, nu mai e obligatorie prezența cardurilor, acestea pot fi încorporate într-un ceas stilat sau într-un breloc.

Nu mai este obligatoriu să introduceți cardul în bancomat sau să-l dați cuiva pentru a efectua o plată, dar puteți folosi un accesoriu personal pentru a face asta, apropiind ceasul sau telefonul de instrumentul de plată. Cardurile fără contact revoluționează piața.

Următoarea etapă este o tehnologie și mai  avansată. Compania Apple a prezentat mecanismul Apple Pay pentru plăți. Doar prin intermediul iPhone-ului și amprentelor.

Dar ne referim la un viitor apropiat deoarece cardurile în forma lor tradițională vor fi încă mult timp pentru că e vorba despre obiceiurile oamenilor care nu se schimbă tocmai ușor.

Totuși, credem că această trecere va avea loc destul de rapid, în special în cercul persoanelor inovative, cărora le place să experimenteze ceea ce este nou.

E important că aceste tehnologii nu sunt doar ușor de folosit, dar oferă și siguranță maximă.

Care sunt planurile de viitor ale Mastercard, în Ucraina și în Republica Moldova? Vă doriți să creșteți numărul tranzacțiilor, să modernizați instrumentele de plată fără numerar sau să creșteți numărul de carduri? 

Pledăm pentru o dezvoltare armonioasă. Dorim ca oamenii să utilizeze cardurile, iar într-un final să creăm un mediu în care plățile fără numerar să ia o amploare cât mai mare. Dar, totodată, fără o infrastructură dezvoltată, nu ne putem aștepta ca oamenii să folosească cardurile pentru toate plățile lor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.