De ce cosmonauții ruși poartă un pistol cu ei în spațiul cosmic

Într-un muzeu din Rusia există, într-o vitrină, un obiect pe care Agenția Spațială Federală insistă să îl mențină într-un văl de secretomanie. Este vorba despre un pistol sovietic, un TP-82. A fost o vreme când cosmonauții ruși urcau la bordul navelor spațiale cu un astfel de pistol, care seamănă, de fapt, mai mult cu o pușcă de dimensiuni mici, scrie Digi24.ro.

Arma este în prezent expusă în Muzeul de Artilerie din Sankt Petersburg.

Până în 2006, capsulele Soyuz au fost dotate, în trusa de supraviețuire Granat-6, cu un TP-82. „Moda” a început în perioada sovietică, dintr-un motiv cât se poate de legitim, scrie publicația de cultură militară National Interest .

O mare parte din teritoriul vast al Rusiei este dominat de o pustietate sălbatică. O singură eroare în momentul întoarcerii astronauților, și capsula ar putea oricând nimeri în adâncurile periculoase ale stepei Siberiene.

Este și cazul fostului cosmonaut sovietic Alexey Leonov.

În martie 1965, capsula spațială Voskhod, în care se afla Leonov, a suferit o defecțiune și a aterizat pe Pământ la mare distanță de locul stabilit. Cosmonautul s-a trezit în mijlocul unei păduri înzăpezite din Munții Ural, plină de lupi și urși.

Alexey Leonov își luase cu el în misiunea spațială un pistol de 9mm. Cât timp a așteptat să fie recuperat, cosmonautul nu a fost, din fericire, atacat de niciun animal sălbatic, însă frica trăită în cele câteva ore a fost suficientă pentru ca, odată întors acasă, să demareze un lobby furibund pentru dotarea astronauților cu o armă de foc în trusa de supraviețuire.

Astfel, peste câțiva ani, s-a ajuns la prezența lui TP-82 în navetele spațiale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.