De ce a fost ratata sansa alegerii unui presedinte necomunist

Miercuri, S. Urecheanu a tinut o conferinta de presa, in care s-a referit la modul in care a fost ales presedintele R. Moldova la 4 aprilie. Precum se stie, BMD a promovat in campania electorala principiul alegerii presedintelui tarii de catre toti cetatenii. Reproducem in continuare unele precizari facute de S. Urecheanu pe marginea acestei chestiuni.

V. Voronin a inteles ca nu se poate considera un presedinte al intregii tari, fiind sustinut numai de propriul partid. La bucataria politica a comunistilor era mare nevoie de “ingrediente democratice” si acest rol s-au oferit sa-l indeplineasca liderii PPCD, PD si PSL. O. Serebrian a oferit dovada cea mai clara, pentru ca cele trei voturi ale lui erau lipsite de orice alta importanta. Deci, ei au oferit paravanul necesar pentru Voronin…

As vrea sa limpezesc pozitia initiala a Blocului „Moldova Democrata” – in noua configuratie a parlamentului a aparut sansa reala de a alege in R. Moldova un presedinte necomunist. Asta, desigur, in cazul ca toate fortele de opozitie ar fi refuzat cooperarea cu comunistii la prima etapa a alegerilor. Astfel, fractiunea majoritara era impusa sa accepte noi candidaturi pentru alegerea repetata a presedintelui. Prin proceduri parlamentare, absolut normale, am fi obtinut o schimbare reala la virful puterii de stat din Moldova.

Toata lumea trebuie sa inteleaga ca am avut aceasta posibilitate pina in momentul, in care cei trei lideri din opozitie l-au salvat pe Voronin. Alegatorii ne-au votat nu pentru a face jocuri politice de conjunctura. Dar s-a vazut ca nu numai Voronin a dorit sa ramina in functie… Accentuez – rezultatele alegerilor parlamentare au demonstrat un tablou clar pentru politicienii responsabili – majoritatea populatiei a pierdut orice incredere in Partidul Comunistilor. Oricit s-ar lauda comunistii cu realizarile lor, oamenii au o alta parere despre viata reala si sunt nemultumiti de actuala guvernare…

Spuneam, in campania electorala, ca suntem adevarata opozitie. Acum, dupa ce rindurile noastre s-au curatat, fractiunea AMN ramine a fi singura opozitie parlamentara reala. Vom fi activi, critici, dar si cu initiative legislative menite sa promoveze interesele cetatenilor. Vom monitoriza actul guvernarii pentru a nu permite devierea de la standardele democratice si de la cursul integrarii europene. Vom scoate la iveala toate neajunsurile coalitiei de guvernamint – acum deja se stie cine formeaza coalitia si cine reprezinta opozitia. Fractiunea AMN va sensibiliza organismele internationale atunci, cind vom descoperi incalcari. Folosind instrumentele opozitiei, ne asumam toate responsabilitatile pentru a contribui la bunul mers al lucrurilor in tara noastra.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.