De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit

Contrar opiniei populare, banii cumpără fericirea. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, care au efectuat un studiu extins, în 146 de țări,, scrie Newsweek.com. citat de Digi24.ro.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA au încercat să demonstreze din punct de vedere științific că lipsa banilor este unul dintre principalele motive de stres care pot apărea în viața unui om.

Acesția au centralizat datele unui mega-sondaj internațional, desfășurat în nu mai puțin de 164 de țări din întreaga lume și la care au participat 1,7 milioane de oameni.

Cercetătorii au concluzionat că suma lunară care asigură fericirea diferă de la o regiune la alta sau de la o țară la alta și în funcție de mai mulți factori cum ar fi nivelul de trai, sexul sau gradul de cultură generală a celor intervievați.

În medie, însă, suma ideală de care are nevoie un om pentru a fi fericit se ridică la 100.000 de dolari pe an. Asta se traduce prin aproximativ 8.000 de dolari pe lună.

Cele mai mari pretenții le au autralienii – 125.000 de dolari pe an, în timp ce în Amerca Latină suma anulă nu depăsește 35.000 de dolari. Bărbații se mulțumesc cu 90.000 pe an, în timp ce domnele sunt mai pretențioase și au nevoie de 100.000. La fel, persoanele educate sunt mai pretențioase.

Interesant este că oamenii de știință au descoperit și faptul că există un prag al bogăției pe care, dacă îl depășim, satisfacția și gradul de fericire scad. Asta pentru că, în teorie, cresc responsabilitățile legate de viața profesională.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.