Daruri de ultima generaţie! Serviciul Vamal a beneficiat de o dronă şi un dispozitiv cu termoviziune

Un lot de echipamente de ultimă generație, care include o dronă, un dispozitiv de supraveghere cu termoviziune şi un set de piese pentru baroscoape, a fost transmis Serviciului Vamal de către compania Japan Tobacco International (JTI).

Echipamentul urmează să sporească capacitățile instituționale în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, în special a contrabandei produselor din tutun.

Donaţia a inclus și 5 voliere pentru cazarea și întreținerea patrupezilor Serviciului Vamal. Suma totală a investițiilor pentru acest lot constituie peste 17 000 de dolari.

Serviciul Vamal a precizat că în primele patru luni ale acestui an au vameşii au reținut în total 3 993 600 milioane de țigarete nedeclarate, de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Totodată, este de menționat că din totalul celor circa 4 milioane de țigarete reținute, peste 62% au fost depistate de către patrupezii Serviciului Vamal, justificându-se astfel necesitatea dezvoltării domeniului chinologic.

În acest context, Gilda Lazăr, director Afaceri Corporative din cadrul JTI România, a anunțat că compania a inițiat deja demersurile necesare pentru donarea a patru câini de serviciu, care urmează a fi instruiți ulterior.

Sectorul tutunului reprezintă al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Republicii Moldova, după cel petrolier. În anul 2016, cuantumul veniturilor virate la buget de către companiile de tutun  s-a cifrat la peste 2 mlrd lei, această sumă constituind echivalentul a 12% din totalul veniturilor bugetare colectate de către Serviciul Vamal (17,5 mlrd lei).

Parteneriatul dintre Serviciul Vamal și JTI în domeniul combaterii traficului ilicit de țigarete are la bază Protocolul de colaborare dintre părți, semnat în anul 2008 și reînnoit în 2015.

Î

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.