Connect with us

Economie

Daruri de ultima generaţie! Serviciul Vamal a beneficiat de o dronă şi un dispozitiv cu termoviziune

Publicat

pe

Un lot de echipamente de ultimă generație, care include o dronă, un dispozitiv de supraveghere cu termoviziune şi un set de piese pentru baroscoape, a fost transmis Serviciului Vamal de către compania Japan Tobacco International (JTI).

Echipamentul urmează să sporească capacitățile instituționale în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, în special a contrabandei produselor din tutun.

Donaţia a inclus și 5 voliere pentru cazarea și întreținerea patrupezilor Serviciului Vamal. Suma totală a investițiilor pentru acest lot constituie peste 17 000 de dolari.

Serviciul Vamal a precizat că în primele patru luni ale acestui an au vameşii au reținut în total 3 993 600 milioane de țigarete nedeclarate, de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Totodată, este de menționat că din totalul celor circa 4 milioane de țigarete reținute, peste 62% au fost depistate de către patrupezii Serviciului Vamal, justificându-se astfel necesitatea dezvoltării domeniului chinologic.

În acest context, Gilda Lazăr, director Afaceri Corporative din cadrul JTI România, a anunțat că compania a inițiat deja demersurile necesare pentru donarea a patru câini de serviciu, care urmează a fi instruiți ulterior.

Sectorul tutunului reprezintă al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Republicii Moldova, după cel petrolier. În anul 2016, cuantumul veniturilor virate la buget de către companiile de tutun  s-a cifrat la peste 2 mlrd lei, această sumă constituind echivalentul a 12% din totalul veniturilor bugetare colectate de către Serviciul Vamal (17,5 mlrd lei).

Parteneriatul dintre Serviciul Vamal și JTI în domeniul combaterii traficului ilicit de țigarete are la bază Protocolul de colaborare dintre părți, semnat în anul 2008 și reînnoit în 2015.

Î

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Ministrul Gaburici a călătorit cu microbuzul spre Logănești. A scos din birouri pe șefi ai instituțiilor de transport

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a vizitat raionul Hîncești, unde a verificat cum decurg lucrările de renovare a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Mai exact, ministrul a inspectat câteva porțiuni de drum din municipiul Hîncești, dar și drumul local din Logănești, care se află în proces de reabilitare.

„Se muncește pe întreg teritoriul țării. Astăzi avem 22 de tronsoane finalizate și peste 70 în lucru. Procesul de reabilitare a drumurilor este monitorizat cu atenție, astfel încât să fie respectați termenii stabiliți, asigurând în același timp calitatea lucrărilor. Cetățenii așteaptă drumuri bune”, a punctat ministrul Gaburici.

Împreună cu șefii instituțiilor responsabile de transport, Chiril Gaburici a inspectat Gara auto din Hîncești, a călătorit cu microbuzul spre localitatea Logănești și a discutat cu pasagerii.

„Cel mai bine problemele se văd în proces. Nu am venit singur nici de data aceasta. Am scos din birouri pe șeful Gărilor și Stațiilor Auto, șeful Agenției Naționale Transport Auto și funcționarii din cadrul ministerului Economiei și Infrastructurii și instituțiilor subordonate, responsabili de transport. Urmează ca până la sfârșitul lunii iulie să fie create condiții bune în autogară, inclusiv grupuri sanitare”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

El a cerut șefilor ANTA și GSA să verifice stațiile auto și rutele la peron, cum decurge procesul de vânzare a biletelor, dar și siguranța pasagerilor în transport.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a vizitat hala industrială Hîncești, cu o suprafață de 13 mii m2, unde vor fi create o mie de locuri de muncă.

Chiril Gaburici a mers și la centrul regional de materiale de construcție – KSK Grup Company, care are o suprafață de 7 mii m2 și circa 200 de locuri de muncă. Investiția este de peste 4 milioane de dolari.

Ministrul a discutat cu conducerea companiei despre reformele promovate de Guvern pentru crearea unui mediu de afaceri atractiv și acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru a facilita activitatea agenților economici. Totodată, ministrul i-a încurajat pe investitorii locali să vină cu propuneri și soluții la dificultățile pe care le întâmpină, pentru a fi discutate la minister și soluționate.

Citește mai departe

Economie

De la 1 iulie! Tariful la energia electrică s-ar putea reduce cu 10-13%

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să reducă de la 1 iulie 2018 cu aproape 13% tarifele la energia electrică livrată de companiile de distribuţie şi furnizare.

Potrivit mold-street.com, această ieftinire vine ca urmare a solicitărilor depuse încă la finele lunii aprilie, de grupul Gas Natural Fenosa şi apoi şi de FEE Nord şi RED Nord.

Astfel, la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa Furnizare SRL pentru consumatorii casnici ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele de tensiune joasă (0,4 kV) tariful va scădea cu 25 de bani (+12,7%): de la 199 bani la 174 bani/kWh.

Pentru consumatorii ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV) tariful ar urma să scadă cu 24 de bani: de la 182 bani/kWh la 158 bani/kWh, iar la consumatorii, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de înaltă tensiune (35; 110 kV) tariful ar urma să coboare cu 21 de bani: de la 153 bani/kWh la 132 bani/kWh.

În cazul consumatorilor casnici din nordul ţării deserviţi de compania statului FEE Nord preţul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus populaţia din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, faţă de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh. 

Totuşi, tarifele pentru consumatorii din nordul Republicii Moldova, cărora le furnizează curent electric companiile statului sunt în medie cu 10 bani mai mari decât în zona deservită de grupul Gas Natural Fenosa.

În cazul populaţiei diferenţa ar urma să fie de 17 bani. Astfel un locuitor de la Briceni, Bălţi sau Soroca, ar urma să achite pentru un kWh cu 17 bani mai mult decât un consumator casnic din Chişinău, Hânceşti sau Comrat, mai scrie mold-street.com.

Citește mai departe

Economie

Drumul din satul Drăguşeni, raionul Strășeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Publicat

pe

De către

Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, a fost reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Drumul a fost reparat capital pe o lungime de 750 metri, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 1,9 milioane de lei. Reconstrucția a durat zece zile, iar ieri lucrările au fost finalizate.

Comuna Rădeni din Strășeni va beneficia în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” de reconstrucția a trei porțiuni de drum în valoare de 3,5 milioane de lei.

Costul lucrărilor preconizate pentru raionul Strășeni se estimează la 32,5 milioane de lei.

Ieri, șantierul de construcție a drumului din satul Drăguşeni a fost vizitat de premierul Pavel Filip, care a discutat cu muncitorii.

„Sunt mulțumit de calitatea lucrărilor, dar și de viteza cu care se efectuează acestea. Calitatea drumurilor este asigurată de către agenții noștri economici. Astfel, în baza investițiilor pe care le facem în drumuri oferim și locuri de muncă cetățenilor noștri. Totodată, aici, în Rădeni, sunt copiii aduși la școala de circumscripție și din alte localități, iar drumul renovat scurtează această cale” , a menționat Pavel Filip.

Șeful Executivului a subliniat că realizarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” va contribui la dezvoltarea infrastructurii și motivarea oamenilor de a rămâne în sate.

„Întotdeauna am vorbit despre calitatea drumurilor, dar pentru prima dată avem un proiect consistent, orientat nemijlocit spre drumurile din localități. Sunt importante drumurile naționale, dar și mai important este drumul care pornește de la casa fiecărui cetățean”, a spus premierul.

În total, în Republica Moldova vor fi reabilitați 1200 de km de drumuri în 1200 de localități, în acest scop fiind alocați 1,6 miliarde de lei.

Citește mai departe