CV-ul unui „Hoț în Lege”. Biografia criminală a unuia dintre cei mai temuți lideri interlopi care a condus brigada „Micu”

Biografia criminală a unuia dintre cei mai vechi și temuți lideri interlopi care a condus brigada de rakeți „Micu” a fost făcută publică de RISE Moldova. Petru Gîlcă, Petru Popovici, Ion Socolov și Petru Sadnic – sunt identitățile folosite de unul și același „Hoț în Lege” – „Micu”.

Ultima sa identitate, Petru Sadnic, a obținut-o după ce s-a căsătorit cu fosta soție a unui interlop din subordinea sa, acuzat de asasinate la comandă. Sub acest nume, „Micu” a părăsit Republica Moldova cu o lună înainte ca judecătorii să emită decizia de achitare din motiv că a expirat termenul de prescripție de 15 ani.

Petru Gîlcă s-a născut pe 17 iulie 1962 în s. Codreanca, r. Strășeni. La 17 ani a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar la 35 de ani a creat brigada de racheți „Micu”, înarmată cu automate Kalaşnicov, lansatoare de grenade, lunete, veste anti-glonț, măști, uniforme de polițiști și identități false.

IDENTITĂȚILE LUI MICU

1. Petru Gîlcă (nume anterior)

2. Petru Popovici (nume anterior)

3. Petru Sadnic – (numele actual)

4. Ion Socolov, a.n. 17 iulie 1963 – (identitate falsă).

STATUTUL ÎN LUMEA CRIMINALĂ – Hoț în Lege din rusă – „Vor v Zakone”. Titlu este acordat de liderii grupărilor criminale aflaţi la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli” cu circuit închis. Atribuirea titlului se face printr-o „încoronare”, iar interlopul care primește titlu este recunoscut de toţi liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem” – reprezentant şi coordonator al lumii interlope de pe teritoriul unuia sau mai multor state. „Hoțul în lege” mediază conflictele între nucleele criminale, adică „împarte dreptatea” și îi sancționează pe membrii lumii criminale care au încălcat „codul de reguli”.

ACTIVITATEA PROFESIONALĂ ȘI TRECUTUL PENAL

1979. Condamnat la 9 ani de închisoare de către Judecătoria Supremă (Instanța supremă din acea perioadă – n.r.).

1986. Condamnat la 5 ani de închisoare de către Judecătoria Anenii Noi.

1998 – 2000. Creează organizația criminală „Micu”, specializată în asasinate la comandă. Executorii săi lichidează oameni de afaceri și autorități criminale, printre care și pe doi lideri interlopi din elita lumii criminale: „Hoţul în lege” Evghenii Grişcenco, alias „Jeka” şi pe Rotari Valeriu, alias „Zelionîi”.

12 noiembrie 2001. Este arestat și judecat pentru organizarea grupului criminal „Micu”.

7 octombrie 2003. Curtea de Apel Chişinău îl achită pe „Micu” – pe motiv că „faptele lui nu întrunesc elementele infracțiunilor incriminate”.

1 martie 2004. Curtea Supremă de Justiţie îl condamnă pe liderul interlop la închisoare pe viaţă pentru infracțiunile comise în 1998-2000.

27 noiembrie 2007. După ce în 2004 s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Curtea constată că în cazul lui „Micu” a fost încălcat art.6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, deoarece a fost condamnat de către instanța de recurs fără a fi audiat personal şi fără examinarea probelor în prezența sa.

7 decembrie 2007. Avocații lui „Micu” fac referire la hotărîrea CEDO și declară recurs în anulare (cale de atac împotriva hotărârilor judecătorești irevocabile) a deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 2004 prin care „Micu” a fost condamnat pe viață.

Unde se află în prezent „Micu” şi cum a părăsit Moldova citiţi în investigaţia RISE Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.