Cutremur în Republica Moldova. A avut 2,9 grade pe scara Richter

Cutremur în Moldova, la granița cu România. Un seism cu magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter s-a produs duminică dimineață, la ora 09:52 în Moldova.

Seismul s-a înregistrat în localitatea Pocimbăuţi, raionul Râşcani, la o adâncime de 5 kilometri, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Directorul centrului seismologic al Academiei de Ştiinţe din R. Moldova, Ion Ilieş, a declarat anterior că este o percepţie greşită că seismele se produc doar în regiunile muntoase. Ele pot avea loc oriunde, din cauza transmiterii stresului tectonic plăcilor care nu sunt muntoase, dar care dispun de anumite fracturi. Şi iată o aşa situaţie este caracteristică pentru teritoriul Republicii Moldova. Se produc cutremure dar de o magnitudine redusă.

În 2015 au fost 3 cutremure în nordul Moldovei de 2,4 grade, dar şi în sudul republicii, lângă localitatea Alexandru Ioan Cuza, care au fost resimţite de populaţie ca o zguduitură de la trecerea unui camion greu. Cel mai mare cutremur înregistrat la noi a fost în 1988 în raionul Râşcani, lângă satul Zăicani de o magnitudine de 4.2 la o adâncime de 17 kilometri. Intensitatea seismică în această localitate a fost de 5 grade pe scara de 12 grade MSK.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.