Cutremur de 4,6 în Vrancea. Este cel mai puternic seism produs în România în 2018

Un cutremur cu magnitudinea 4,6 a avut loc miercuri, 14 martie, în Vrancea, la ora 12.24. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta este cel mai puternic seism produs în România în 2018.

Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor Nehoiu (41 km), Covasna (45 km), Slănic-Moldova (52 km), Târgu Secuiesc (55km) şi Odobeşti (56 km).

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a declarat pentru Digi24.ro că seismul care a avut loc astăzi, cel mai mare din acest an, este ”o mișcare utilă”, pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea. Astfel de evenimente pot amâna, dar nu pot elimina producerea unui seism puternic.

”Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reușesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare”, a explicat el.

Anul trecut, în luna octombrie, s-au înregistrat două seisme cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter în zona Vrancea (unul în judeţul Vrancea, în 8 octombrie, şi unul în judeţul Buzău, în 28 octombrie).

În 2017, în România, cel mai mare seism a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai puternice cutremure produse în România în ultimii 27 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.