Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite în Coasta de Fildeş vor fi expediate la Uzina Antonov din Kiev pentru descifrare

Cutiile negre ale aeronavei AN 26-100, preluate în urma accidentului aeronautic din 14 octombrie, vor fi expediate de către autoritățile din Coasta de Fildeș săptămâna aceasta la Kiev pentru descifrare.

Decizia a fost luată în urma vizitei la fața locului a grupului de experți din cadrul Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, desemnați pentru a participa la investigarea cauzelor producerii accidentului.

Grupul de experți a evaluat, în cadrul vizitei, epava aeronavei, înregistrarea convorbirii cu dispeceratului, echipamentul etc. Astfel, s-a constatat că, reieșind din tipul de echipament instalat la bordul aeronavei, la moment Uzina Antonov din Kiev deține aparatajul necesar pentru descifrarea datelor, care va fi gata în cca 4 săptămâni.

În baza descifrărilor de pe cutiile negre ale aeronavei, dar și a datelor acumulate până în prezent în urma investigărilor la fața locului, autoritățile din Coasta de Fildeș vor elabora un raport preliminar pe accident. La definitivarea raportului vor participa cu asistență și experții Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, care vor pleca din nou la fața locului.

Este de menționat că, după prezentarea raportului preliminar pe accident, AAC al Republicii Moldova va elabora un set de recomandări pentru companiile care exploatează astfel de aeronave.

La 14 octombrie, patru moldoveni au murit, iar alţi doi au fost răniţi, în Coasta de Fildeş, în urma unui accident aviatic. Aeronava executa zborul de poziționare din Ouagadougou spre Abidja pentru a prelua încărcături conform contractului de închiriere cu Armata franceză.

Aeronava se afla în procedură de aterizare pe aeroportul din Abidja, neajungând la pistă doar 500 de metri. Din datele oficiale s-a constatat că accidentul aviatic s-a produs în condiții meteo nefavorabile. La acel moment era o furtună violentă și descărcări electrice. Piloții aveau o experiență impunătoare, de peste 20 mii de ore de zbor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.