Curtea Europeana condamna Moldova si Rusia

Instanta de la Strasbourg a pronuntat verdictul in procesul deschis de membrii grupului Ilascu, impotriva Republicii Moldova si Federatiei Ruse.

Curtea le-a dat dreptate reclamantilor la marea majoritate a chestiunilor pe care acestia le-au ridicat.

Tribunalul a stabilit ca:

  • Moldova si Federatia Rusa si-au incalcat obligatia de a respecta drepturile omului.
  • Federatia Rusa se face vinovata de tratamentul inuman aplicat lui Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco. in cazul ultimilor trei din grup, Moldova este de asemenea vinovata.
  • Moldova a incalcat dreptul la libertate al grupului Ivantoc, Lescov, Petrov-Popa, pe care a continuat sa ii tina in detentie si dupa luna mai, 2001.
  • Federatia Rusa i-a incalcat lui Ilie Ilascu dreptul la libertate, pina in luna mai 2001 si a continuat sa incalce acest drept in cazul celorlalti trei membri ai grupului.

Curtea Europeana a decis ca reclamantii trebuie sa primeasca, cu titlu de despagubiri urmatoarele sume de bani:

  • Ilie Ilascu – peste 3000 de euro de la Republica Moldova si aproape 190 000 de euro de la Federatia Rusa
  • Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco – peste 63 000 de euro de la Republica Moldova si aproape 130 000 de euro de la Federatia Rusa.

in decizia lor, judecatorii Curtii au decis cu unanimitate de voturi ca Moldova si Rusia trebuie sa puna capat de urgenta detentiei arbitrare a reclamantilor aflati inca la inchisoare, si sa ii elibereze imediat.

Implicatii politice

Instanta europeana aminteste ca in timpul razboiului din 1991-1992, forte ale fostei Armate a 14-a (care a apartinut succesiv URSS-ului, CSI-ului si apoi Rusiei) stationate in Transnistria, au luptat cu si pentru fortele separatiste transnistrene.

Importante cantitati de arme din arsenalul Armatei a 14-a au fost transferate in mod voit separatistilor care au putut, in plus, sa obtina si alte arme fara ca militarii rusi sa se opuna.

"Astfel, autoritatile ruse au contribuit atit militar cit si politic la crearea unui regim separatist in regiunea Transnistriei care face parte din teritoriul Moldovei", se spune intr-un comunicat al Curtii Europene.

"Chiar si dupa armistitiul din 21 iulie 1992, Rusia a continuat sa sustina din punct de vedere militar, politic si economic regimul separatist, permitindu-i astfel sa supravietuiasca, intarindu-se si obtinind o anumita autonomie fata de Moldova".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.