Connect with us

Social

Curtea de Apel a anulat decizia CMC prin care a stabilit un tarif de 456 lei pentru energia termica

Curtea de Apel Chisinau a anulat decizia Consiliului Municipal Chisinau din 14 aprilie curent, prin care a fost aprobat tariful pentru energia termica livrata populatiei in marime de 456 lei

Publicat

pe

Curtea de Apel Chisinau a anulat decizia Consiliului Municipal Chisinau din 14 aprilie curent, prin care a fost aprobat tariful pentru energia termica livrata populatiei in marime de 456 lei pentru o gigacalorie, pentru sezonul de incalzire 2007 – 2008. Astfel, instanta de judecata a admis integral cererea SA „Termocom”, pentru iarna 2007-2008 fiind stabilit tariful de 540 lei/Gcal.

Potrivit Primariei Chisinau, instanta de judecata nu a tinut cont de argumentele aduse de reprezentantii autoritatilor publice locale, care au adus probe precum ca tariful aprobat este unul real, care acopera cheltuielile pentru producerea si transportarea energiei termice, iar decizia a fost aprobata in conformitate cu prevederile legale.

In acelasi timp viceprimarului Mihai Furtuna a mentionat ca actiunea data face parte dintr-un scenariu pus la cale de "Termocom" de comun cu autoritatile centrale, urmarind discreditarea autoritatilor publice municipale.

Potrivit lui Furtuna, prin astfel de actiuni, conducerea Termocom incearca sa obtina inca peste 71 mln lei din bugetul municipal, ca urmare a diferentei dintre tariful de 540 de lei si cel stabilit de CMC de 456 lei pentru o gigacalorie.

Reprezentantii Consiliului Municipal Chisinau au anuntat ca vor ataca hotararea Curtii de Apel Chisinau la Curtea Suprema de Justitie, un recurs in acest sens urmand sa fie depus in termen de 15 zile.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Experţi ai Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii la Ministerul Apărării

Publicat

pe

De către

Secretarul general de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, a avut astăzi o întrevedere cu un grup de experţi responsabili de implementarea Programului „Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii” (GPOI),.

Discuțiile s-au axat pe obiectivele de reformare şi modernizare a Armatei Naţionale, cu accent pe stadiul actual al procesului de renovare a infrastructurii Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, finanţat de Guvernul SUA în cadrul GPOI, şi pe identificarea unor posibilităţi de instruire şi pregătire a militarilor moldoveni pentru operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Radu Burduja a menţionat că una din priorităţile conducerii Ministerului Apărării este intensificarea participării Armatei Naţionale în misiuni de pacificare peste hotarele Republicii Moldova, obiectiv stipulat şi în documentele strategice în domeniul apărării.

Secretarul general de Stat a specificat că pentru realizarea acestui deziderat este necesară îmbunătăţirea condiţiilor de instruire şi modernizare a subunităţilor de menţinere a păcii, iar partenerii americani oferă tot sprijinul în acest sens. Radu Burduja a apreciat, astfel, contribuţia Guvernului SUA la dezvoltarea capabilităţilor de pregătire a militarilor pentru astfel de operațiuni prin intermediul Programului GPOI.

La rândul său, Patrick Dolan, responsabil de implementarea GPOI, a declarat că partea americană va susţine eforturile Armatei Naţionale de dezvoltare a capacităţilor sale de menţinere a păcii, în conformitate cu standardele internaţionale.

Expertul a subliniat că după finalizarea renovării poligonului de la Bulboaca, proiectul GPOI va continua cu instruirea propriu-zisă a subunităţilor de menţinere a păcii, astfel încât Armata Naţională să fie capabilă să contribuie la menţinerea păcii şi stabilităţii în lume.

De menţionat că grupul de experţi GPOI se află în Republica Moldova, într-o vizită de evaluare şi examinare a procesului de implementare a Programului „Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii” (GPOI), finanţat de Guvernul SUA. În acest context, echipa Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale pentru a se documenta cu procesul de reconstrucţie şi modernizare a infrastructurii.

În anul 2012, Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei Operaţiuni Globale pentru Pace (GPOI). Prin intermediul acesteia ţara noastră a primit un grant de 1,6 milioane dolari. Banii sunt destinaţi dezvoltării infrastructurii de antrenament a Armatei Naţionale, ceea ce va spori posibilitatea participării în operaţiuni internaţionale

Citește mai departe

Social

Două companii de pe piaţa gazelor lichefiate, cumpărate de persoane afiliate conducerii Partidului Socialiştilor// RISE

Publicat

pe

De către

Două mari companii de pe piaţa gazelor lichefiate din Republica Moldova au fost cumpărate, acum trei luni, de persoane afiliate conducerii Partidului Socialiştilor, se arată într-o investigație RISE Moldova.

Preluarea afacerilor cu gaz lichefiat a avut loc în perioada când activitatea celor două companii era sub lupa Consiliului Concurenței, acestea fiind bănuite de trucarea unei licitații publice în valoare de circa 4 milioane de lei.

Noii proprietari declară că nu au știut despre investigația Consiliului Concurenței. „Noi de abia am cumpărat această companie. Trebuie să ne clarificăm care este situaţia şi apoi vom decide…

La mijlocul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei (CC) a anunţat public că a finalizat investigația privind încălcarea legislației concurențiale de către companiile Dominic SRL şi Comerţ-Gaz SRL. Consiliul a constatat că acestea au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică organizată de Regia Autosalubritate din Chişinău în ianuarie 2016.

PRELUARE „SOCIALISTĂ”

La finele lunii septembrie 2017, în perioada când CC încă își defăşura investigaţia, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolinţă și membră a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință a cumpărat-o de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiriază sediul său central din Chișinău.

Fostul proprietar al Dominic SRL, businessmanul Vladimir Frenc, și-a cedat afacerea în schimbul a trei milioane de lei, sumă care coincide cu capitalul social al firmei.

Însă contractul de vânzare-cumpărare nu l-a semnat el, ci fiica sa, Angela Golovanova. Curios este că Dominic SRL a fost fondată în 1994 de către soțul Angelei Golovanova, Serghei, pe când compania avea denumirea de GIC SRL. Un an mai târziu, acesta a vândut-o lui Vladimir Frenc.

Chiar dacă Frenc și-a cedat afacerea, aceasta a rămas, oarecum, tot în anturajul familiei sale. Și asta pentru că Irina Dolință, noul proprietar oficial al Dominic SRL, este prietena nepotului său, Serghei Golovanov jr.

Vladimir Frenc nu a răspuns la apelurile şi mesajele noastre. Fiica sa, Angela Golovanova, a refuzat să discute la acest subiect şi ne-a redirecționat la tatăl său, care „ne va răspunde la toate întrebările, atunci când va reveni în oraș”.

În prezent Dominic este proprietara unui depozit la Bălți și a nouă stații de alimentare cu gaz lichefiat. În 9 luni ale anului 2017 aceasta a ocupat locul opt în topul importatorilor de propan-butan, după ce în 2016 se clasase pe locul cinci.

Compania are trei licenţe eliberate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică: pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat, pentru comerţul cu amănuntul a gazului lichefiat și pentru comerţul cu amănuntul a produselor petroliere.

Pe 29 decembrie 2017 compania a anunţat că se reorganizează prin dezmembrare (separare).

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citește mai departe

Social

O femeie a decedat într-un incendiu, iar alta s-a intoxicat cu monoxid de carbon din cauza unei sobe defecte

Publicat

pe

De către

O femeie în vârstă de 83 de ani a decedat în această noapte într-un incendiu care a avut loc în localitatea Cetireni, raionul Ungheni. Apelul la serviciul 901 a fost recepționat la ora 03.52.

La fața locului pentru intervenție a fost îndreptat un echipaj de pompieri care a stabilit că focul a cuprins în totalitate casa și o anexă a acesteia. În interior a fost depistat cadavrul proprietarei. Toate circumstanțele cazului urmează a fi investigate.

Un alt caz care a pus viața unei persoane în pericol a avut loc în localitatea Paustova, raionul Ocnița. Aici, o femeie în vârstă de 35 de ani a primit intoxicări cu monoxid de carbon după ce a exploatat o sobă defectă.

Persoana a fost internată în spitalul raional pentru îngrijiri medicale. Cazul este cercetat de organele de resort.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează că încălcarea regulilor de utilizare a surselor de încălzire poate duce la incendii de proporții și cazuri de intoxicații cu urmări fatale.

Conform datelor IGSU de la începutul anului 2018 în Republica Moldova au avut loc 8 incendii, provocate de exploatarea cu încălcări a sobelor.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Economie15 ore în urmă

A doua cea mai mare bancă din România investește în sectorul bancar din Republica Moldova

A doua cea mai mare bancă din România, a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din...

Cultură15 ore în urmă

ARC muzical-istoric revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană

ARC muzical-istoric, proiectul independent de redescoperire, conservare și difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție...

Social16 ore în urmă

Experţi ai Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii la Ministerul Apărării

Secretarul general de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, a avut astăzi o întrevedere cu un grup de experţi responsabili...

Justiție16 ore în urmă

Un libanez, trimis în judecată pentru depoziții false în cadrul confruntării cu fostul consul onorific al Siriei la Chişinău

Un libanez va compărea pe banca acuzaţilor pentru prezentarea, cu bună ştiinţă, a declaraţiilor mincinoase în cauza penală de învinuire...

Diverse16 ore în urmă

Partenerii de la Moscova ai lui Usatîi ar fi agenți ai Moscovei în războiul hibrid contra Occidentului

Șeful Căilor Ferate Ruse și partenerul liderului „Partidului Nostru”, Vladimir Yakunin este una din persoanele implicate în războiul informațional hibrid...

Cultură18 ore în urmă

28 de dosare, depuse la selecţia naţională Eurovision 2018

28 de dosare au fost înscrise în concursul pentru etapa naţională Eurovision 2018, iar printre cei care au reuşit să...

Justiție18 ore în urmă

Trei elevi din Telenești au fost loviți peste cap de profesoare, pentru că nu și-au făcut temele. Ce au făcut părinții când au aflat

O fostă profesoară de limba rusă din cadrul Gimnaziului din satul Mihalaşa, raionul Teleneşti, tot ea şi directoare a respectivei...

Advertisement

Opinii