Connect with us

Social

Curtea de Apel a anulat decizia CMC prin care a stabilit un tarif de 456 lei pentru energia termica

Curtea de Apel Chisinau a anulat decizia Consiliului Municipal Chisinau din 14 aprilie curent, prin care a fost aprobat tariful pentru energia termica livrata populatiei in marime de 456 lei

Publicat

pe

Curtea de Apel Chisinau a anulat decizia Consiliului Municipal Chisinau din 14 aprilie curent, prin care a fost aprobat tariful pentru energia termica livrata populatiei in marime de 456 lei pentru o gigacalorie, pentru sezonul de incalzire 2007 – 2008. Astfel, instanta de judecata a admis integral cererea SA „Termocom”, pentru iarna 2007-2008 fiind stabilit tariful de 540 lei/Gcal.

Potrivit Primariei Chisinau, instanta de judecata nu a tinut cont de argumentele aduse de reprezentantii autoritatilor publice locale, care au adus probe precum ca tariful aprobat este unul real, care acopera cheltuielile pentru producerea si transportarea energiei termice, iar decizia a fost aprobata in conformitate cu prevederile legale.

In acelasi timp viceprimarului Mihai Furtuna a mentionat ca actiunea data face parte dintr-un scenariu pus la cale de "Termocom" de comun cu autoritatile centrale, urmarind discreditarea autoritatilor publice municipale.

Potrivit lui Furtuna, prin astfel de actiuni, conducerea Termocom incearca sa obtina inca peste 71 mln lei din bugetul municipal, ca urmare a diferentei dintre tariful de 540 de lei si cel stabilit de CMC de 456 lei pentru o gigacalorie.

Reprezentantii Consiliului Municipal Chisinau au anuntat ca vor ataca hotararea Curtii de Apel Chisinau la Curtea Suprema de Justitie, un recurs in acest sens urmand sa fie depus in termen de 15 zile.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Un grup de experţi NATO la Ministerul Apărării

Publicat

pe

De către

Un grup de experţi NATO se află, în perioada 23-27 aprilie, la Ministerul Apărării. Vizita se desfăşoară în contextul  implementării Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI)  în Republica Moldova.

Potrivit şefului direcţiei Politici de Apărare şi Planificare a Apărării, colonel Alexandru Harea, activitatea are ca scop acordarea sprijinului necesar ţării noastre pentru elaborarea şi implementarea prevederilor proiectelor documentelor de planificare a apărării privind dezvoltarea sistemului naţional de apărare şi construcţia Forţelor Armate pe termen lung, precum şi analiza sarcinilor ce derivă din succesiunea finalizării fazei I a DCBI, axate pe reformarea şi modernizarea Armatei Naţionale.

Colonelul Harea a specificat că experţii DCBI au planificate şedinţe de lucru cu reprezentanţii Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, precum şi vizite  de documentare la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale şi Brigada “Dacia” din Cahul.

 Activitatea respectivă face parte din acţiunile de aprofundare a cooperării cu partenerii strategici de dezvoltare şi schimb de experienţă pentru asigurarea creşterii capacităţilor de apărare  a Armatei Naţionale.

De notat că în iunie 2015, Republica Moldova a fost acceptată de către Alianţa Nord-Atlantică ca parte a DCBI, Ministerul Apărării fiind desemnat în calitate de instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia. DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze.

În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali delegaţi de către Alianţă pentru acordarea suportului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici.

Citește mai departe

Social

Doi șoferi moldoveni ce veneau din Marea Britanie au încercat să introducă ilegal în țară mai multe loturi de mărfuri

Publicat

pe

De către

Doi moldoveni au încercat să introducă ilegal în țară mai multe loturi de mărfuri de larg consum, estimate la peste 70.000 lei. Bunurile erau disimulate în trei dintre coletele transportate din Marea Britanie. Bărbații activează în calitate de șoferi ai microbuzului de pe ruta respectivă.

Cazul a fost raportat de către vameșii de la Sculeni după ce, acționând în baza analizei de risc, au decis efectuarea unui control amănunțit. În rezultat, inspectorii vamali au depistat mai multe sortimente de mărfuri, de la tehnică audio, telefoane mobile, ceasuri de mână și cartușe pentru imprimante până la articole vestimentare și lenjerie de corp.

Pentru toate aceste bunuri, contravenienții nu au putut prezenta acte de proveniență și posesie.

Totodată, conform prevederilor legale, aceștia poartă răspundere pentru bunurile transportate, motiv pentru care li s-au întocmit procese-verbale pentru contravenția comisă.

Cu mărfuri nedeclarate a încercat să intre în țară și un locuitor al orașului Soroca. În mașina acestuia, vameșii de la Otaci au depistat 164 de articole vestimentare pentru copii, care erau tăinuite de la controlul vamal. Bărbatul venea din Federația Rusă.

În ambele cazuri, loturile au fost reținute pentru continuarea cercetărilor, iar contravenienții riscă amenzi de până la 4500 lei.

Citește mai departe

Social

Parametrii de calitate a serviciilor de telefonie mobilă vor fi măsurați conform standardelor europene

Publicat

pe

De către

Executivul a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede că măsurările parametrilor de calitate a serviciilor de comunicații electronice vor fi efectuate conform standardelor europene.

De acest lucru se va ocupa Serviciul Naţional de Management al Frecvenţelor Radio şi Securităţii Cibernetice, care dispune de echipament și tehnică performantă pentru a efectua măsurările.

Anterior această sarcină revenea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), care însă din lipsa capacităților tehnice, se baza pe datele raportate de furnizorii serviciilor respective.

Conform modificărilor aprobate de Executiv, Serviciul Naţional de Management al Frecvenţelor Radio şi Securităţii Cibernetice va transmite datele colectate către ANRCETI – autoritatea responsabilă de controlul calității serviciilor în domeniu.

„Eram într-o situaţie paradoxală pentru că existau criterii în licenţele acordate operatorilor, doar că aceşti parametri tehnici nu puteau fi verificaţi şi raportau nemijlocit operatorii. Acum a fost identificat Serviciul, care va avea şi echipamentul necesar, şi eu cred că foarte obiectiv o să ne spună care este nivelul de acoperire cu telefonie mobilă sau mai bine zis – al respectării licențelor obţinute”, a spus premierul Pavel Filip.

Redirecționarea competențelor va contribui la implementarea cadrului legal necesar pentru monitorizarea obiectivă a calităţii serviciilor de comunicaţii electronice, furnizate prin intermediul rețelelor și stațiilor de radiocomunicații. Acest fapt va îmbunătăți calitatea serviciilor voce şi date în cadrul reţelelor de telefonie mobilă.

Citește mai departe