Curtea Constituțională rămâne cu 6 judecători. Parlamentul nu a susținut modificarea Constituției

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova nu a fost susținut astăzi de deputați. Potrivit proiectului, Curtea Constituţională urma a fi compusă din 7 judecători, comparativ cu 6 în prezent.

Doi judecători urmau a fi numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător de Preşedintele Republicii Moldova. În prezent, șeful statului nu are acest drept.

O altă modificare se referea la perioada mandatului judecătorilor Curții Constituționale care urma a fi majorat de la 6 ani la 9 ani.

De asemenea, proiectul prevedea că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi urma a fi prelungit cu 3 ani.

Pentru modificarea Legii supreme au votat, în lectură finală, 53 de deputați din cei prezenți. Pentru modificarea Constituției Republicii Moldova era nevoie de votul a 2/3 de parlamentari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.