Cum acționează ”novicioc”, neurotoxina cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal

”Novicioc”, neurotoxina cu care au fost atacați fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, este o armă chimică de uz militar mult mai puternică decât, de pildă, VX, substanța folosită în asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, scrie Digi24.ro cu referire la Euronews.

Spre deosebire de alte neurotoxine cunoscute, care sunt folosite sub formă de vapori sau în stare lichidă, novicioc este utilizat ca pulbere ultra-fină.

După ce pătrunde în organism, novicioc perturbă semnalele” chimice care există între țesuturi și organe, determinând o supraîncărcare a acestui proces, fapt care duce la pierderea controlului asupra mușchilor și, treptat, asupra tuturor funcțiilor corporale.

Următorul efect secundar: dificultățile de respirație, salivație crescută, convulsii, paralizie și, în anumite situații, decesul.

Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat că Washingtonul este de acord cu evaluarea Londrei şi că trebuie să existe “consecinţe serioase”.

Moscova consideră acuzaţiile nefondate.

Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu  substanţa neurotoxică. Un poliţist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.