Cum a explicat Delegația rusă la CUC deplasarea unor coloane de tehnică militară în Zona de Securitate

Delegația Federației Ruse la CUC  a justificat deplasarea celor trei coloane de tehnică militară în Zona de Securitate  printr-o notă în care se arată că această decizie a fost luată pentru a întări securitatea la depozitele din localitatea Colbasna, în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial la fotbal.

În nota părții ruse se menționează că „potrivit informațiilor operative, în perioada desfășurării Campionatului Mondial la fotbal, nu au fost excluse acte de terorism și acțiuni provocatoare asupra obiectivelor Ministerului Apărării rus. În legătură cu aceasta, pentru sporirea măsurilor de securitate la depozitele din localitatea Colbasna a fost luată decizia de a întări în mod corespunzător paza acestui obiectiv.”

Mai mult, șeful delegației ruse, Ilia Uvarov, într-o manieră sfidătoare a adăugat că prin aceste acțiuni Grupul Operativ al Trupelor Ruse ar fi acționat consecvent și operativ fără a aduce prejudicii operațiunii de pacificare. 

Un comunicat al Delegației Republicii Moldova în CUC precizează că, pentru prima dată în ultimele 4 luni, la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 21 iunie, Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ) nu a fost gata să prezinte raportul săptămânal privind situația din Zona de Securitate, din motiv că nu s-a atins consensul pentru semnarea acestuia de către comandanții militari superiori din partea Federației Ruse, Ucrainei, Republicii Moldova și regiunii transnistrene.

Astfel, unul din subiectele reflectate în proiectul raportului se referă la încălcarea gravă a regimului Zonei de Securitate, care a avut loc la 14 iunie curent prin deplasarea pe traseul Tiraspol – Râbnița a celor trei coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri aparținând Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

Reprezentanții din partea Federației Ruse și Tiraspolului s-au opus anexării la raport a imaginilor video identificate de grupul observatorilor militari care s-a deplasat în acea zi la fața locului pentru a se documenta asupra cazului.

Reprezentantul Ucrainei în CUC și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu deplasarea neautorizată a coloanelor militare în imediata apropiere a frontierei ucrainene, dar și în legătură cu faptul că CUC și CMÎ nu au fost informate prompt despre pregătirea unor acte de terorism sau provocări asupra depozitului de muniție din Colbasna.

 Reprezentanții Misiunii OSCE au cerut delegației ruse să asigure reîntoarcerea acestor efective militare la locul dislocării sub controlul mecanismului de pacificare.

Anterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu incidentul ce a avut loc pe 14 iunie 2018, când pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbnița au fost fixate 3 coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică și blindate militare de tip TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unități, care erau escortate de mijloace de transport speciale ale așa-numitei structuri milițienești din regiunea transnistreană.

Totodată, în procesul de documentare a acestora s-a constatat că pe majoritatea din aceste unități era aplicată nejustificat simbolica forțelor de pacificare.

În acest sens, a fost depusă o sesizare către Misiunea OSCE în Moldova cu solicitarea de a informa despre acest incident Centrul pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul OSCE de la Viena și de a dispune măsurile ce se impun în vederea prevenirii ulterioare a unor asemenea acțiuni unilaterale și provocatoare în zona de responsabilitate a operațiunii de pacificare și în localitățile din stânga Nistrului.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare