Connect with us

Economie

Culisele datoriei transnistrene

Publicat

pe

Datoria malului drept (al Nistrului) pentru consumul gazului natural față de Gazprom constituie mai mult de 500 millioane dolari SUA, în timp ce datoria malului stâng ar depăși 6 miliarde de dolari, menționa președintele Republicii Moldova Igor Dodon, în cadrul unui interviu radio acordat în timpul vizitei la Moscova.

Cât de mari sunt sumele amintite de Dodon nu ar trebui să surprindă pe nimeni, dar ceea ce a îngrijorat opinia publică e cum președintele a subliniat că ambele datorii sunt, cumulat, ale Moldovei. Declarația lui Dodon e relevantă în contextul politicii lui de accelerare a reintegrării Republicii Moldova prin orice mijloace, însă această mișcare nu a plăcut multora de pe malul drept al Nistrului, or cumularea datoriilor disproporționale ale malurilor neîmpăcate ar însemna plata acestora prin corporația Moldovagaz. Drept consecință, fie se va majora tariful pentru gazul natural consumat în dreapta Nistrului, fie unele active ale corporației vor fi preluate de către concernul rus Gazprom, fie ambele soluții vor fi implementate în același timp.

O soluție alternativă a fost formulată de premierul Pavel Filip în cadrul întrevederii cu vice-președintele consiliului de administrație Gazprom, Valerii Golubev. Filip a propus restructurarea datoriei Moldovei prin separarea acesteia (750 milioane de dolari) de cea a malului stâng, care datora, la 1 ianuarie 2017, 5,79 miliarde de dolari pentru gazul consumat sau 88,6% din totalul de 6,5 miliarde dolari SUA. Vizita avea loc chiar după aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrației Moldovagaz, prezidat de democratul Vasile Botnari, împreună cu persoane fidele din cadrul Gazprom, care deține 50% din acțiunile distribuitorului național. Golubev nu a declarat nimic pentru presă, însă, potrivit comunicatului de presă al Guvernului, a salutat dinamica pozitivă pe parcursul anului trecut, dar a condiționat că restructurarea datoriei poate avea loc doar în cazul menținerii plății curente a cheltuielilor în proporție de 100%. Golubev nu menționase cui i-ar aparține aceste cheltuieli curente.

A doua zi, Golubev urma să viziteze și Transnistria, unde se întâlnise cu liderul Vadim Krasnoselsky, cu pionerul separatist Igor Smirnov, examină o centrală electrică alimentată de gaz în regiune și chiar o fermă de nisetru.

Discuțiile cu Krasnoselsky despre relațiile vechi și bune de colaborare, despre securitatea energetică a regiunii, despre bunul tranzit de circa 18 miliarde de metri cubi de gaz către Balcani probabil îl convinseră pe Golubev că formatul vechi de asigurare cu gaz a Transnistriei trebuie continuat.

Deja pe 13 februarie, Kommersant anunțase că Gazprom respinse planul restructurării și separării datoriei Moldovagaz. Potrivit experților citați de publicație, Gazprom nu mai speră să recupereze datoria la gaz a Transnistriei, o economie incapabilă, și astfel, încearcă cel puțin să mențină un mâner de exercitare a influenței în Moldova, care, în opinia Rusiei, se aventurează pe drumul integrării europene de câțiva ani. Mai mult, Rusia ar încerca să împingă cele două maluri să se unească, pentru a scăpa de datorie, cel puțin pe hârtie.

Datoria și întreprinderea care o gestionează

Oricât de amenințătoare ar părea, datoria Transnistriei ascunde, de fapt, multe ilegalități comise atât la originea sa (împărțirea sistemului de transport și distribuție al gazelor în Republica Moldova în anii 1990), cât și în activitatea companiei care ar trebui s-o gestioneze – TiraspolTransGaz, distribuitorul și transportatorul local.

Aceasta este prezentată drept filială teritorială pe site-ul Moldovagaz, pe când pe propriul website, TiraspolTransGaz e reclamată drept întreprindere fondată de guvernul separatist de la Tiraspol. Mai mult, tot site-ul întreprinderii separatiste face referință la o decizie executivă, semnată la 7 martie 2005 de fostul lider Igor Smirnov, de a retrage acțiunile guvernului de la Tiraspol din Moldovagaz în favoarea Gazprom-ului rus, astfel lăsând TiraspolTransGaz să fie o entitate aparent autonomă. Chiar dacă, în 2010, Smirnov adoptă altă decizie de anulare a celei precedente din 2005, ceea ce înseamnă că Tiraspolul revenise în Moldovagaz, site-ul concernului moldo-rus încă mai afișează că activele transnistrene sunt în posesia Gazprom. S-ar părea că datoria ar fi de asemenea în posesia Gazprom.

De altfel, admiterea administrației separatiste în activitatea Moldovagaz cu o parte de 13,44% poate fi contestată din punct de vedere juridic, deoarece întreprinderea nu a fost niciodată recunoscută oficial de Chișinău, la fel ca întreaga regiune. Un studiu IDIS “Viitorul” al erorilor și costurilor la formarea industriei gazului în Moldova relevă că întreprinderea transnistreană își însușise fără temei juridic părți, uneori de lungimi exagerate, din cele patru țevi magistrale de tranzit a gazului rusesc către Balcani. Potrivit autorilor, aproprierea ilegală a rețelei de distribuție și transport de către TiraspolTransGaz și tolerarea activității frauduloase a acesteia de către Chișinău, încă de la începutul anilor 1990, a dus la formarea și perpetuarea datoriei la gaz. Același studiu evidențiază că partea transnistreană a continuat să producă datorii imense, păstrând profitul pentru tranzitare pentru nevoi bugetare, chiar și după formarea Moldovagaz. Este important de menționat că, până astăzi, cel mai mare consumator de gaze naturale din regiune și principalul producător de energie electrică în Moldova, centrala Moldavskaya GRES controlată de Inter RAO rusesc, nu raportează prețul importurilor de la Gazprom, adăugând substanțial la datorie și făcând profit inimaginabil din vânzările în restul Moldovei. Toate acestea au făcut ca malul drept, ajuns în 2005 la nivelul de 100% de achitare a facturii, să sufere de pe urma presiunii concernului Gazprom.

Gazprom, blând cu Tiraspol și aspru cu Chișinăul

Ilegitimă ar părea și neglijența intenționată a concernului rus în a cere plata datoriilor de la malul stâng, dat fiind faptul că acesta întreține legături directe cu TiraspolTransGaz și poate influența direct deciziile în regiunea separatistă prin intermediul Kremlinului. În contrast, încă în 2009, Gazprom amenința cu preluarea tuturor activelor Moldovagaz, deoarece malul drept și cel stâng aveau datorii substanțiale. Autoritățile auto-proclamatei RMN plătiseră la acel moment doar 16% din datoria pentru gazul consumat în 2008. În 2014, procentul achitării facturii la gaz de către malul stâng era de doar 4,1%, însă formatul vechi de colaborare a fost menținut. Același Golubev mai vizitase Transnistria în martie 2016, când nu a pomenit nimic de datoria malului stâng, dar a a atras atenția la perspectivele colaborării ulterioare.

Atitudinea Gazpromului față de întreprinderea și datoria transnistreană nu este decât una de favoritism, dacă e să urmărim amenințările constante asupra Moldovagaz și a Guvernului Moldovei, pe de o parte, și vizitele prietenoase a oficialilor exportatorului de gaze la Tiraspol, pe de altă parte. Chiar dacă este un acționar majoritar în Moldovagaz, respectiv controlează filiala teritorială TiraspolTransGaz și se află în posesia activelor acestuia, Gazprom vrea să arate că datoria părții transnistrene e mai mult o problemă internă a Republicii Moldova. În acest fel, Gazprom continuă politica Rusiei de respectare a integrității teritoriale și unității Republicii Moldova prin mijloace dubioase juridic de menținere a influenței. Acum trebuie să ne întrebăm dacă autoritățile de la Chișinău, împreună cu noul șef la Moldovagaz, vor vrea sau vor putea să separe mult nedorita datorie transnistreană de cea a restului Moldovei printr-o soluție juridică echitabilă. Căci tot președintele Igor Dodon a zis-o (deși într-un context departe de pragmatism): Frați-frați, dar brânza-i cu bani.
Gazprom, Moldovagaz și TiraspolTransGaz nu au dat curs solicitărilor Moldova.ORG de a răspunde la întrebări de clarificare cu privire la datoria malului stâng.

Currently studying International Relations at the University of Pécs, Hungary. Study focus: Transnistrian conflict settlement, Moldovan statehood, Moldovan democracy.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Producători și procesatori de fructe, nuci și miere participă într-o misiune de afacere în Emiratele Arabe Unite

Publicat

pe

De către

Asociația Moldova Fruct, alături de 6 producători și procesatori de fructe, nuci și miere de albine participă, în perioada 18-22 februarie, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă din Moldova, într-o misiune de afacere la expoziția internațională GulFood, Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Agenda misiunii include vizitarea expoziției și a standurilor potențialilor cumpărători ai fructelor moldovenești, precum și o serie de întâlniri cu importatori, distribuitori și comercianți din zonă.

Grupul din Republica Moldova va încerca să stabilească și o serie de întâlniri cu reprezentanții rețelelor de comerț cu amănuntul active în țările din Golf.

„Pentru sectorul de fructe al Republicii Moldova destinația Orientul Mijlociu și țările din această zonă pot fi considerate drept piețe țintă pentru fructele moldovenești în perspectivă medie și de lungă durată. Vorbim despre o piață neexplorată, dar cu o cerere mare de fructe și legume. Producătorii din Moldova pot găsi aici cumpărători pe diferite categorii de preț: mediu sau extra. Dacă vorbim despre produse de calitate extra facem referință la țările bogate: Emiratele Arabe Unite, Oman, Qatar, Iordania. Pentru alte categorii de preț luăm în calcul Arabia Saudită și Egipt”, consideră Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit lui, produsele agricole moldovenești sunt apreciate pe piețele netradiționale, deoarece sunt deja încercări modeste de a export mere și struguri în Dubai, Bangladesh sau Mongolia

Gulfood Dubai este singurul eveniment de asemenea amploare din regiunea Golfului și Africii de Nord de la început de an.

„Istoric, zona Golfului Persic a fost mereu o punte de tranziție pentru comerțul internațional. Expoziția la care mergem este importantă pentru familiarizarea cu piețele alternative de export, cum sunt țările Golfului Persic, Africii și a Asiei. Avem scopul de a stabili contacte și să studiem cum funcționează piața acestor produse în țările din Golf, să aflăm mai multe detalii despre cerințele față de fructe, nuci, miere, să ne orientăm ce fel de produse solicită această piață. Consumatorii de pe aceste piețe au o tradiție de consum mai specifică”, menționează Vadim Codreanu, director marketing în cadrul Moldova Fruct.

El a spus că produsele din Republica Moldova atrag cumpărătorii prin gustul deosebit, însă mai este de muncit la aspect și ambalaj.

Participarea la expoziții internaționale și misiuni de afaceri, în cadrul acestora, s-au dovedit a fi eficiente pentru promovarea fructelor și altor produse de valoare înalte moldovenești, atât pe piețele tradiționale, cât și pe altele puțin explorate de producătorii autohtoni.

În cadrul târgurilor internaționale, producătorii moldoveni au reușit să facă cunoștințe cu tendințele și standardele de pe diferite piețe, dar și să găsească noi cumpărători. Proiectul USAID/APM a susținut în mai multe rânduri participarea producătorilor din Republica Moldova la expozițiile internaționale pentru a valorifica oportunitățile oferite de piețele netradiționale pentru produsele moldovenești.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Citește mai departe

Economie

Circa 185 milioane lei vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională

Publicat

pe

De către

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au decis să aloce circa 185 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) pentru implementarea proiectelor din regiune.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a specificat că banii vor fi oferiți pentru realizarea a 35 de proiecte din următoarele domenii de intervenție: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice,  eficiența energetică a clădirilor publice.

“Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2018, din FNDR sunt alocate mijloace financiare în mărime de 200 000,0 mii lei. Aproximativ 80% sau 185 mln. lei  din banii fondului, vor fi oferiți pentru proiectele în derulare din anii precedenți și altor inițiate în anul curent”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

Potrivit lui, din numărul total de proiecte, 10 sunt pentru aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților, 8 pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiune, 5 pentru infrastructura drumurilor regionale și locale, precum și un proiect în domeniul managementului deșeurilor solide..

Totodată, s-a convenit ca proiectele din domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat să fie considerate ca prioritare, în mod special, cele legate de crearea și dezvoltarea condițiilor de activitate a Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri.

De asemenea, din numărul total de proiecte propuse spre finanțare pentru anul 2018, care vor fi inițiate sau în derulare sunt:  în regiunea Nord- 11 proiecte, Centru- 13 proiecte, Sud- 7 proiecte și UTA Găgăuzia- 4 proiecte.

La selectarea proiectelor, s-a ținut cont de anumite criterii și anume: co-finanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadru evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate.

FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv minus fondurile speciale.

Citește mai departe

Economie

De la cine ar putea cumpăra energie electrică Gas Natural Fenosa

Publicat

pe

De către

Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova, în urma recepţiei confirmărilor prezentate de potenţialii furnizori, a creat  şi aprobat lista potenţialolor furnizori de energie electrică.  Aceştea sunt:  S.A „Energocom”, ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” şi „ПАО  Донбассэнерго”.

Pentru continuarea procesului, de către întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova companiilor respective le-au fost expediate solicitările de oferte.

Potenţialii furnizori trebuie să prezinte solicitantului propunerile lor pe 13 martie,  2018,  la ora 13:00, când în cadrul unei licitațiii în două runde cu scopul identificării celei mai bune propuneri, ofertele prezentate vor fi evaluate, valídate și se va adjudeca câștigătorul.

Etapa finală prevede semnarea în termenul stabilit a noului contract de achiziţie a energiei electrice şi prezentarea acestuia către ANRE spre avizare.

Gas Natural Fenosa în Moldova deserveşte peste 867 de mii de clienţi, persoane fizice şi juridice din centrul și nordul țării. Agemtul economic distribuie energie electrică în 19 unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv în capitala ţării, municipiul Chişinău, ceea ce constituie două treimi din teritoriul naţional.

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Când va începe reparația clădirii Președinției

Lucrările de reparație a clădirii Președinției Republicii Moldova, care a fost distrusă în urma acțiunilor din aprilie 2009, vor începe...

Social4 ore în urmă

Parlamentul va organiza un atelier de confecționare a mărțișoarelor

Deputații, însoțiți de copii și nepoți, alături de copiii din raioane vor participa miercuri, 21 februarie, la atelierul de creație...

Social4 ore în urmă

RISE Moldova va depune o plângere la Procuratură privind acțiunile de intimidare făcute de reprezentanții “Caritate.md”

RISE Moldova va depune o plângere la Procuratură Generală referitor la acțiunile de intimidare în lanț, presiuni și atac la...

Externe5 ore în urmă

O femeie s-a electrocutat în timp ce îşi făcea un selfie în cadă

O femeie în vârstă de 42 de ani s-a electrocutat în baia din casa ei din Moscova când mobilul cu...

Social5 ore în urmă

O moldoveancă de 19 ani, dată în căutare internațională, extrădată din România în R. Moldova// VIDEO

O tânără de 19 ani din ţara noastră, dată în căutare internațională pentru trafic de ființe umane, a fost extrădată...

Economie6 ore în urmă

Producători și procesatori de fructe, nuci și miere participă într-o misiune de afacere în Emiratele Arabe Unite

Asociația Moldova Fruct, alături de 6 producători și procesatori de fructe, nuci și miere de albine participă, în perioada 18-22...

Social7 ore în urmă

Un bărbat din localitatea Avdarma și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc. Femeia, în stare gravă

Un bărbat de 31 de ani din localitatea Avdarma, raionul Comrat, și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc....

Advertisement

Opinii