Cu suportul UE, sala de sport a școlii din Proteagailovca, stânga Nistrului, este reparată pentru prima dată de la darea în exploatare

Sportul va deveni mai atractiv pentru copiii din satul Proteagailovca, stânga Nistrului. Datorită fondurilor europene, sala de sport a școlii din localitate este reparată pentru prima dată în aproape 60 de ani de la darea în exploatare.

Proiectul, cu un buget de peste 134 mii de euro, se realizează în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Şcoala din satul Proteagailovca a fost construită în anii 1960. Elevii și pedagogii afirmă că ultimii ani sala de sport avea o mulțime de probleme: echipamentul se învechise, acoperișul era în stare proastă și curgea, geamurile vechi trebuiau înlocuite.

Sala de sport n-a fost reparată capital niciodată. Cu timpul, aceasta s-a deteriorat, devenind impracticabilă pentru lecțiile de educație fizică”, a relatat Eugenia Chiose, directoarea școlii.

Acum, reparația este în toi. „Muncitorii au schimbat deja geamurile vechi pe unele noi, din termopan. Este înlocuită pardoseala, tencuiala și toate rețelele inginerești. Vor fi reparate vestiarele și blocul sanitar. Sala va corespunde tuturor cerințelor moderne. Vreau să văd copiii alergând cu drag la lecțiile de educație fizică”, a menţionat directoarea.

Satul Proteagailovca are 3.300 de locuitori. Sala este unica încăpere pentru activități sportive din sat, dar și cea mai mare din împrejurime, luând în calcul și orașul Bender. Aici au loc activități nu doar pentru copii, dar și pentru maturi, de aceea toți așteaptă cu nerăbdare redeschiderea, planificată pentru luna august.

Vor fi create secții noi de baschet și tenis, pe lângă cele deja existente de handbal, fotbal, volei și tenis de masă.

Încăperea va fi utilizată și pentru organizarea festivităților cu participarea locuitorilor din satele vecine. Se planifică evenimente comune cu locuitorii satului Hârbovăț, de pe malul drept al Nistrului.

„Sportul are un potențial enorm. Sportul nu înseamnă doar concurență, ci și consolidarea prieteniei și bunei înțelegeri”, spune Alexandra Țeber, profesoară de educație fizică.

Acesta este unul din cele peste 70 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.