Connect with us

Social

Cu sprijinul UE, la Șerpeni a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne complexe sportive din țară

Publicat

pe

Unul dintre cele mai moderne complexe sportive din țară a fost inaugurat în satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Edificiul are capacitatea să găzduiască competiții regionale și a fost construit cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

La Șerpeni, un sat cu peste 3,5 mii de locuitori, sportul e la el acasă. În sat sunt secții de fotbal, volei, baschet, atletică ușoară și lupte libere. Până nu demult, în lipsa unui spațiu, echipele își făceau rând la sala de sport a școlii.

Acum, datorită finanțării europene de peste 180.000 euro, satul se mândrește cu un complex ce poate găzdui chiar și competiții regionale.

„Comunitățile rurale de pe ambele maluri se confruntă cu aceleași provocări, una dintre ele fiind modul de a asigura atractivitatea mai multor zone periferice? O parte din răspuns poate fi găsită în acest complex sportiv. Oamenii din sat trebuie să simtă aceleași schimbări ca și cei din zonele urbane. În următorul program de CBM, care va începe în 2019, UE va continua să sprijine modernizarea infrastructurii socio-economice”, a declarat Marco Gemmer, șef al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

„Acesta este un alt proiect care câștigă inimile și mințile oamenilor, construind punți de încredere și stabilind platforme pentru consolidarea relațiilor de cooperare între ambele maluri”, a menționat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

La inaugurarea complexului au venit și sportivi din stânga Nistrului. „Asistăm la edificarea unui nou „pod al încrederii” între ambele maluri”, a remarcat Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Primăria a alocat 43.960 mii de euro pentru construcția edificiului. „Sătenii au susținut inițiativa de la bun început. Au organizat o clacă și au pregătit terenul pentru muncitori. Complexul este ridicat pe fundamentul unei clădiri vechi, în care creșteau copaci”, a povestit primara localității, Elena Nicolaev.

Complexul sportiv din Șerpeni este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Doi indivizi din capitală, încătuşaţi de poliţişti, pentru că ar fi violat o tânără. Ce s-a depistat în apartamentul acestora

Publicat

pe

De către

Doi indivizi cu vârstele de 30 ani, originari din capitală, au fost încătuşaţi de către poliţiştii sectorului Râșcani, fiind bănuiţi că ar fi violat o tânără de 29 ani, domiciliată în capitală.

Conform informaţiilor acumulate de către poliţişti, victima a solicitat ajutor în noaptea spre 7 octombrie, declarând că ar fi fost violată de către doi indivizi.

„În cadrul acţiunilor procesual penale s-a constatat că aceștia erau cunoscuți de mai mult timp și ar fi mers la unul din ei acasă, unde ambii suspecți ar fi agresat-o fizic, întreţinând mai multe acte sexuale cu victima, contra voinței acesteia”, au menționat polițiștii.

În apartament polițiștii au depistat și un aparat confecționat artizanal destinat consumului de droguri, un pachețel de tip zip-lock cu rămășițe de substanțe cu miros specific. Obiectele au fost sigilate, ridicate conform procedurii şi expediate Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP.

Bănuiţii au fost identificaţi şi reţinuţi pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcției de Poliție a mun. Chișinău.Ei sunt cercetaţi penal pentru viol, și riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 12 ani.

Citește mai departe

Social

Doi militari ai Armatei Naţionale au plecat în Mali

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a detaşat doi militari ai Armatei Naţionale în Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali.

Cei doi ofiţeri – locotenent colonel Eugen Cioran şi maior Vadim Ciuhrii – din Brigada „Moldova”, au fost selectaţi, pregătiţi şi echipaţi conform cerinţelor UE.

În Mali, militarii se vor afla timp de şase luni şi vor fi responsabili de instruirea reprezentanţilor structurilor de apărare şi securitate în domeniul artileriei şi medicinii.

Decizia privind detaşarea militarilor Armatei Naţionale în Misiunea UE din Mali a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în luna septembrie.

Participarea ţării noastre în misiunea respectivă contribuie la consolidarea eforturilor în vederea asigurării păcii şi stabilităţii la nivel european şi internaţional şi nu încalcă statutul de neutralitate prevăzut în Constituţie.

Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali a fost instituită la 17 ianuarie 2013, în baza deciziei Consiliului UE.

Foto: baltionline.md

Citește mai departe

Social

Peste a sută de persoane lucrează la lichidarea consecințelor deflagrației din sectorul Râșcani

Publicat

pe

De către

Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență a anunțat astăzi că pe bulevardul Moscova 11/5 continuă funcționarea celulei de criză. Pentru lichidarea consecințelor situației excepționale sunt antrenați peste 100 de reprezentanți ai IGSU, IGP, Departamentul Trupelor de Carabinieri, dar și membri ai autorităților publice locale.

Responsabilii sunt implicați în gestionarea situației pentru lichidarea consecințelor deflagrației. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI continuă deblocarea plitelor de beton și demontarea fragmentelor construcțiilor care au avariat apartamentele de la etajele 14, 15 și 16 a scării nr.6.

În curtea blocului funcționează un cort instalat de IGSU, unde voluntarii donează bunuri de primă necesitate.

Conform informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la Spitalul Feroviar din Chișinău s-au adresat și au fost cazați temporar 18 oameni evacuați din scara afectată de explozie.

La Institutul de Medicină Urgentă mai rămân a fi internate 3 persoane traumatizate, dintre care și un angajat al IGSU. Situația la fața locului este gestionată de celula de criză condusă de șeful IGSU general –maior Mihail Harabagiu.

Amintim că patru persoane și-au pierdut viața în urma unei deflagrații produse sâmbătă seara într-un bloc de pe bulevardul Moscovei din sectorul Râșcani al capitalei.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com