Cu pancarte și tricolor vor cere modificarea articolului 13 din Constituție!

Cu ocazia a 22 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, membrii Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) vor organiza un flashmob. Tinerii unioniști vor cere astfel modificarea articolului 13 din Constituție cu privire la limba de stat.

 Evenimentul va avea loc, cu începere de la ora 13.00, în fața Parlamentului Republicii Moldova. Tinerii vor veni cu pancarte și drapele, transmițând mesajul că limba de stat a Republicii Moldova nu e „moldovenească” așa cum e stipulat actualmente în Constituție, ci e româna.

„În anul 1994, Constituția Republicii Moldova a fost votată doar de deputați, nefiind votată și de către popor. Din punct de vedere juridic, este o procedură ilegală. De aceea, acum, la 22 de ani de la adoptarea Constituției, cerem repararea acestei nedreptăți și modificarea articolui 13 din Constituție, iar limba de stat să fie cea română”,  a precizat Vlad Bilețchi, președintele AO „Onoare, Demnitate și Patrie”.

Acum doi ani, Curtea Constituțională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, astfel, limba română este limba de stat a Republicii Moldova, deoarece acest termen este menționat în Declarația de Independență. Până acum, modificări ale articolului 13 din Constituție nu au fost făcute.

Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” este o organizație apolitică, non-profit, care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale  și a culturii românești.

Foto: ODIP.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.