CSM despre declarațiile privind invalidarea alegerilor: Sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că mesajele lansate în spațiul public, după invalidarea de către Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel a alegerilor pentru funcția de primar, sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului.

În spaţiul public au fost lansate şi amplificate mesaje prin care se afirmă că sistemul judiciar nu este independent şi, respectiv, unii judecători îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor.

„Consiliul Superior al Magistraturii estimând afirmaţiile mediatizate, consideră că acestea sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului, ce este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garant fundamental a unui proces echitabil”, se arată într-o notă a CSM.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice să manifeste „o abordare rezonabilă” în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, „ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”.

De notat că după invalidarea alegerilor locale pentru funcția de primar al capitalei, liderul PPDA Andrei Năstase a calificat deciziile instanțelor drept o comandă politică, iar mai mulți actori politici și activiști civici au lansat critici privind independența și profesionalismul sistemului judecătoresc.

Îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor a fost exprimată de mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chișinău.

Departamentul de Stat SUA  a solicitat tuturor părților ca, în cazul în care se constată nereguli, „să le abordeze într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri”.

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, formată din peste 30 de organizații reprezentative ale societății civile, a declarat că motivația deciziilor Judecătoriei Centru și a Curții de Apel este „defectuoasă, neconcludentă și subminează și mai mult încrederea cetățenilor în independență și profesionalismul sistemului judecătoresc”.

Judecătoria Chișinău și  Curtea de Apel au invalidat alegerile din capitală. În decizia Curții de Apel se arată că în cauza deferită justiției s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii,

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.