CSI este in asteptarea unei minuni

Maxim Kalmikov /. Vineri delegatia Moldovei va pleca la summitul sefilor de state ale tarilor CSI, care va avea loc in capitala Tatarstanului – Kazan, oras cu o istorie de un mileniu. Presedintele Vladimir Voronin va lua cu sine un set de propuneri cu privire la reformarea Comunitatii – Moldova mai spera ca CSI ar putea fi reanimata si incearca activ sa faca acest lucru, an cu an propunind tot mai noi metode de solitionare a problemei. Spre regret, gasind sustinere la summituri, ele tot mai des nu sunt transpuse in fapt.

Dupa cum a declarat Andrei Stratan in recentul interviu, acordat agentiei "NOVOSTI-MOLDOVA", la acest summit delegatia moldoveneasca pleaca cu un lot de propuneri pentru toate problemele, care vor fi examinate acolo, si spera ca aceste propuneri vor fi adoptate. Iar chestiuni pentru examinare sunt multe. in centrul atentiei sunt proiectele deciziei cu privire la perfectionarea si reformarea organelor Comunitatii, Acordul privind cooperarea umanitara intre state, declaratia in legatura cu sarbatorirea aniversarii a 60-a a ONU, adresarile catre popoarele statelor-participante la CSI si catre comunitatea mondiala in legatura cu aniversarea a 20-a de la avaria la Centrala Atomoelectrica din Cernobil, etc.

Deci, agenda incordata de lucru este o trasatura deosebita a tuturor summitelor tarilor CSI, dar majoritatea deciziilor, adoptate in cadrul lor, ramin declarative. Putin cine se indoieste de faptul ca referitor la atare chestiuni, cum ar fi declaratia in legatura cu sarbatorirea aniversarii a 60-a a ONU sau adresarea in legatura cu aniversarea a 20-a de la avaria la Centrala Atomoelectrica din Cernobil, presedintii vor adopta decizii unanime. Dar pe aceasta ordine de zi este si problema reformarii, care la ora actuala este cea mai importanta pentru dezvoltarea relatiilor economice reale intre statele participante – anume in aceasta cheie este vazuta Comunitatea Statelor Independente de majoritatea tarilor-membre ale ei. Dar cu ajutorul actualei structuri este imposibila dezvoltarea oricaror relatii economice. Organele de administrare ale Comunitatii sunt voluminoase, iar mecanismele lor nu sunt transparente.

Totodata, putin cine spera ca actualul summit va conduce la o spargere in aceasta directie. Din simplul motiv ca in tarile CSI nu este solutionata problema principala – cea a marimii diferite a participantilor ei.

CSI a fost creata ca o structura, chemata sa frineze procesul dezintegrarii tarii – a fostelor republici ale URSS, dar initial cooperarea se dezvolta mai mult in dimensiune politica, decit economica. Si daca de la inceput situatia social-economica complicata a participantilor ii impunea sa se impace cu rolul Rusiei in calitate de "frate mai mare", acum insa, cind aceasta situatie, cu chiu cu vai, s-a aplanat, asimetria incepe sa provoace iritare.

in aceasta situatie, multe tari din Organizatie incep sa se reorienteze in alte directii. Multe dintre ele au anuntat vectorul european ca principala directie in politica lor, in spatiul CSI se creeaza noi organizatii regionale: GUAM, Eurasia, SEE. Chiar nu demult presedintii Georgiei si Ucrainei au declarat despre crearea Comunitatii alegerii democratice. Majoritatea statelor s-au dezamagit deja deschis in CSI, pierzind orice speranta de a o reanima.

in opinia multor experti, mai intii de a incepe reformarea CSI, ar trebui solutionata problema relatiilor reciproce intre tarile mici si mari ale Comunitatii si determinat modul, cine, in fond, va fi in aceasta organizatie "locomotiva", si de care drepturi va dispune ea. Pentru ca celelalte state sa nu aiba frica de discriminare din partea ei. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.