Criza guvernamentala afecteaza sectorul energetic

Tergiversarea procesului de formare a guvernului blocheazanegocierile cu investitorii strategici ce manifesta interes fata deprivatizarea intreprinderilor din sectorul energetic, a comunicat,solicitat de reporterul AP FLUX, viceprim-ministrul ValentinDolganiuc, responsabil de problemele sectorului energetic in guvernulCiubuc-2.

Sursa citata a adaugat ca, odata cu demisia guvernului, s-auinrautatit relatiile cu Concernul rus "Gazprom", care este singurasursa de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova si caresursele energetice de la centralele electrice de termoficareautohtone sunt pe sfirsite.

"Normal si firesc ar fi daca criza guvernamentala nu ar aveaconsecinte asupra economiei reale, dar din cauza unei economiihipercentralizate, care ne caracterizeaza, cind statul mai are nistefunctii necaracteristice – cum ar fi aprovizionarea cu energietermoelectrica, lipsa unui nou guvern se resimte acut", a spusDolganiuc.

El a mentionat ca intr-o serie de localitati rezervele deresurse termice sunt suficiente doar pentru inca 2 zile, apreciind ca"este anormal cind conducerea Guvernului trebuie sa se gindeasca cumsa asigure localitatile republicii cu agent termic". Potrivit luiDolganiuc, asemenea responsabilitati trebuie sa revina organeloradministratiei publice locale.

Vicepremierul a mentionat ca comisia guvernamentala pentruredresarea situatiei critice din sectorul energetic, al caruipresedinte este, va duce la bun sfirsit procesul de descentralizare aSA "Termocomenergo" si a Concernului "Apa-Canal" – ultimul fiindapreciat de Dolganiuc drept "un monstru parazitar".

De asemenea, el si-a exprimat speranta ca MinisterulDezvoltarii Teritoriului, Constructiilor si Gospodariei Comunale "isiva modifica functiile, deoarece la ora actuala acesta se ocupa doar decautarea imprumuturilor si a garantiilor de stat". // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.