Connect with us

Reintegrare

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Franco Frattini

Publicat

pe

Vicepremierul Cristina Lesnic s-a întâlnit astăzi cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini. În cadrul întrevederii, înaltul oficial a remarcat reușitele semnificative înregistrate în procesul reglementării conflictului transnistrean, în special în ultimele luni.

Totodată, în cadrul dialogului, Franco Frattini a menționat că, următoarea reuniunea în formatul ,,5+2”, poate fi organizată doar în temeiul existenței rezultatelor semnificative în procesul de negocieri.

Potrivit Biroului politici de reintegrare,  în contextul discuțiilor purtate au fost trecute în revistă ultimele evoluții înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean şi anume gradul de realizare a subiectelor de pe ordinea de zi din așa-numitul pachet „Berlin plus”.

Astfel, referitor la subiectul apostilării actelor de studii din regiunea transnistreană, Cristina Lesnic a menționat că, mecanismul convenit este în totalitate funcțional, la moment fiind apostilate 116 de diplome de studii din cadrul Universităţii „Taras Șevcenco” din or. Tiraspol.

Pe marginea subiectului referitor la soluționarea dificultăților întâmpinate de școlile moldovenești cu predare în grafia latină s-a menționat că, deși sunt înregistrate progresele vizibile în implementarea deciziei protocolare semnate în acest sens, cum ar fi reducerea plății pentru chirie: Totuși, este necesar de rezolvat aspectele ce țin de libera circulație a elevilor și profesorilor.

Referitor la  problema privind asigurarea accesului fermierilor din r-nul Dubăsari la terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol – Camenca s-a semnalat că începând cu 1 august 2018 a fost restabilit Mecanismul din anul 2006.

Grație eforturilor depuse de partea moldovenească în procesul de negocieri, s-a reușit extinderea termenului de acces de la 1 an la 20 de ani pentru a asigura o durabilitate a procesului și o sustenabilitate a investițiilor.

În ceea ce privește procesul de organizare a interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor, s-a notificat că, în domeniul în cauză sunt organizate reuniuni constante în cadrul cărora sunt discutate soluțiile comprehensive întru soluționarea disensiunilor existente.

Nu a rămas fără atenția înaltului oficial și subiectul privind identificarea unui mecanism de asigurare a accesului autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul rutier internațional prin lansarea acestuia în regim de testare din 1 septembrie curent, în corespundere cu prevederile deciziei protocolare semnate la 24 aprilie 2018.

Recent au fost deschise punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană în or. Tiraspol și Râbnița, iar beneficiarii acestui mecanism sunt persoanele fizice precum și persoanele juridice, care nu desfășoară activitate comercială și sunt înregistrați la Agenția Servicii Publice, inclusiv prin cumul cu alte condiții obligatorii pentru ambele categorii.

Totodată, vicepremierul a specificat că, pe dimensiunea subiectului drepturilor omului în regiunea transnistreană deja au avut loc două ședințe a grupurilor de lucru privind drepturile omului, precum și a fost stabilită agendă de lucru care conține: protecția persoanelor cu dizabilități; protecția drepturilor copiilor aflați în situații de risc, repatrierea copiilor victime ale traficului, prevenirea violenței în mediul Internet; prevenirea și combaterea violenței domestice; protecția persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA împotriva acțiunilor de discriminare/segregare și resocializarea acestora.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost abordată şi situația din Zona de Securitate, precum și evenimentele recente ce au avut loc în perimetrul acesteia.

Noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, prezent la ședință, a remarcat că va întreprinde măsurile necesare pentru continuarea dialogului pozitiv existent.

În încheierea întrunirii, Cristina Lesnic a mulțumit oficialului pentru vizita întreprinsă specificând că Chișinăul mizează în continuare pe suportul oferit în contextul reglementării problematicii transnistrene.

După cum s-a convenit, imediat după ședință oficialii au întreprins o vizită în or. Tiraspol, în cadrul căreia Franco Frattini s-a documentat la fața locului cu ghișeele de înregistrare a mijloacelor de transport.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Rusia, obligată de CEDO să plătească 53 mii euro pentru mama unui tânăr omorât într-o unitate paramilitară din Transnistria

Publicat

pe

De către

CEDO a obligat Rusia să plătească 53 mii de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis pe 18 septembrie o hotărâre prin care a constatat că Federația Rusă a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață.

Hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii înrolați în așa numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de administrația regiunii, iar autoritățile din Moldova sunt indiferente față de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.

În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.

Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forțele armate din regiunea transnistreană întrunesc aproximativ 5 mii de persoane (armata națională a Moldovei dispune de un efectiv de aproximativ 6 mii de persoane), distribuite în 4 brigăzi de infanterie (Râbnița, Dubăsari, Tiraspol și Bender); o brigadă cu destinație specială; batalion de tancuri, dotat cu 20 mașini de luptă; 18 sisteme de lansare a rachetelor de tip „Grad” și mai puțin de o sută de piese de artilerie.

În 2009, Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat pe nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Citește mai departe

Reintegrare

Chișinăul cere explicații: 500 de studenți-militari, inclusiv minori, instruiți de militari transnistreni în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a prezidat ședința CUC care s-a desfășurat la 13 septembrie curent în orașul Bender.

În cadrul audierii raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate, delegația Republicii Moldova a cerut explicații referitor la acțiunile de masă cu caracter militar organizate la 7-9 septembrie de către structurile militare ale Tiraspolului în apropiere de localitatea Merenești, în sectorul de sud al Zonei de Securitate.

La aceste acțiuni au fost implicați circa 500 de studenți-militari, inclusiv minori: cadeți, suvoroviști, care sub îndrumarea militarilor transnistreni au urmat un curs de pregătire cu utilizarea echipamentelor militare.

În altă ordine de idei, președintele Delegației Republicii Moldova a semnalat că la 6 septembrie, angajații subdiviziunilor Agenției servicii publice recent inaugurate în orașele Tiraspol și Râbnița au fost blocați la așa-numitele posturi de control instalate ilegal de către structurile de forță transnistrene. Acestora le-au fost perchiziționate automobilele de serviciu, ridicate actele de identitate, dar și formulare, ștampile și alte rechizite de lucru.

Asemenea incidente s-au produs concomitent la podurile peste râul Nistru Gura Bâcului – Bâcioc și Rezina – Râbnița.

Aceste evenimente demonstrează o încă o dată abuzurile comise de Tiraspol prin care se încalcă dreptul la libera circulație în Zona de Securitate și reprezintă un argument forte pentru promovarea conceptului privind asigurarea securității și liberei circulații în Zona de Securitate de către contingentul militar de pacificare în comun cu Poliția și așa-numita „miliție”.

Discuțiile la subiectul în cauză vor fi continuate la următoarea ședință a CUC preconizată pentru 20 septembrie 2018.

Citește mai departe

Cultură

Jazzul a cucerit Cetatea Tighina

Publicat

pe

De către

Fortăreața cucerită de artă – e un statut pe care și l-a câștigat Cetatea Tighina datorită șirului de evenimente culturale pe care le găzduiește. Duminică, 9 septembrie, citadela a fost asaltată de ritmurile muzicii jazz. În premieră, aici a avut loc „Nistru Jazz Fest” – un eveniment care a promovat muzica jazz și a demonstrat ce pot realiza împreună artiștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Lume din diferite orașe de pe ambele maluri au savurat într-o ambianță unică, creată de turnurile seculare ale fortăreței, talentul interpreților Geta Burlacu și Cristofor Aldea – Teodorovici, și al orchestrelor „Jazz Steps” din Chișinău și „Dixiland Liberty” din Tiraspol.

„Ne bucurăm să luăm parte la astfel de evenimente culturale, în special, în contextul consolidării încrederii între cele două maluri. Suntem bucuroși să vedem cum, pas cu pas, munca de ani pentru a aduce mai aproape oamenii de pe ambele maluri aduce beneficiu tuturor cetățenilor”, a menționat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„A fost un eveniment neordinar, într-un loc deosebit, cu un public de nota zece”, a spus interpreta Geta Burlacu, co-fondatoarea ONG-ului „Floresitas”, organizator al evenimentului.

Sunt impresionat de profesionalismul organizatorilor, de scenă, lumini și sunet. Ca și artist, sunt încântat că am participat la un astfel de eveniment. Colaborarea cu astfel de profesioniști cum sunt Geta Burlacu, Cristofor Aldea – Teodorovici și instrumentiștii orchestrei conduse de Petru Haruță este și o onoare și responsabilitate. Nu este prima dată când colaborăm. Sper ca evenimentele comune, planificate pentru perioada apropiată să fie organizate la același nivel și să se bucure de același feedback de la public”, a menționat Dmitri Șeremet, fondatorul „Dixiland Liberty” din Tiraspol.

„Am venit cu prietenii de la Chișinău ca să savurez muzica jazz. Vremea mohorâtă nu ne-a oprit”, și-a împărtășit impresiile Anna Gogu, vizitatoare din Chișinău.

Potrivit administrației cetății Tighina, organizarea evenimentelor culturale este parte a strategiei de dezvoltare a citadelei.

“Nistru Jazz Fest” a fost susținut financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD și Ambasada SUA în Republica Moldova. Deja de doi ani, o platformă comună a programului de consolidare a încrederii sprijină colaborarea între oamenii de artă de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com