Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Crăciunul

Creştinii ortdocşi pe stil vechi sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul, în timp ce ortodocşii de calendar nou îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul.

În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz, familiile se reunesc la masa tradițională. În această zi, este dezlegare la orice fel de bucate, iar cei care până acum au ţinut postul Crăciunului se pot înfrupta cu sarmale, piftie și colaci copţi.

Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde, obiceiul semnificând noroc şi belşug în casa gospodarului. Cadoul tradițional pentru colindători este pâinea (simbol al belșugului), pentru flăcăi – colaci mari pregătiți special, pentru copii – colaci mai mici, hulubi, înnodăței, nuci și bomboane.

În anul curent, în Pastorală la Naşterea Domnului, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove Vladimir a îndemnat credincioșii din țară şi din afara hotarelor să lupte pentru păstrarea credinței noastre, căci și în zilele noastre, totuși, se duce încă o mare luptă împotriva credinței.

“Se luptă prin diferite mijloace, dar mai ales se caută ca omul modern să fie momit și sedus prin descoperirile și progresele științifice și tehnologice, ce sunt îngăduite de Dumnezeu, ca să le cunoască lumea. Se caută ca, ademenindu-l și înșelându-l prin acestea, omul să se închine și ”să slujească făpturii în locul Făcătorului””, se arată în mesajul mitropolitului.

“Iubiți frați și surori, păstrați credința în Hristos Dumnezeu-Pruncul, îndrăzniți întru El, nu vă temeți de nimic și nimeni; împărtășiți-vă din Potirul Domnului și primiți-L astfel pe Hristos în peșterile calde ale sufletelor voastre pentru a fi vii prin El”, ase mai arată în Pastorală la Naşterea Domnului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.